STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNTips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.

Du är här:

Uppdaterad 2018.11.21


(Fotot är i original svartvitt!)

I början av 1970-talet brann fastigheten som i folkmun kallades "Nordsvenskan" ned till grunden. Byggnaden låg på Järnvägsgatan 5  mitt emot Sjöbergs Järn, d.v.s. där Yngvessons Audio Video finns idag. I boken "Storuman från förr" kan man läsa att K.J. Karlsson från Östersund öppnade ett nederlag i denna byggnad år 1924. Föreståndaren hette Torvald Sundström. Nederlaget övergick till Nordsvenskas Grossistnederlag och senare till Hakonbolaget innan köpmannen och bilförsäljaren Axel Lindström förvärvade fastigheten i mitten av 1960-talet.Det var som synes vinter och det var ganska kallt ute. Elementen hade frusit i fastigheten och tapetserare Erik Jakobsson ringde efter rörmokaren som kom med grejor för att tina upp isproppen. Man ställde helt enkelt en gasbrännare riktad mot ett av elementen och under tiden som brännaren skulle göra underverk gick Jakobsson och rörmokaren in i ett annat rum för att "släcka törsten". Det tog inte lång tid innan branden var ett faktum och herrarna snabbt fick ge sig ut och larma brandkåren.


Till vänster står Axel Lindström och begrundar eländet tillsammans med tapetseraren Erik Jakobsson. Det gick inte att rädda byggnaden utan den jämnades så småningom med marken.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN