STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Butiksdöd i Slussfors


1966 kunde man läsa i VK att Lönnbergs Livs, Vivo-butiken i Slussfors, skulle läggas ned. Knut Lönnberg, som ägde fastigheten och drev rörelsen, ansåg att kundunderlaget blivit splittrat. Med det menade han att kundunderlaget blivit för litet samt att det var alltför många bybor som handlade på "Konsumbussen" som kom från Vilhelmina en gång i veckan och stannade till i Slussfors. I byn fanns vid denna tid två kiosker, två bensinstationer och en manufakturaffär.
Här handlas det för fullt i butiken. Expediten är Lotty Lönnberg, som plockar rotmos, margarin, kaffe och annat behövligt till Anna-Lisa Lirell (1) och hennes barn Sara (2) och ett än så länge oidentifierat barn (3).


Lanthandelsbutikerna som fanns i Stensele kommun för ett halvt sekel sedan är nedlagda. De få butiker som i modern tid startas på landsbygden har ofta väldigt låg lönsamhetsprognos och drivs ofta som ett komplement till annat arbete och ibland också som en turist- och kulturgärning. Vissa små butiker har bara öppet under turistsäsong.


Samtidigt som butiken lades ned fick grusvägen genom byn en uppfräschning inför sommaren. Blå Vägen, som några år tidigare byggts färdigt och vars vägsträckning dragits utanför byn, hade redan fått sin asfalt. Nu blev det dags för asfaltering av den gamla vägen genom byn.


Tommy Einarsson från Slussfors berättar att fastigheten i mitten, dvs. den bortanför där det står en Volkswagen "Bubbla", är hans barndomshem där han växte upp i början på 1950-talet. I fastigheten ännu längre bort i bild låg en gång en Konsumbutik. Den lades ned några år innan Knut Lönnberg bestämde sig för att också lägga ned sin butik. Tommy berättar vidare att Knut Lönnberg så småningom flyttade till Malå och tog anställning på sågverket.


Hur ser det ut idag på denna plats? Finns fastigheterna kvar? Skicka gärna in en eller flera nytagna bilder så kan vi visa Slussfors "före och efter".STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN