STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2022-05-09


Storumans Idrottsklubb vs Mo Allmänna Idrottslag 1945

Roar Sten Michalsen från Mo I Rana har skickat in bilder och dokument från ett par fotbollmatcher som spelades i Storuman söndagen den 2:a september 1945, cirka tre månader efter det att andra världskriget hade tagit slut och gränsen över till Sverige åter var öppen för passage. Det hade då gått 10 år sedan Storuman och Mo I Rana möttes på en fotbollsplan förra gången. Denna gång var det norska laget förstärkt med bland annat reservare som tillhörde 9:e bataljonen inom norska armén.
Det var dessutom andra festligheter i Storuman. Den årliga ELDFESTEN arrangerades både lördag och söndag vilket gjorde att de norska gästerna fick vara med på annat än fotboll denna helg. Många lovord uttrycktes från de norska laget om att givmildheten var stor bland privatpersoner och handlare i Storuman. Det hade ju varit många bistra år för norskarna i och med tyskarnas invasion av Norge. Gåvor gavs i form av kläder, skor, mat, choklad, kaffe, socker och massor av annat som inte var så lätt att tillgå hemna i Norge. Storumans IK skänkte dessutom nya behövliga fotbollsskor till det norska laget.


Du kan läsa hela norska referatet från fotbollsmötet i klippet nedan.STÅLKAMRATERNA 1945 FÖRSTÄRKT MED RESERVEPOLITIBATALJON (9:e bataljonen)


STÅLKAMRATERNA FRÅN MO I RANA

Här paraderar fotbollslaget MO A.I.L längs Järnvägsgatan i Storuman tillsammans med nyfikna ortsbor.HÄR DEFILERAR BÅDA NORSKA LAGEN VID JÄRNVÄGSSTATIONEN I STORUMAN 2 SEPTEMBER 1945

En orkester, förmodligen från trakten, spelar upp på flaket till en lastbil som tillhör en åkare från Storuman. Det är svårt att tyda namnet som står på dörren men namnet "Gunnar Själin" kan vara nära sanningen.


Fotografier och klipp insänt av Roar Sten Michalsen. Tack! 👍STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN