STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Uppdaterad 2021.11.16


När det närmar sig jul brukar det bli en och annan julkonsert i Stensele kyrka. Även i år får vi som bor i Västerbottens inland möjlighet att njuta av kända artisters versioner av de julmelodier som de flesta av oss hört åtskilliga gånger. Men varje gång är en ny gång och när Roger Pontare och hans tvåmannaband, med Anna Nygren och Tomas Bergquist på piano respektive keyboards, tillsammans med Maud Barruks kör gav sin version av julens melodier var Storumansajten på plats. Konserten inleddes med att kören "Mixtur" under ledning av Maud Barruk sjöng "Joy to the world". Ett perfekt inledningsnummer som lät professionellt bra.

Här ser vi de attribut av vildmannakaraktär som utgjorde podiet i kyrkan.

Roger Pontare gjorde entré med en fackla i näven och tog plats vid podiet som var smyckat för en "vildman". Roger Pontare utnämnd till "Årets Vildman" i Storuman år 2000. Julkonserten innehöll idel kända melodier som "I´m dreaming of a white christmas", "Gläns över sjö och strand" och många fler. Roger försökte även få med publiken i allsång men responsen var lite skral. Är det månne det norrländska stuket som lyser igenom. Eller som någon sa:
Ska du va´ ve´ och sjung´ ska du sjung ´bra, annars ska du va´ tyst!Anna Nygren och Maud Barruk gjorde ett samspelt intryck denna kväll. Anna är utbildad klassisk konsertpianist och har sadlat om och blivit en mycket duktig artist och kompositör inom jazzmusik. Maud Barruk är förutom körledare utbildad kantor och vi ser och hör henne lite då och då när hon spelar orgel i olika kyrkliga sammanhang.Här ser vi hela kören MIXTUR som för kvällen bar en "julig" utstyrsel.Anna Nygren framförde en egen stämningsfull komposition som hon kallade "Första Advent".


I slutskedet av julkonserten äntrade "Storumans evige vildman" Carl-Axel Nordenberg scenen för att ha en liten intervjustund med Fred Roger Johansson, som Roger Pontare hette när han växte upp i Slagnäs ovanför Sorsele. Ett kul inslag var när Carl-Axel nämnde att han sett ett fotografi på en popgrupp från Sorsele taget i mitten av 1960-talet. Popgruppen hette "Sankt Pauls" och de spelade vid ett flertal tillfällen på skoldanser i matsalen på realskolan i Storuman. Trummisen i det bandet var just denne Fred Roger Johansson.

Här kan du lyssna (mp3 - 1,21mb) när Roger Pontare berättar om det minnet!Avslutningsvis fick redaktören en pratstund med Roger då vi dryftade gamla minnen från våra popband på 1960-talet.
STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN