STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


ROCKIN´ REHAB

Uppdaterad 2017-10-08

Reportage: Sören Hellqvist

Att vara beroende och slav under något som förstör ens möjlighet att leva ett sunt och hälsosamt liv är något som många drabbas av oavsett var i livet man befinner sig. KICKI WIKLUND, CAMILLA NÄSLUND och artisten JAN JOHANSEN åker just nu runt i Norra Sverige med sin föreställning "ROCKINREHAB", som arrangeras av NBV NORR, och berättar väldigt personligt om sina beroenden och hur deras livsresa sett ut fram till dags dato. Föreställningen i Stensele Kyrka var otroligt givande med värme, humor och däremellan fantastisk musik.


Hur klarar man att komma tillbaks till livet efter år av missbruk, smärta, förlorad familj,  vänner som sviker och självmordsförsök? Kicki Wiklunds berättelse om sitt liv som alkohol- och tablettmissbrukare visar att det aldrig är för sent att ta tag i sitt liv och komma på fötter igen. Men, som Kicki påpekade fler än en gång, det gäller att hitta och kunna använda rätt verktyg för att med vilja och kamp bli fri från det gissel som missbruket är.


Mellan varven framförde Jan Johansen några av sina mest kända alster som "Sista Andetaget" och den låt han tävlade med och blev trea i melodischlagerfinalen i Dublin 1995 "Se På Mig".  Hans senaste album, som gavs ut 2016, heter Trumslagarens pojke. Eftersom Jan är son till den berömde jazztrumslagaren Egil Johansen (1934-1998) är titeln högst relevant.Camilla Näslunds liv har till stor del också handlat om ett beroende. I hennes fall var beroendet socker och det  så till den milda grad att hon vägde en bra bit över 200 kg när det var som värst. Forskare är inte helt överens när det gäller sockerberoende men alla är överens om att hög sockerkonsumtion påverkar hälsan negativt. Bland annat ökar risken för övervikt och diabetes. Camillas berättelse om sitt liv som beroende av den "belöningskänsla" som socker i mat och bakverk ger fick en att förstå att det där med missbruk inte alltid handlar om droger och alkohol. Camilla har, efter att ha kämpat för sitt liv i många år, kommit tillbaka till ett liv som fungerar bra. Men hon vet hur lätt det att falla tillbaks i gamla livsmönster om man inte har hunnit skaffat sig kunskap och verktyg för att kunna motstå frestelser.


Jan Johansen är fri från alkohol sen nio år tillbaka. Han berättar att ett liv som turnerande musiker kan göra att man hamnar i ett läge där man väldigt ofta exponeras för alkohol och givetvis även andra typer av droger. Att ta en slurk ur en spritflaska eller klämma några bärs kan lätt bli ett sätt att dämpa nervositet eller att varva ner efter ett framträdande. I Jans fall blev hans drickande också det som gjorde att hans äktenskap sprack. Det var väldigt givande att höra hans berättelse om hur alkoholen påverkat hans liv som artist. Det var också kul att höra hur det gick till när han fick sjunga in låten "Se På Mig" som han slog igenom med 1995 i den svenska uttagningen till melodifestivalen. I filmklippet längst ner på sidan kan bland några musikklipp höra den berättelsen.


Tack Kicki, Jan och Camilla för en mycket givande kväll i Stensele kyrka!


 

STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN