Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Invigning nya bussterminalen i Storuman


Måndagen den 24 augusti 2015 invigdes den nya bussterminalen i Storuman. Platsen är densamma som tidigare men nu har all busstrafik flyttats till järnvägshusets framsida.
 

Nu är det inte längre tillåtet att köra in med motorfordon till buss- och järnvägsstationen. Tilläggsskylten avser landsvägsbussar i trafik.
 

Den nya väntsalen ligger i fastighetens vänstra del tillsammans med paket- och logistikföretaget Bussgods. Fastigheten, som numera ägs av Trafikverket, kommer sannolikt att så småningom byggas om ytterligare för att kunna ta emot andra verksamheter. Den lokal som tidigare använts av Storumans Konsthantverk används numera av den restaurang som sedan många år tillbaks finns i fastigheten.
 

Inger Carstedt representerade Storumans kommun bjöd på dricka och snacks och svarade på frågor om den nya terminalen och Länstrafiken. Ett bildspel och gamla fotografier smyckade de nymålade väggarna. En tipsrunda hade ordnats med ett busskort som första pris laddat med 3000 kr att åka för hos Länstrafiken i Västerbotten.
 

Nu är det lite modernare stuk på sittplatserna i väntsalen.
 

En ljus och fin väntsal. Det finns givetvis tillgång till handikappvänlig toalett för de som väntar på att bussen angör terminalen. Eftersom Bussgods är bemannat dagtid har du möjlighet att köpa dina biljetter här på terminalen och även få svar på eventuella frågor.
 

Inger Carstedt berättade för besökarna om den nya terminalen och hur den är tänkt att fungera. Detta är ett av de projekt som Storumans kommun medverkar i för att göra Storuman till en ännu bättre ort att bo och verka i. Verksamheter inom handel, näringsliv, industri och turistnäring kommer att kunna dra nytta av de olika projekt som kommer att påbörjas inom en inte alltför avlägsen framtid. Inger betonade att det är viktigt att vi alla hjälps åt att spåna fram nya idéer till ett bättre och mer funktionellt samhälle. Ett projekt som redan är igång är frågan om hur centrum, dvs. området framför Aktivitetshuset på Skolgatan skall se ut i framtiden.
 

Till höger om dörren till väntsalen finns det två digitala informationstavlor som är tänkt att kopplas upp inom kort. Dessa skall visa bussarnas avgångs- och ankomsttider. Du skall även så småningom via en app i din mobil i realtid kunna se var bussen du väntar på befinner sig längs vägen. Bussterminalen kommer att vara öppen från tidig morgon när första bussturen avgår fram till kvällen när sista kvällsbussen mot avgår. För närvarande är det bussen mot Arvidsjaur klockan 19.50 som är sista avgång.
 

   Tidigare hände det lite då och då att resenärer som skulle med en bussavgång ställde sig på busshållplatsen som var uppskyltad på Järnvägsgatan i tron om att bussen skulle stanna där och plocka upp resenärer. Det var många som fick lång näsa när bussen kom körande från baksidan av järnvägshuset och blåste iväg utan att stanna till. Det blev taxi- och privatbilar som fick rädda upp situationen. Nu kommer det förmodligen inte att hända igen eftersom alla bussar har sina på- och avstigningsplatser väl synliga på framsidan. Och, som vi tidigare påpekat, är det numera förbjudet att köra in med motorfordon på teminalområdet. De bilparkeringar som finns i bortre ändan av terminalen är från och med nu endast avsedda för de som busspendlar och för gäster till den restaurang som finns i anslutning till bussterminalen.
 

Här har bussen som skall till Umeå ställt upp för att ta emot nya passagerare.
 

När man hämtar gods vid terminalen kan man köra in vid södra infarten mot godsutlämningen. Där finns det också en parkeringsplats för de som har handikapptillstånd.
 

Så är ser nya terminalen ut för av- och påstigning. Förbudsskylten förkunnar att det är förbud mot infart med fordon. Man skulle då kunna tro att cyklisten är "ute och cyklar", men från andra hållet är det helt ok att cykla in eftersom skyltarna (infälld bild!) vid norra infarten talar om att det från det hållet råder förbud mot motortrafik utom moped klass II.
 

 Text & foto: Sören Hellqvist
 
© Storumansajten.se
 

Tillbaka!