STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:

Uppdaterad 2024.03.14Ungdomsgården som under åren 1966 - 1969
var ett mecka för musikintresserade ungdomar


18 September 1968 on stage på Safarigården

   Det engelska rockbandet The Patch gästade Storuman och Safarigården onsdagen den 18 september 1968. Det var första gången bandet, som hade sina rötter i London och Manchester, spelade på Safarigården. Det skulle bli en andra gång i februari eller mars 1969. Gitarr, bas och trummor bakom en duktig sångare var konceptet för The Patch. En som var där just den kvällen var Stefan Säreland. Han berättar att dom fyra i bandet efter spelningen var inbokade på Hotell Toppen. Trummisen som bara var 18 år hade sin äldre bror med sig som hjälpreda och med fyra sängar reserverade på hotellet blev en utan. Den som blev utan fick slafa över hos Stefan som på den tiden bodde med sina föräldrar i Storuman.


(Bo-Lennart "Bolle" Gideonsson bakom trummorna)

   När The Patch hade paus under kvällen var det några musiker från Stensele kommun som blev tillfrågade att spela några låtar. Eftersom dom hade med sig sina handinstrument så torde det ha varit ett planerat uppträdande. Man fick låna trummor och förstärkare av engelsmännen. Killarna som gick upp och lirade den instrumentala Shadowslåten "The rise and fall of fingle bunt" var:
Bo-Lennart Gideonsson, trummor - Leif Salomonsson - Sologitarr - Kenneth Sandberg, elbas - Christer Hellqvist, kompgitarr(Leif "Salo" Salomonsson)


Med vilda applåder ville publiken höra ytterligare en låt med killarna. Repertoaren var lite tunn så man klämde av samma låt en gång till. Det lokala bandets namn är inte känt. Dessutom kommer vare sig Bolle eller Christer ihåg om dom överhuvudtaget hade skaffade sig ett gruppnamn.
Red anm; Vid ett telefonsamtal med Kenneth Sandberg bekräftade han (femtiosex år efter gigget!) att bandnamnet var STANDARD SELECTION.


Om du var på Safarigården denna kväll vore det trevligt om du mejlade några rader och berättar dina minnen från den kvällen. Det första utländska band som gästade Safarigården var The Rouges från England. Det var våren eller hösten 1967.


Sen skulle vi gärna veta namnet på det Östtyska band som gästade ungdomsgården och som också spelade en helkväll på Folkets Hus. De var duktiga och hade egna specialtillverkade gitarrer. Deras grej var covers på Hollieslåtar. Detta bör har varit någon gång 1968. Den gruppen blev mer eller mindre så småningom utkastad från Sverige eftersom man saknade arbetstillstånd.

Red anm; Nu vet vi namnet på det östtyska popband som gästade Storuman. Dom hette V.I.P.´S enligt Lennart Nilsson från Storuman, som också berättar att bandet vid något tillfälle var i Emil Fords studio (i källaren på ungdomsgården på Bångvägen i Lycksele) och gjorde inspelningar.


En svensk grupp som satte Safarigården i gungning hette SEPTEMBER, ja det var en av vår tolv månader i alla fall. Denna grupp bestod av en trummis, en gitarrist och en bassist som också sjöng. Det var första gången man såg stora "Marshall" förstärkare och högtalare uppställda på varann, en s.k. "Marshallstack". Gruppen var inspirerad av Jimi Hendrix och spelade högt utav bara den. Bandet blev rikskänt så småningom.


Reportage: Sören Hellqvist
Affisch: Stefan Säreland
Information har vi fått av: Stefan Säreland, Christer Hellqvist, Bo-Lennart Gideonsson och Kenneth Sandberg.STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN