STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


I SKIRÅSEN 1969

Uppdaterad 2019-05-19

Detta foto lade vi ut på vår facebooksida och fick då veta att mannen med hästen är Holger Mattsson från Skiråsen.
Mopeden som Holger visar upp är en klassisk Apollo "Raket" från tidigt 60-tal.Vi vet inte så mycket mer om Holger Mattsson än att han hade en skogsfastighet och bodde i Skiråsen. När vi sökte på släktforskningssidor hittade vi en Henrik Holger Mattsson född i Stensele församling den 18 mars 1900. Det kan möjligvis vara den Holger som vi presenterar här på fotografierna. I så fall avled han den 23 oktober 1986. Den kvinna han gifte sig med i Stensele den 3 juni 1922 hette Astrid Aqvilina Granberg. Hon var född 1902 i Nysele. Vore kul om du som har mer kunskap om Holger kan bekräfta om det som vi hittat är korrekt.

● Inga-Lisa Mörtsell, som bor i Storuman, är dotter till Holger Mattsson. Hon bekräftar i ett telefonsamtal att uppgifterna ovan är korrekta. Vid ett personligt möte plockade Inga-Lisa fram tidningsklippet från 1969, som vi återgett nedan, där Harald Eriksson berättar om Holger och hans häst Grålle. Inga-Lisa berättar att pappa Holger skaffade sig mopeden för att det skulle bli enklare att åka iväg och hämta posten i brevlådan som låg en bit bort från fastigheten.
● Inger Gustafsson, som bor i Tärnaby, berättar på vår facebooksida att hennes pappa "bruslade" åt Holger i minst 16 år.

Fotnot; Om man tittar in i Ove Bengtssons sammanställning av dialektala ord från trakten runt Storuman ser man att "bruschel" betyder "dra ihop timmer för bortkörning". Nedan kan du klicka dig in på DIALEKTORD! (Öppnas i nytt fönster!)


Här nedan har vi återgett tidningsklippet som vi fick av Inga-Lisa Mörtsell. Texten och layouten är återgiven som den såg ut i tidningen.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN