STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Uppdaterad 2022.07.07

Provinsialläkare i Stensele 1928 - 1948

Samtliga foton är hämtade ur Eva Roséns familjealbum. Eva är yngsta dottern i familjen Collert och bor i Stockholm.


Provinsialläkare Edvin Collert tillsammans med sjuksköterskan Karin Gustafsson från Stensele. Hon blev sedermera distriktssköterska i kommunen och jobbade även som skolsköterska.

Josef Edvin Collert föddes den 19 mars 1896 i Göteborg. Efter sin läkarutbildning tjänstgjorde han åren 1923 - 1924 på kirurgiska avdelningen på Göteborgs barnsjukhus. Där träffade han sin blivande fru Inga. Hon var född den 11 september 1899 i Lund och hade utbildat sig till operationssköterska på Sofiahemmet i Stockholm. År 1925 ringde bröllopsklockorna för paret Collert. Samma år gick flyttlasset till Mora där dom båda började arbeta på lasarettet. Äldsta dottern Brita föddes i Mora 1926. Året därpå, d.v.s. 1927, föddes Ulla.
I oktober 1928 flyttade Edvin och Inga tillsammans med sina två flickor till Stensele där Edvin fått tjänsten som provinsialläkare på sjukstugan. Sonen Sven föddes 1930 och yngsta dottern Eva två år senare, 1932.

Eva berättar: - När min mamma Inga arbetade på barnsjukhuset i Göteborg skötte hon om en liten samepojke, som gav henne en liten "lappkniv". Den kniven har jag fortfarande i min ägo! I Stensele vikarierade hon ofta på sjukstugan då ordinarie sköterskor hade semester eller var ledig av annan orsak. Under krigsåren jobbade hon mycket för Röda Korset där hon tog hand om flyktingbarn från Finland. Dessutom var hon ofta med pappa ute i byarna och assisterade som "frivillig" sköterska.

Redaktörens anm.: Några äldre som Storumansajten talat med berättar om hur Inga Collert minst en gång varje år, oftast vid juletid, åkte runt bland fattiga barnrika familjer ute i obygden. Hon hade alltid med sig mat,  godsaker och kläder som hon delade ut.

Efter 4 år i Stensele Folkskola flyttade barnen allt eftersom till Umeå Läroverk där de blev inackorderade. Efter studenten i Umeå flyttade de äldsta syskonen söderut. 1948 gick flyttlasset även för Edvin och Inga tillsammans med yngsta dottern Eva. Denna gång till Saltsjöbaden i Stockholms södra skärgård där Edvin fått en provinsialläkartjänst. Dottern Eva tog studenten där 1951. Efter sin pensionering flyttade Makarna Collert till Stockholms centralare delar. Edvin dog den 24 januari 1983 och Inga den 11 oktober 1997. Hon var då hela 98 år gammal.


Fotografier ur familjen Collerts album!

Familjen Collert på väg i trakten av Ryfjället midsommarafton 1946.


Utsikt från läkarbostaden i Stensele. Storholmen och Lillholmen syns i Umeälven.


Ulla, Sven, Eva och Brita Collert sitteer och myser utanför gamla läkarbostaden i Stensele.


Barnen med gamla läkarbostaden i bakgrunden.


Här ser du den gamla läkarbostaden i Stensele med Umeälven i bakgrunden.


Här står Edvin Collert med två sköterskor och några okända framför gamla sjukstugan i Stensele.


Utsikt mot öster från gamla läkarbostaden i Stensele.


Denna flicka heter Gull-Britt Viklund. Här vid familjen Collerts båt i Stensele.


Här är Gull-Britt Viklund med en kanot. Platsen ser ut att vara Boxanavan i Stensele.


Gull-Britt Viklund doppar sig i Umeälven vid Boxanavan i Stensele.


Gull-Britt vid Umeälven.


Vy från Boxan mot Stensele. Det är vår och flottning pågår för fullt.


Pappa Edvin med barnen Brita och Ulla och till höger mamma Inga på väg till Sjöbergs affär för att handla.


Eva och Sven åker skridskor vid Boxan i Stensele.


Eva, Brita, Sven och Ulla.


Två pojkar utanför Gull-Britt Viklunds hus ovanför kyrklängorna i Stensele. Han till höger är Folke Viklund, bror till Gull-Britt Viklund.


Majken Andersson* och Eilert Nordström är namnet på dessa två som står och språkar på skidor i Stensele.
* Majken hette Björk som gift. Hon bodde i Storuman och jobbade som stationsföreståndare vid Telegrafverkets station på Zackrisvägen i Storuman.


Nr 14 Per Glasin på väg mot mål i en lokal skidtävling i Stensele. Fastigheten till höger kan vara Hilding Lindahls affär. Här inrymdes också en biografsalong. Detta enligt Jan Andersson som tror att fotografen stått ungefär på den plats där Åke Lingesten hade sin smörjhall.


Nr 10 Lasse Rådström i full fart med klassisk skidmundering.


Gull-Britt Viklund stakar mot mål.


Eva och Sven Collert en vinterdag och poserar framför fotografen som kanske är pappa Edvin.


En fin bild av Eva Collert. I bakgrunden till vänster ser vi den gamla sjukstugan som sedermera blev ett s.k. epidemisjukhus för patienter med smittosamma sjukdomar.


Den nya läkarbostaden sett nerifrån ängen. Den som tittar lite noggrannare kan se en av flickorna vid huset.


Stensele nya sjukstuga fotad från läkarbostaden som låg alldeles intill.


Edvin Collert vid fikabordet tillsammans med sjuksystrarna Alfrida Holmberg, Hilda Jonsson och Vera Nordenstam på Stensele sjukstuga.


Edvin Collert framför gamla sjukstugan i Stensele flankerad av sin personal som tog avsked av sin populära läkare och chef inför flytten till Saltsjöbaden 1948.

●  Olle Eriksson har hört av sig och berättar att sjuksköterskan nr. 2 från vänster är hans mamma Karin Gudrun Eriksson.
●  Lotten Semrén känner igen flickan längst ut till höger. Hon heter Gull-Britt Viklund och finns med på nästa bild också.
●  Carina Tanderyd, Barsele, berättar i ett mejl att hennes mamma Mai-Ziri Lunder från Stensele och hennes moster Margit Lunder finns med på detta fotografi och även på fotot nedan.


Ytterligare en bild inför avskedet!


Detta kort togs den 19 mars 1949 när Edvin Collert fyllde 53 år. Märta Lindblom, som tagit fotot, hade samlat sköterskorna på Stensele sjukstuga. De sjuksköterskebroscher var och en bär symboliserar i de flesta fall den skola där de tagit sin "syrreexamen". Vet du vilka dessa sjuksköterskor är? Hör av dig i ett mejl och berätta!

●  Carina Tanderyd, Barsele, berättar att hennes mamma Mai-Ziri Lunder är med på fotografiet.
- Innan hon blev glömsk kunde hon namnge alla utom ett efternamn, berättar Carina vidare. Smart nog skrev jag ner namnen på baksidan av kortet.

●  Oliver Hedestig från Umeå har ett alldeles speciellt minne av Dr. Edvin Collert. Så här skriver han i ett mejl:
- Vad kul att det finns bilder på Doktor Collert från Stensele. Han var ju med när jag föddes på Stensele sjukstuga 1943. När han lämnade bygden sålde han sitt fickur till Lindströms Ur och Optik i Storuman därför att han hade sagt att detta ur tillhörde bygden. Detta fickur hade han använt i Stensele bland annat då han kontrollerade pulsen på alla nyfödda och givetvis alla sjuka. Fickuret köpte min morfar av Lindströms Ur och jag fick det som ett minne av honom. Det är ett Omega fickur med kedja och allt. /Varma hälsningar - Oliver Hedestig

Ytterligare personer har hört av sig och några berättar oberoende av varandra att doktor Collert åkte runt till i stort sett alla sina patienter och tog farväl inför flytten till Saltsjöbaden där han blev inskriven som inflyttad den 17 juli 1948. Man förstår då att det var en legendarisk läkare som vigt 20 år av sin läkargärning till Stensele socken.
Vi avslutar fotoserien ur Eva Roséns familjealbum med några gamla vykort från Stensele

Vid lastbilen ligger telegrafstationen. Mitt i bild ser vi Berta Grahns Café och närmast till höger en modeaffär som även sålde sytillbehör.


På fotot ser du också Berta Grahns Café längst bort mitt i bild. Byggnaden till höger där det ryker ur skorstenen är Stensele Folkskola. På vägen har en paketbil stannat för att lämna av paket till den väntande damen med lastsparken.


Här är ett foto taget från andra hållet. Skolan till vänster och längst bort ser vi Sjöbergs affär. Häst och kärra med medar var nog ingen ovanlig syn vintertid på vägen genom Stensele.


Slutligen ett vykort som visar Stensele Mejeri.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN