STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN
Du är här:
Skolelever 1920
(Fotografen är okänd!)
Detta kort från Luspholmen har vi hittat i Storumans Fotoarkiv. Ett namn finns noterat till fotot och det är Mia Andersson som efter lite forskning mycket väl kan vara Märta Maria född 1903.03.02. Vi har sökt i Riksarkivet och i folkräkningen 1910 hittade vi en uppgift om att hon var ett "barnhemsbarn" som kom upp till Luspen från Stockholm. Hennes biologiska föräldrar är noterade som okända och hennes födelseefternamn är okänt. Efternamnet Andersson fick hon troligen som gift. Vi vet inte om hon är med på fotografiet. Hennes familj på Luspholmen var Per August Persson, hemmansägare, född 1865 och hans hustru Maria Karolina, född Larsdotter 1870. Det är troligt att Märta Maria adopterades till familjen. Är det någon som tror sig veta något om denna flicka eller har kunskap om detta fotografi vill vi gärna få kontakt.
• 11/10 2023 - Greta Stenvall berättar i ett mejl att flickan nr. 5 är hennes moster Eleonora (Nora) Danielsson. Se bild och text nedanför!
Skolavslutning 1923
Tips om du använder datormus: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.
(Fotografen är okänd!)
Detta gamla kort från 1923 har vi fått av Stefan Danielsson, Blattnicksele. Han skriver:
– Hej Sören! Jag fick några gamla kort av min kusin Ulf Haglund i Jönköping, som han hade efter sin mamma Nora Haglund. Hon var min faster och jag har lagt upp bilder på min hemsida. Ett av korten var ett skolkort från ca. 1923-1925 från Luspholmen. Det är Nora som står i mitten på första raden. Kan det vara något för Storumansajten? Det vore roligt om det är någon som känner igen de andra på kortet.
1. Eva Carstedt, lärarinna 2. Alfred Andersson (Kolbäck) 3. Kristina Andersson, Ensamheten 4. Ragnhild Johansson, Luspholmen 5. Gustav Andersson (Kolbäck), Luspholmen 6. Johan Johansson (Fellbrink), Luspholmen 7. Artur Johansson, Luspholmen 8. Eleonora (Nora) Danielsson, Luspholmen 9. Kristina Andersson, Luspholmen
Några fakta;
Skolan var en ambulerande/flyttande mindre folkskola. Lektionssalen låg i Seth
Andersson mangårdsbyggnad på Luspholmen. Lärarinnan tjänstgjorde en termin
på Luspholmen och en termin på Vallnäs. En termin var på 17 veckor.
Undervisning gavs sex dagar i veckan med fem lektioner per dag. Varje elev
gick fyra terminer i skolan. /Tack Stefan för detta fotografi!
Redaktörens kommentar;
– Självklart så är detta fotografi en pärla i Storumansajten.se. Och tänka
sig, från en folklivsforskare i Uppsala har vi har fått in namn på eleverna och också
lärarinnans namn. Och det är i grevens tid som man säger. Fotot är taget
för etthundra år sedan och den generation som kan berätta om bilder från
denna tid tunnas ut för var dag.