STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


AUTOMATISERADES 1969

Uppdaterad 2018.06.07

Den 26 november 1969 var den sista dagen när telegrafstationen i Storuman manuellt servade hushållen Stensele kommun med bemannad telefonväxel. 43 telefonister fick gå när stationen övergick till att enbart serva telestationen i Sorsele som skulle automatiseras två år senare, 1971.


Här sitter två av de telefonister som såg till att alla samtal kopplades till rätt abonnent. Känner du igen dem?
Bordstelefonen, som står på arbetsbordet och som gick under namnet "Dialog", hade en snurrskiva med siffrorna 0 - 9.  Den tillverkades av LM Ericsson under åren 1962 till 1978. Innan den introducerades hade Telegrafverket och LM Ericsson kommit överens om följande:


Det gällde att testa den nya telefonen grundligt innan växeln kunde stängas ned för abonnenterna i Stensele kommun.


Så här såg det ut under ett arbetsskift på telegrafstationen på Zakrisvägen i Storuman. Dåtidens headset var tunga och otympliga jämfört med dagens smäckra modeller.

Red. anm.;  Sören Hellqvist berättar om en rolig och tidstypisk händelse från mitten av 1960-talet.

Jag och min familj bodde fram till 1968 i vita huset som låg, och fortfarande ligger, i hörnet Blå Vägen/Zakrisvägen ovanför Storuma Telegrafstation. En söndag sommaren 1965 skulle jag ringa till Rune som var bassist i mitt popband The Bonnets. Han hade 292 i telefonnummer och jag lyfte luren på vår svarta tunga bakelittelefon som stod i hallen och vevade på veven så att en ringsignal gick till telegrafstationen. Efter ett tag svarade en kvinnlig telefonist:

- Storuman! varpå jag sa:
- 292!
Då fick jag följande svar:
- Jaha, ska du tala med ´n Rune så ä han int´ hem. Han ha fare till Baschele!

Min efterhandstolkning av detta är att vi i Storuman redan i mitten av 1960-talet låg långt framme i den teknik som skulle slå igenom i Sverige i början av 2000-talet, det vill säga att man via en telefon kunde få reda på var den man sökte befann sig för tillfället. Sådana tjänster kostade en slant när de introducerades allmänt medan det i Storuman var en gratistjänst redan för ett halvt sekel sedan.


I samband med att telestationen stängdes ned samlades personal, chefer och direktionsledning för en avtackningsfest på, vad vi förmodar, hotell Toppen i Storuman.

●  (7/6 2018) Kerstin Gideonsson berättar att damen till höger med glasögon är hennes mormor Karolina Bygdell. Karolina skötte om telefonväxeln i Dajkanberg innan automatiseringen tog vid.






Återträff 1981


Storumans f d telefonister: Rigmor Ahlemius, Norsjö, Barbro Mörtzell, Wivi Wiklund, Karin Hedin, Margareta Rönnholm, Lena Carstedt, Mary Sahlman, Evy Fransson, Kerstin Holmgrenjustify, Birgitta Dahlgren, Yvonne Rönngren, Margith Westman, Mary Strandman, Gun Andersson, Ziri Holmström, Gunhild Renkel, Gunvor Åhman, Margith Edström, Maud Lindgren, Eva Larsson, Gudrun Stenberg, Gun Härgestam, samtliga Storuman, Hagar Johansson, Umeå, Berit Lidman, Sundsvall, Gerd Holmgren, Anna-Lisa Larsson, Gun-Inger Arktander, samtliga Umeå, Majken Björk, Sundsvall, Kerstin Lindberg, Blaiken, Siri Vedbring, Skarvsjöby, Majvor Sandberg, Forsvik, Anita Stenvall, Frösön och Margareta Bergström, Umeå.





STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN