Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Roger Pontare i Stensele kyrka
 

 
ETT BILDREPORTAGE
FRÅN EN JULKONSERT I STENSELE KYRKA

fredagen den 2 december 2011
Text och foto: Sören Hellqvist
 
När det närmar sig jul brukar det bli en och annan julkonsert i Stensele kyrka. Även i år får vi som bor i Västerbottens inland möjlighet att njuta av kända artisters versioner av de julmelodier som de flesta av oss hört åtskilliga gånger. Men varje gång är en ny gång och när Roger Pontare och hans tvåmannaband, med Anna Nygren och Tomas Bergquist på piano respektive keyboards, tillsammans med Maud Barruks kör gav sin version av julens melodier var Storumansajten på plats. Konserten inleddes med att kören "Mixtur" under ledning av Maud Barruk sjöng "Joy to the world". Ett perfekt inledningsnummer som lät professionellt bra.
 
Här ser vi de attribut av vildmannakaraktär som utgjorde podiet i kyrkan.
 
Sedan gjorde Roger Pontare entré med en fackla i näven och tog plats på podiet som var smyckat för en "vildman". Som många av oss kommer ihåg blev Roger Pontare utnämnd till "Årets Vildman" i Storuman år 2000.
Julkonserten innehöll idel kända melodier som "I´m dreaming of a white christmas", "Gläns över sjö och strand" och många fler. Roger försökte även få med publiken i allsång men responsen var lite skral. Är det månne det norrländska stuket som lyser igenom. Eller som någon sa:
- Ska du va´ ve´ och sjung´ ska du sjung ´bra, annars ska du va´ tyst!
 
Anna Nygren och Maud Barruk i närstudie.
 
Anna Nygren och Maud Barruk gjorde ett samspelt intryck denna kväll. Anna är utbildad klassisk konsertpianist och har sadlat om och blivit en mycket duktig artist och kompositör inom jazzmusik. Maud Barruk är förutom körledare utbildad kantor och vi ser och hör henne lite då och då när hon spelar orgel i olika kyrkliga sammanhang.
 

 
Anna Nygren framförde en egen stämningsfull komposition som hon kallade "1:a Advent".
 
Här ser vi en del av den mixade kören "Mixtur" som för kvällen bar en "julig" utstyrsel.
 
I slutskedet av julkonserten äntrade vår egen "vildman" Carl-Axel Nordenberg scenen för att ha en liten intervjustund med Fred Roger Johansson, som han hette när han växte upp i Slagnäs ovanför Sorsele. Ett kul inslag var när Carl-Axel nämnde att han sett ett fotografi på en popgrupp från Sorsele taget i mitten av 1960-talet. Popgruppen hette "Sankt Pauls" och spelade vid ett flertal tillfällen på skoldanser i matsalen på realskolan i Storuman. Trummisen i det bandet hette Roger Johansson ...
Här kan du lyssna (mp3 - 1,21mb) när Roger Pontare berättar om det minnet!
 
LITE KURIOSA OM POPBANDET SANKT PAULS

(Sätt muspekaren på resp. ansikte så ser du vem som är vem!)

Här är det gamla fotografiet av popgruppen SANKT PAULS från Sorsele. Fast egentligen bodde tre av killarna i Slagnäs, en i Storbränna och bara en i Sorsele.

 

 

 

 

 

Denna bild fanns i en tidningsartikel som handlade om hur popgruppen Sankt Pauls bildades och hur deras vardag så ut när de spelade som mest i mitten av 1960-talet.

I tidningsklippet längst ned kallas trummisen för Roger Olsson. Det stämmer emellertid inte eftersom Roger växte upp med efternamnet Johansson och inget annat enligt vad han själv berättade i Stensele i inledningen av julkonserten.
 

 

 

 

 

 

 

 

 Tidningsbilderna har vi hämtat från Kennets intressanta kändissida!
 

 

Avslutningsvis fick redaktör Sören en pratstund med Roger då vi dryftade gamla minnen från våra popband på 1960-talet.

Fotnot; Den 19 juli 2013 kommer Roger Pontares band Sankt Paul´s att återuppstå på en popgala i Sorsele på festivalen "Holmen Gungar". Redaktör Hellqvists popband The Bonnets, som 50-årsjubilerar i detta år, kommer också att medverka den kvällen tillsammans med CatoKebes från Råstrand, ett band som verkade i mitten av 1960-talet. För er som är intresserade av att vara med i Sorsele den kvällen kan vi rekommendera att se annonser i pressen.
 

 
© Storumansajten.se
 

Tillbaka!