STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2022-05-10


Uterinken i Storuman

Så här såg det ut vintern 1961 när kommunen just hade byggt de nya omklädningsrummen vid hockeyrinken i Storuman. Det var ett rum för hemma- resp. bortalag och ett för domaren. Storumans A-lag spelade i dåtidens div. III och det var nog inte mer än en matchdomare. Sen fanns det en liten kur på vardera kortsida där måldomarna, ofta från den egna supporterskaran, fick tända en röd lampa som indikerade att pucken hamnat inne i mål. Mannen som står bakom sargen är Gösta Sandén eller "30-gradersmannen" som han kallades. Han bodde på Sågnäset. Det var han som såg till att entrépengar flöt in till klubben vid hemmamatcherna. Det fanns ingen kyla i världen som stoppade honom från att jaga folk runt sargen och ta betalt.


Nu ska vi ta oss tillbaka till en kall vinterdag annandag jul den 26 december 1970 då Storumans IK:s A-lag i ishockey gjorde sin bästa match någonsin. Björklöven åkte på stordäng mot Tesla Pardubiće i Umeå ishall kvällen innan. Det var väl egentligen inget som talade för att inlandskrigarna från Storuman skulle klara sig undan en tvåsiffrig förlust mot detta tjeckiska elitlag. Men vi (redaktören var också med på isen) skulle visa tjeckerna, som hade med en handfull VM-spelare, att vi var bättre än tabellen i div. III Västerbotten gjorde gällande. Lagledaren Karl Larsson var väldigt bestämd i att alla i laget skulle få spela. Alltså inga bänknötare. Storumans tre målvakter skulle vakta kassen var sin period. Det enda förstärkning som blev av var att Karl Larssons två grabbar Staffan och Gunnar kom hem från sin klubb division II-laget IFK Kiruna. Nedan följer en efterkonstruerad artikel som en av våra lokaltidningar publicerade den 29 december.Fotnot; Detta är originalet av laguppställningen. Tredje målvakten i Storumans IK, Tomas Norberg, saknas av någon anledning i uppställningen. Likaså tjecken Aretut som enligt en av tidningsartiklarna var med på isen.
Fotnot; Det framgår inte av artikeln i VK vem som skrivit referatet. Det fanns två lokalreportrar i Storuman i slutet av 1960-talet. Brynolf Hedström för Västerbottens Folkblad och Harald Eriksson för Västerbottens Kuriren. Fotografen som tog tidningsbilderna var Harald Eriksson som skrev under signatur "Håde".


Fotnot; Den observante har nog noterat att det förekommer två olika uppgifter om hur periodsiffrorna blev. Eftersom redaktören i största möjliga utsträckning använt sig av originaltexterna så har även detta fel kommit med. Om man går efter tidningsreferatet i VK:s artikel så gjorde Storuman sitt första mål efter 1.30 i andra perioden. Redaktören vill minnas att första målet kom i den första perioden. Men i vanlig ordning inväntar vi din kommentar innan vi spikar hur det egentligen var med den saken. Var du med och lirade?  Då ska du givetvis höra av dig och berätta dina minnen från drabbningen med tjeckerna. Redaktören fick en klubbnål av den tjeckoslovakiska landslagsforwarden Vladimir Martinec vid banketten efter matchen. Men tyvärr så verkar nålen ha försvunnit i någon av flyttarna. En annan berättar att han minsann fick tag i en flaska Бонка (Bonka, Sv; Vodka) av just samme spelare. Tjeckerna hade ju varsin extratrunk med sig som innehöll flytande starka varor. Knapert med fickpengar gjorde att dessa affärer fick vara garant för fritiden.
/Redaktören!

 Bilder och klipp har vi fått av Hans Hellgren, Lidköping. 


FLER BILDER FRÅN MATCHEN HITTAR DU HÄR!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN