STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Uppdaterad 2023.03.31

KONSUM SNABBKÖP I GUNNARN

Bilen, som ser ut att vara en Ford Taunus 17M, ägdes av Gösta Johansson enligt ett inlägg på vår fb-sida. Han var säkerligen inne i butiken och handlade vid fototillfället. Det pratas också om AGGLINGS BAGERI som vi ser i längan bortom affären.


EN KIOSK OCH SPORT-ISAK

50-skylten betyder "HÄR BÖRJAR BYNS CENTRALA DELAR". Detta är den gamla vägen som gick genom Gunnarn och vars sträckning låg närmare järnvägen än nuvarande dragning, d.v.s. E12:an.


EN GULF BENSINSTATION

En liten Gulf-mack ser vi längs vägen. Det var Bertil Söder som drev macken från den lilla kur som ses intill pumparna.


(Fotografen är okänd!)


(Fotografen är okänd!)

Dessa två färgbilder, som vi fått av Caroline Andersson, fotade vid Gulf-macken i Gunnarn är förmodligen tagna på 1960-talet. Det är samma tankbil på båda bilderna men de är tagna vid olika tillfällen. Förmodligen höll man på att fylla upp en cistern med nytt bränsle.


EN VY NERÅT VÄGEN

I den fastighet där det står en cykel utanför fanns tidigare både postverket och jordbrukskassan. Vid fototillfället hade posten flyttats till annat ställe i byn.


GÄLLHAGENS LIVS

Detta foto taget vid ett tillfälle då Joel Gällhagen lastade sin Volvo Duett med varor som skulle köras ut till kunder i trakten av Gunnarn. I butiken kostade 1kg Gevalia kaffe 10 kr och 50 öre per kilo vilket motsvarar 84,00 kr i dagens (2022) penningvärde. Fotot är från 1972.


(Fotografiet är i original svartvitt!)

NY GULF BENSINSTATION

Året är 1969 och det har öppnats en ny bensinstation i Gunnarn. Och detta gjordes samma år som UNO-X öppnade en kiosk och bensinmack i Åskilje. Åke Johansson, som bor i Gunnarn, berättar i ett mejl att det är han som sitter i bilen och väntar på att få full tank av Tage Wikander. Tack Åke! 👍


(Fotografiet är i original svartvitt!)

MACKEN ÄR INVIGD

Ett handslag och en lyckönskan till den nya macken är kanske en rimlig tolkning av detta fotografi. Gottfrid Johansson (3) ägde och drev macken med tillhörande kiosk. Här skakar han hand med en för oss okänd herre. Till höger om Gottfrid står Tage Wikander (4) som var anställd vid macken och bredvid honom ser vi Bertil Lind (5) som var en representant från Gulf.


(Fotografiet är i original svartvitt!)

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

MACKEN BYGGS UPP

Här har vi en del av gänget som under hösten 1968 och vintern 1969 byggde upp den nya macken i Gunnarn.

1. Tage Wikander   2. Elon Andersson   3. Åke Johansson   4. Gerhard NormanSTARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN