STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

och trakten kring Långvattnet

Uppdaterad 2022-09-16

Har du information om fotografierna vi lägger ut är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


ROBERT LINDBERG OCH HANS NÄT

● Juli 2016. Kommentar av Torbjörn Lindberg:
Mannen på bilden är Olof Robert Lindberg från Långsjöby. Han var född 13/3 1879 och dog den 30/8 1962. Son till Anders August Olofsson och Catharina Lovisa Andersdotter i Långsjöby.
   Robert var gift med Anna Josefina Borgström från Bäckmark. Han omnämndes som byggnadssnickare, fiskare och slagruteman. Fick inga egna barn. Tog fosterbarnen Fritz Granström och Inga Myrdal.
   Robert och Josefina emigrerade till Nordamerika 1927 men återvände hem till Sverige under depressionsåren och bosatte sig i Roberts födelseby. Robert var min fars farbror och gick oftast under benämningen farbror Robert eller n´Gammrobert Lindberg. En mycket glad och humoristisk person. Hans motto:
– Hä ä in´t sä noga hur hä val bara hä val stadi´t!


SKOGSARBETARE I LÅNGVATTNET

Harald Erikssons rubrik till detta foto lyder: "Belönade skogsarbetare i Långvattnet". Vilken slags belöning de fick framgår inte. Det finns kanske ett tidningsklipp från förr som kan ge svar så småningom.

● April 2015 - Torbjörn Lindberg har tillsammans med Erik Norberg och Karl-Ove Lindberg identifierat samtliga på fotot och även motorsågen som är en Raket 60.

1. Ivan Albertsson, Norrberg   2. Karl-Evert Borgström, Storuman   3. Martin Persson, Norrdal   4. Hilmer Olofsson, Brattåker   5. Karl-Ove Lindberg, Norrberg   6. Sven-Ove Persson, Långsjöby   7. Harald Israelsson, Långsjöby   8. Allan Ärlebrant, Långsjöby   9. Gustaf Norberg, Myrlund   10. Mauritz Edelbro, Storuman   11. Erik Norberg, Norrberg   12. Alf Johansson, Långsjöby   13. Valter Ärlebrant, Långsjöby   14. Axel Andersson, NorrbergGÄSS PÅ VÄGEN

(Fotografiet är i original svartvitt)

En dag när Harald Eriksson var ute med bilen på ett reportageuppdrag hamnade han bakom ett gäng ankor som inte ville flytta sig från vägen. Vi tänker inte fråga vad ankorna heter, men däremot vet vi inte var bilden är tagen. Om du känner igen fastigheten som den såg ut för 50 år sedan och vet var den är belägen vill vi att du hör av dig till redaktionen och berättar.

● 6/11 2012 - Vi har fått in ett tips av Anna-Stina Sjöberg som ställer frågan: - Kan detta vara Halvar Erikssons, sista huset på vänster sida i Långsjöby?
● 8/11 2012 - Både Torbjörn Lindberg och Ingemar Hörnelid har var för sig konstaterat att fastigheten är Halvar Eriksson boställe i Långsjöby. Torbjörn konstaterar dessutom att syskonen Axelsson (Runar, tvillingarna Elving och Erling, Ann-Gerd och Roger) växte upp i detta hus. Runar, Elving och Erling bildade tillsammans med Valter Lunder orkestern LÅNGSJÖBYPOJKARNA eller Axelssons Kvartett som de också hette under en period
.


FAMILJEN WALLÉN SEMESTRAR I LÅNGSJÖBY

Det stora timrade huset i bakgrunden användes, enligt Harald Erikssons noteringar, som vandrarhem i Långsjöby 1961.
● 13/4 2015) Torbjörn Gustafsson från Långsjöby säger att de som sitter och fikar är familjen Wallén från Björklinge utanför Uppsala och besökte Långsjöby flera somrar. Tips! Använd muspekaren på respektive ansikte för att se de namn vi lagt ut.
● (6/8 2015) I en mejlkonversation mellan Jonas Älvebratt och Jan Sandgren berättar Berith Wallén följande:

Varför vi åkte till Långsjöby var för att våran semester var lagd till Långsjöby i många år. Vi trivdes jättebra där, med människorna där. De var alltid vänliga och pratsamma och gladde oss med mycket kalas som de säger där uppe, och surströmmingsskivor. Vi blev alltid vänligt bemötta. Eftersom mina föräldrar är bort nu sedan flera år så är det jag, Berith Wallén, kvar från min familj. Men jag har goda vänner kvar där uppe än idag, som jag talar med på telefon och facebook. Jag tackar för det fina kortet, tyvärr kom våra bilder bort i bodelningen.
Med vänliga hälsningar
Berith Wallén


VEM DÄR?

Uppdaterad 2022-09-16
(Fotografiet är i original svartvitt)

● 16/9 2022 - Jan Andersson från Norrköping säger i ett inlägg på vår fb-sida att mannen är Johan Johansson och att det är hans barnbarnsbarn Dan Fransson som sitter i knäet. /Tack! 👍


VALTER och RUNAR

Tre killar och en motorcykel.  Känns de igen?

● (9/2 2014) Torbjörn Lindberg från Långsjöby berättar att killen i mitten är Runar Axelsson och han som står till höger är Valter Lunder som sedan länge bor i Dikanäs. Valter var bassist i musikgänget "Långsjöbypojkarna" som spelade upp till dans på 1950-talet och en bit in på 1960-talet.


OVE RÖNNHOLM OCH HANS MOPED

En und Ove Rönnholm sitter i "Elvis-stil" på sin moped.


Denna moped är av märket Victoria. Modellen heter Vicky Superluxus och tillverkades 1959-60 i 47.691 exemplar. Mopeden ägdes av Ove Rönnholm, Volovnäset.


SKOGSARBETARE OCH EN KOCKA

Här står 16 herrar och en dam uppställda framför den okända fotografen. Skidorna kan kanske ge en ledtråd varför de är samlade, men troligtvis är det skogsarbetare och en kocka som poserar i det snöiga landskapet.

● (9/2 2014) Torbjörn Lindberg från Långsjöby har hittat igen sin far Alfred Lindberg (17) längst till höger på detta kort. Han beskriver honom som en arbetsmyra och på sin tid en duktig skidåkare. Torbjörn har även identifierat alla resterande utom två personer, 5 resp. 11, där den förstnämnde bara har efternamnet.


ANDERS OCH RUBENS ÅKERI

Anders Hörnelid och Ruben Persson poserar vid en lastbil med timmer. Det är en solig vinterdag och de är välklädda. De båda drev ett lastbilsåkeri tillsammans.


SLÄKTEN BERGSTRÖM

Detta är ett familjeporträtt taget 1905. Bilden visar familjen Bergström från Långsjöby.

● (16/6 2014) Torbjörn Lindberg från Långsjöby berättar i ett mejl att detta helt klart är Johannes Bergströms familj i Långsjöby. Damen till vänster (4) med kryckan är Susanna Johansson (1826-1915). Mannen i mitten (5) med ett barn i knät är Johannes själv (1849-1927) och till höger om honom (6), också med ett barn i knäet, sitter Johannes hustru Maria (1863-1952). Pojkarna som står bakom är från vänster Isak Bergström (1), född 1890, Gustaf Bergström (2), född 1888 och Hjalmar Bergström (3), född 1887. Flickan som sitter längst fram till vänster (7) är Dagny Bergström, född 1892. Vilka det övriga barnen är har Torbjörn inte klart för sig i nuläget, men han återkommer!

● (9/2 2015) Nu har Torbjörn tagit reda på vilka de resterade barnen är. Karl Bergström (8), Hilma Bergström (9), Oskar Bergström (10), Alfred Bergström (11) och Kristina Bergström (12).


(Fotografen är okänd!)

Här är fotografi som vi fått låna av Britt-Gunnel Bergström, som själv är med på fotot (9), där släkten Bergström från Långsjöby samlats framför fotografen.


Fotografen är okänd!

Ytterligare ett fotografi från Långsjöby som vi fått låna av Vega Bergström Johansson via hennes kusin Britt-Gunnel Bergström. Här handlar det troligen om någon form av skolverksamhet. Du som vet mer kan med fördel höra av dig till redaktionen.


EN DOPRITUAL

Ska vi gissa att detta fotografi är taget under en dopritual. Trots att detta kort finns med i en fotosamling från takten av Långsjöby kan det vara så att denna dopritual ägde rum någon annanstans. Det finns ju många byar och sjöar att välja på i vår närhet. Men om du har en aning eller en kvalificerad gissning kan du höra av dig till redaktionen.


DE GAMLAS DAG I LÅNGSJÖBY

DELFÖRSTORING 1     DELFÖRSTORING 2     DELFÖRSTORING 3

En stor samling människor framför, vad vi tror, missionshuset i Långsjöby. Känner du igen någon eller några av personerna på fotot? Se delförstoringarna och använd muspekaren på respektive ansikte!

  (16/6 2014) Stig Kolbäck från Stockholm berättar att hans mormor Viktoria Karlsson finns med som nr. 39 på detta foto (delförstoring 2, red. anm.). Viktoria var gift med August Karlsson.
– De bosatte sig på Luspholm och bodde där Sören Fellbrink numera bor. Morfar dog 10 mars 1949 i en timmerkoja som låg någonstans längst in i Luspviken och mormor Viktoria dog på Stensele sjukstuga den 22 maj 1969. Mormor var bördig från Långsjöby, berättar Stig Kolbäck.


HÄST OCH SLÅTTER

En klassisk bild från en tid då byns bönder hade fullt upp hela sommaren. Här ser vi en slåttermaskinen av mindre modell i bruk. Större slåttermaskiner krävde oftast två och ibland tre draghästar. Så småningom tog traktorn över hästens jobb. Känner du igen herrarna på fotot?

● (16/6 2014) Torbjörn Lindberg från Långsjöby beskriver detta foto som "Rönnholmare från Volvonäset".
● (10/1 2015) Jonas Rönnholm från Volvonäset berättar att mannen till vänster heter Jonas Rönnholm och att det är hans son Holmfrid som står till höger.


När det var dags för slåttern, oftast i juli månad, ställde alla mangrant upp och hjälpte till. Det var viktigt att hinna hässja det slagna höet innan regnet kom. Två damer med varsin räfsa och två herrar med varsin lie, känns de igen?


Här ser det ut att vara myrslåtter på gång. Det gällde att ta vara på alla möjligheter att öka höskörden inför kommande vinter. Bilden kan vara från en "Kvarndag" i början av 2000-talet.

● (16/6 2014) Torbjörn Lindberg berättar att de som slå och räfsar är Birger T. Johansson och hans hustru Vega.


Vid kvarndagen 2003 uppe i kvarnområdet intill Volvobäcken arrangerades det ett dagsverke myrslåtter för att visa hur det kunde gå till förr i tiden. För att lindra mygg- och knottplågan anlade man små eldar strategiskt runt slåtterområdet och lät på så vis röken dra in över de som räfsade och hässjade.


POSERING VID BRO

Två herrar vid en träbro någonstans i trakten av Långsjöby. Det är Henry Gregorsson (t.v.) och Erling Axelsson som stannat till och låtit sig fotograferas av en för oss okänd fotograf.STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN