STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se  Turistinformation

Du är här:FOTOGRAFIER AV CHRISTER BISTING
tagna vid Storumans Järnvägsstation 1976

Uppdaterad 2024.03.11


Vintern 1976 var lokföraren Christer Bisting (*1956 †1988 Botkyrka) på besök i Storuman med sin kamera och dokumenterade de lok och rälsbussar som på den tiden var aktiva på Inlandsbanan och Tvärbanan. Just denna dag stod ett set motorvagnar och ett diesellok inne vid plattformen på Storumans järnvägsstation. Persontrafik var fortfarande igång men i början av 1990-talet körde Ronny Nyström en delsträcka på en av de sista turerna med passagerare från Mora till Gällivare. Det finns en filmdokumentär om den tågresan på SVT-play som du kan se om du klickar på länken nedan.


DE SOM TOG TÅGET!Året är 1976 och trafiken på Inlandsbanan är fortfarande livlig. En rälsbuss står inne i väntan på avgång och lokomotor Z66-601 växlar över ett par cisternvagnar till annat spår. Mannen som hänger ut på vagnens fotstöd är växlingsförman Sigurd Bäcklund (*1923 †2002). Vagnarna han växlar är hämtade på Sune Sundströms depå.


Så här såg det ut på bangården vid Storumans Järnvägsstation en vinterdag 1976 när lokföraren Christer Bisting var på besök. Huruvida han var där å yrkets vägnar eller som privatperson har vi inte vetskap om. Men vi vet att han fotograferade väldigt mycket under sin tjänstgöring inom SJ.


En motorvagn, eller rälsbuss som vi ofta sa, står på vändplattan vid lokstallarna i Storuman.


Stationsområdet i Storuman fotat från landsvägsbron söderifrån.


En läderportfölj vittnar om att en motorvagnsförare snart kommer att sätta ekipaget i rullning.

STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN