STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:Det var fortfarande vänstertrafik i Sverige. Fotot är alltså taget hösten 1965, två år före Sverige gick över till högertrafik, vilket var den 3 september 1967. Ett gäng cyklande ungdomar har samlats i korsningen Järnvägsgatan/Skolgatan. Fastigheten i mitten med det runda lilla fönstret på övervåningen ägdes av Sven-Erik Johansson. Storumans Telegrafstation var belägen i huset fram till 1963 då Telegrafverket flyttade verksamheten till nybyggda lokaler på Zackrisvägen. Gamla telegrafhuset brändes ner som ett övningsobjekt för brandkåren 1967, men inte utan problem . . .

Fastigheten till höger bakom ungdomarna, Järnvägsgatan 34,  byggdes 1934 av Sigfrid Eriksson. Här fanns genom åren urmakeri, skoaffär och en speceriaffär som hade charkavdelning i gatuplanet. Senare fanns här också Georges Livs och Birgits Mode. Konsum övertog fastigheten 1956 och hade butik fram till 1961 då Martin Gustafsson köpte fastigheten. Adas Blomsterhandel flyttade in samma år. Hon hade även en kemtvätt i gatuplanet.


Så här såg det ut på samma plats i oktober 2008. Mycket är sig likt trots att dryga 40 år gått mellan fototillfällena.STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN