STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


I slutet av 1960-talet stod bingospelandet på topp i vår landsända. Vinsterna bestod till mesta delen av livsmedel, möbler, husgeråd och andra prylar som kunde förgylla tillvaron i ett hem. Något enstaka presentkort kunde förekomma. På bilden ser vi Joel Gällhagen bärande på en låda livsmedel som förmodligen någon som ropat bingo strax skulle få.


Det var oftast knökfullt i Gunnarns Skola där Gunnarns IK höll till med bingoverksamheten. ICA-handlaren Joel Gällhagen var den drivande kraften inom föreningslivet i Gunnarn.


Intresset för bingon var stor. Folk åkte till Gunnarn ganska långväga ifrån i hopp om att ta hem någon av de större vinsterna. Det hände ibland att sista spelet "full bricka" hade en splitter ny SnowTric snöskoter i potten.

●  (13/6 2016) Cecilia Forsberg från Enskede har identifierat den två flickorna mitt i bild som Barbro Abrahamsson och Ann-Charlotte Gavelin. Bakom Ann-Charlotte står Åke och Yvonne Gavelin. /Tack Cecilia!


Bingospelet är ingen ny företeelse. Man säger att den första bingon startade i Italien på tidigt 1500-tal. Det tog med andra ord över 400 år för spelet att nå Gunnarn. Gissningsvis har spelet utvecklats en del genom åren.

●  (12/10 2017) Petter Nilsson berättar i ett mejl att mannen till vänster med ryssmössan är hemmansägaren och skogarbetaren Lennart Samuelsson (1918-2000), Juktån, Gunnarn. /Tack Petter!Hör gärna av dig om du känner igen någon eller några av personerna på bilderna. Använd muspekaren för att se identifieringarna!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN