STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2022-05-09


SIK mötte Mo AIL den 2 september 1945


Gunnarn IK fotbollsträning vintern 1970

Ett gäng fotbollsspelare tränar med Gunnarn IK i en gymnastiksal eller idrottshall vintern 1979/71. Lagledaren som står längst till höger i främsta ledet är Joel Gällhagen från Gunnarn.

● (18/8 2016) Stig Ådén, Staffan Lindkvist och Ralph Johansson har var för sig hört av sig via mejl och identifierat 14 av totalt 17 på fotot. Tack!
● (18/8 2016) Henrik Gustafsson skriver i ett mejl att killen längst upp till vänster är Tomas "Mårran" Moritz från Gunnarn. Tack Henrik!


Gunnarn IK 1935-1999

Uppdaterad 2022-04-29


Kommuncupen 1967

Fyra unga fotbollsspelare i Stensele kommun. Killarna är säkert bekanta för många. Från säker källa har vi fått reda på att det handlar om ungdomsfotboll i Storuman och att de spelade i en serie som kallades KOMMUNCUPEN. Knästående från vänster ser vi Carl-Einar Carstedt, Paul Lundqvist och Thomas Brännström. Killen som står bakom heter Göran Danielsson.

●(21/9 2015) Bengt-Ove Åström från Lycksele har hört av sig och berättar följande:
- Hej! Den oidentifierade längst till höger är Thomas Brännström, Paulund, född 1952. Kortet är förmodligen taget 1967. Thomas var ett år yngre än de övriga och var nog med i kommunlaget året efter också. Han var mantalsskriven i Lycksele kommun och hade dispens för att vara med i Stensele kommunlag. Det var ingen serie utan en cup där man blev utslagen om man förlorade. Jag är född 1954 i Pausele, Lycksele landskommun och hade också dispens för att vara med i Stenselelaget 1969-70. /Mvh Bengt-Ove Åström.


Skarvsjöby vs Gunnarn 1964

SE FLER BILDER FRÅN MATCHEN!


Storuman vs Skarvsjöby 1963

En fotbollsmatch mellan Storuman och Skarvsjöby 1963. Killen bakom målet med händerna i byxfickorna är Stellan Kolbäck från Storuman. Killen längst till höger i bild jublar för mål . . . men som du ser är bollen inte helt över mållinjen än. Huruvida det blev mål eller inte förtäljer inte historien.
Harald Erikssons rubrik till denna bildserie ger vid hand att Skarvsjöby var hemmalag. Matchen spelas som synes på Storhälla i Storuman. Det kan vara så att Skarvsjöbys fotbollsplan, som låg längs Vilhelminavägen (nuv. E45) någon kilometer innan Skarvsjöby, inte var spelbar vid matchtillfället och att man blev tvungen att byta spelplan.

SE FLER BILDER FRÅN MATCHEN!


SIK fotboll hösten 1960

(Fotografen är okänd!)

Detta fotografi, som vi fått av Birgitta Grenbäck, är taget efter en kvalmatch till division IV mot Högland 1960. Det hade börjat snöa under matchen, men det tycktes inte bekymra spelarna för dom vann matchen med 3 -1. Det verkar som om kvalmatchen genomfördes utan avbytare eftersom det är prick elva spelare på lagfotot. Vi vet inte vad lagledaren (1) heter och inte heller vem nr. 7 och 8 är. Kanske du vet? Här är laguppställningen som kan vara till hjälp:

Målvakt: Bo-Rune Israelsson   Högerback: Lars Johansson   Vänsterback: Arnold Nordström   Högerhalvback: Bernt Lundin   Centerhalvback: Ove Vidman   Vänsterhalvback: Lars Grenbäck   Högerytter: Tord Nordström   Högerinner: Lars Norberg   Centerforward: Lennart Åman   Vänsterinnen: Lars Salemark   Vänsterytter: Lennart Dahlén


Storumans fotbollslag 1955

(Fotografen är okänd!)

Detta lagfoto togs i Åskilje den 1 september 1955. Åskilje IK tog emot Storumans IK. Restutatet blev att Storuman vann med 4 mot 1. Bertil Westerlund (1) var lagledare. Bilden inskickad av Staffan Lindkvist från Storuman.


Okänd plats och okänt år!

(Fotografen är okänd!   Fotografiet är i original svartvitt!)

Här är en fotbollsbild som vi hittat i Karl-Gösta Sundströms fotoalbum. Att det är Bertil Westerlund till höger är det ingen tvekan om. Men dom övriga? Vad är det för lag? Platsen är definitivt inte Storuman!


Storumans IK 1950

(Fotografen är okänd!)

Ett lagfoto från premiärmatchen på Storhälla mot Gimonäs den 23 juli 1950. SIK vann med 5-2. Inte illa för ett bondlag från inlandet. Bilden inskickad av Staffan Lindqvist.


Storumans IK 1947

(Fotografen är okänd!)

En unik bild av Storumans IK´s fotbollslag anno 14 september 1947. Du ser den gamla danspaviljongen i bakgrunden. Det var match mellan Barsele/Stensele och Storumans IK. Matchen slutade 1-2. Det är Lars-Göran Mattsson somhar hittat bilden i sina gömmor. Även om laget inte tog något guld i sin division, så är fotografiet ett riktigt guldkorn från en tidig epok i Storumans idrottsliv. Jan Sandgren har haft kontakt med Allan Lindqvist och Åke Björks fru, och därigenom bidragit till bra information om fotografiet. Bilden inskickad av Lars-Göran Mattsson.


Storumans IK 1944

(Fotografen är okänd!)

Det hittills äldsta lagfotot från Storumans Fotbollsklubb. Det är Staffan Lindqvist som förärat oss med detta fotografi från sin fars samling. Bilden är tagen den 27 augusti 1944 på fotbollsplanen som låg där Vattenfall nu har sin verksamhet. Det är alltså bakom dom s.k. Hermelinkullarna. Man mötte Sorsele IK och vann med 5-4. Allan Lindkvist har satt namn på alla sina lagkamrater!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN