STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Uppdaterad 2022-07-01

Nynäs Petroleum 1968


Ett av företagen som etablerade sig i den nybyggda fastigheten på Grusbacka* industriområde var Nynäs Petroleum som på 1970- och 80-talet hade över 500 försäljningsställen. 1981 sålde företaget sina bensinstationer till Shell och lade samtidigt ned produktionen av bensin vid raffinaderiet i Nynäshamn.

* Grusbacka var det tidigare namnet på området som idag är södra industriområdet vid Storhälla. Grusbacka var tidigare, som namnet antyder, ett stort grustag. HÄR KAN DU SE ETT FOTOGRAFI FRÅN GRUSBACKA 1963.


Så här såg fastigheten ut 2013.


(Fotot är i original svartvitt!)

Betjäning vid pumparna! Var det bättre förr måntro?


ALLE MAN TILL PUMPARNA!

 

Nynäs Petroleum nostalgi, troligtvis från 1960-talet. Upplagd på YouTube av Bror Jansson.


Någon dag innan portarna öppnades den 15 februari 1968 kunde man läsa följande i VK:


Här är en bild tagen inne i fabrikshallen där lastbilsflak kommer att tillverkas. Från vänster: Byggmästare Ingvar Johansson, Skellefteå, målarmästare Lennart Berg (bakom) och ingenjör Birger Nilsson, Lycksele, kamrer B. Hedin, Skellefteå, direktör Arne Lindberg och byggmästare Runo Nygren, Lycksele.


Storuman (VK)  Grovt grus på industriområdet Grusbacka i Storuman tyckte verkmästare Gunnar Arvius (1), Glommersträsk, byggmästare Ingvar Johansson (2), Skellefteå, direktör Arne Lindberg (3), Lycksele, ingenjör Yngve Cigén (4) och kamrer Bo Lindblad (5), Storuman, samt byggmästare Runo Nygren (6), Lycksele, när de tittade på området för direktör Lindbergs påbörjade verkstads- och fabriksanläggning.

En ganska vanlig syn förr i tiden var när, som i detta fall, det skulle skrivas om ett nybygge i pressen och fotografen ville porträttera en del av de som var ansvariga för bygget . . . då åkte slipsen och kavajen/rocken på. Och för att symbolisera det grova gruset plockade man fram en rejäl stenbumling. Det var kanske ingen humor i bilden 1968 men idag 54 år senare drar man lite på mungipan 🙂


I maj 1967 hade man börjat planera och gräva för den nya industribyggnaden på Grusbackaområdet. Så här skrev VK´s reporter Harald Eriksson i maj 1967:STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN