STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Startsida  Fotoarkiv  Nybyggare  Veckans gammbild  Efterlysning  Storuman.se  Turistinformation

Du är här:


SVÄRTTRÄSK

Uppdaterad 2022.09.28JÄRNVÄGSSTATIONEN I SVÄRTTRÄSK

Ortsnamnet Svärtträsk har raderats ut. Det enda som återstår med det namnet är sjöarna Lill-Svärtträsket och Stor-Svärtträsket. Numera heter byn Gunnarberg. Stationsbyggnaden som du ser på bilden ovan, finns inte kvar. Idag kan den beskådas på en helt annan plats än den ursprungliga. Karl Henrik "Kalle" Strandberg (1927 - 2011), som hade ett förflutet som lokförare inom SJ och även som specialist inom rivningsbranschen, tog tillfället i akt och köpte det gamla nedlagda stationshuset och rev ner det, bräda för bräda. Han byggde upp den igen i Yttervik, som ligger efter E12:an cirka 30 km innan Tärnaby. Faktum är att denna stationsbyggnad nog aldrig har varit så fräsch tidigare, nte ens när den var nybyggd i Svärtträsk. Kalle Strandberg såg till att skaffa sig ett av de vackraste fritidshus man kan ha.


(Fotografen är okänd!)

Här tittar Kalle Strandberg ut genom fönstret på järnvägsstationen i samband med att han höll på att plocka ner stationshuset.


(Fotografen är okänd!)

Ett fint fotografi som visar en mycket stilfull järnvägsstation i Svärtträsk. Det fanns dubbla spår in till stationen för att tåg och motorvagnar skulle kunna mötas. Man hade också bemödat sig att ordna fina planteringar med blommor, träd och buskar och en lastramp i trä.


(Fotografen är okänd!)

Svärtträsk järnvägsstation iklädd vinterskrud. Det är Bo Strandman som botaniserat bland sina foton och lånat ut denna bild. En gång i tiden stannade rälsbussar, diesellok och ånglok här regelbundet.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN