STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

på Folkets Hus i Storuman januari 1965

Söndagen den 10 januari 1965 dansade barnen i Storuman traditionsenligt ut granen på Folkets Hus i Storuman tillsammans med Ivan Thelmés orkester. Det var som vanligt knökfullt i lokalen. Ivan Thelmé (1911-1967), stående till höger med tomteskägg, var en av nordens absolut bästa dragspelare och med sig hade han sitt kompgäng med bas, trummor och gitarr. Ivan hade han en fantastisk förmåga att fånga upp barn att delta i olika jullekar och roliga spex. Och det gjordes med råge denna gång.

Red.anm; Ivan Thelmé var son till den kände riksspelmannen Jon Erik Öst från Meselefors. Ivan Thelmé omkom i en bilolycka den 5 januari 1967. Han och hans orkester var troligen bokade att spela och underhålla vid julgranplundringen på Storumans Folkets Hus samma månad som han omkom.

Gefle Dagblad intervjuade Åke Blom, en av medlemmarna i Ivan Thelmés rikskända orkester:
Orkestern hade spelat i Alsen i Jämtland och var på väg mot Sundsvall. Innan de nådde Sundsvall fick de punktering. De stannade vid vägkanten, det var tidig morgon och snöfall. En man i en Volvo PV stannade och undrade om han kunde hjälpa till.

– Då kom en lastbil som fick bromsa och det gick inte alls, berättar Åke Blom.
– Någon skrek att vi måste springa bort från vägen, Ivan hoppade in mellan släpvagnen och bilen, berättar Åke vidare.
– Då smällde det, lastbilen körde in i släpet och Ivan Thelmé klämdes fast. Han avled senare på sjukhuset.


Några kända storumanbor är med på detta foto och de som följer nedan. Känner du igen några?


Ivan Thelmé var som sagt väldigt duktig på att fånga upp barn och engagera dem i olika lekar. Här ser leken ut att ha något med tändstickor, stearinljus och en läskedryck "SYD" att göra. Flickan som smakar på läsken ser ut att vara Margareta Nilsson vars far drev bageriet Umans Bröd under lång tid.


Detta och nästa bild är två av de få foton där man ser Ivan Thelmés orkester i sin helhet. Sättningen bestod av Ivan Thelmé, dragspelare och kapellmästare, Ivan Olsson, gitarrist, Åke Blom, kontrabas och Sven Olsén på trummor.Även de minsta fick givetvis vara med och leka och dansa.


Tre av killarna i popgruppen The Speachers fastnade på ett foto. Kompgitarristen Kurt-Ove Karlsson står med ett "skrattar-snart-uttryck" bakom trummisen Lennart Nilsson. Till höger ser vi sologitarristen Gunnar Berg som flyttade till södra Sverige i unga år.


Har du minnen från någon av de julgransplundringar som arrangerades på Folkets Hus i Storuman är du välkommen att dela med dig av dessa.STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN