STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

Uppdaterad 2017-11-26


UTPLANTERING REGNBÅGE I BADSJÖN 1963

På fotot ser vi Evald Lundqvist och Karl Strandberg som gör ett provfiske när isen lagt sig 40 cm tjock på badsjön i Storuman i december 1963. Det blev tydligen ett bra fiske och ett dessutom kvitto på att de regnbågar, som planterats in under sommaren, klarat av att övervintra. Syresättningen var helt ok. Däremot var fiskarna i magraste laget. Det fanns förmodligen inte så mycket mer än små snäckor, lite maskar och andra vattenlevande småkryp att äta. Evald och Karl var mäkta förvånade över att de förutom regnbågar också fick upp två lakar när det metade. Men ungdomar som tidigare år varit ute på badsjön när första isen lagt sig kan vittna om att de både sett och klubbat ihjäl ett flertal lakar som befunnit sig alldeles under nyisen.
Att plantera in fisk i badsjön var ett led i att Storumans Turistråd planerade att arrangera fiskekvällar för ortsbor och turister under högsommaren 1964.

Bild Regnbågslax

Regnbågslax, eller kort och gott regnbåge som det officiella namnet är, odlas mestadels som matfisk i fiskodlingar runt om i Sverige. Den finns också utplanterad i Östersjön där den kan bli bra mycket större och väga upp emot 15 kilo. Regnbåge planteras också in i vattendrag där det bedrivs sportfiske, ofta i form av "Put-and-take", en enklare form av fiske som lockar många turister både sommar- och vintertid.


"Turistledare" har fotografen Harald Eriksson skrivit som rubrik till denna bild från 1964. Om personerna på fotot var anställda och verkade i Stensele kommun vet vi inte men vi vet att de var involverade i projektet med fiskesatsningen på badsjön. En fråga de ställer sig ser ut att vara: - Hur stor kan en fisk i badsjön bli?


En regnig dag på senvåren 1964 provfiskas det igen badsjön.


Storleken är ok, tycker boktryckaren Bror Hansson (t.v.) och det bådar gott inför sommarens fiske.



På fotot ser vi hur fler regnbågar sätts in i badsjön i juni 1964.


Det var en skaplig mängd fisk som sattes ut i varierande storlekar. Närmare 1200 fiskar och de största vägde en bit över 1 kg.


MIDSOMMARFISKE 1965

Första gången som allmänheten fick möjlighet att fiska i badsjön var den 31 juli 1964. Tyvärr har vi inga foton från det sommarfisket. Denna bild är från sommaren 1965 då Storumans Turistråd arrangerade några fiskekvällar runt midsommarhelgen. Som synes var det en hel del folk som strövade ner till badsjön för att ta en titt på fisket och fiskarna.

Se fler foton från MIDSOMMARFISKE 1965


PUT-AND-TAKE 1967

När Stensele kommuns Turistråd åter arrangerade put-and-take fiske i badsjön var fiskeintresserade turister och storumanbor inte sena att nappa på erbjudandet. För en liten slant fick man under några kvällstimmar dra upp max tre regnbågar. Ville man fånga fler blev det till att lösa ytterligare fiskekort. Området där man fick fiska var begränsat till stranden mot Röbro och Vallnäs.
Till sommarfisket 1965 hade fiskerådet verkställt ett förslag om att lägga ut en brygga med ramp en bit ut i badsjön. Detta för att de som var rullstolsburna skulle få en bättre möjlighet att med fiskespöet nå ut till djupare vatten där fisken höll till.

Red. anm.; Jag vill minnas att det, åtminstone en sommar, blev ditlagd en brygga som gick ut en bit i badsjön så att rullstolsburna lättare skulle kunna fiska. Är det någon som kommer ihåg hur det var med den saken? /Redaktören


Gunnar Andersson från Storuman syntes ofta nere vid badsjön när det var dags för fiske. Han lyckades för det mesta "fiska fullt" på sina fiskekort och löste ytterligare kort vartefter han landade fisk.


BARNFISKE I DAMMEN 1967

Uppdaterad 2017-11-26

Inför premiären sommaren 1967 av barnfisket i lilla dammen satte man ut lämplig mängd fisk i form av regnbågar. Intresset bland barn och ungdomar för kommande fiske var stort och man följde med spänning fiskutsättningen.


Red. anm.; Fotot är i original svartvitt men har kolorerats med modern photoshopteknik.

Den lilla dammen bredvid badsjön fick sommaren 1967 status som fiskeparadis för den yngre generationen. Barnfisket blev ett oerhört populärt inslag många fina sommarkvällar detta år. Känner du igen barnen på fotot?


Red. anm.; Fotot är i original svartvitt men har kolorerats med modern photoshopteknik.

Det var så många barn (upp till och med 15 år) som ville fiska att de som inte fick plats blev tvungna att ställa sig i kö och vänta på sin tur. Fiskelinor som korsades och lintrassel var ett stående inslag runt dammen. Men som tur fanns det vuxna omkring som kunde hjälpa till att lösa de problem som uppstod.



Det är kanske inte så lätt att ta död på en nyfångad fisk när man är ung och oerfaren. En utsträckt hand visar att det finns hjälp att få.


Som sagt, det är inte lätt att ta hand om en nyfångad fisk när man inte är van.


Det är klart att man tittar lite extra när fisken visar sig vara modell större.


Han lyser som en sol av stolthet!


Fler som är stolt över sin fångst.


Så här såg lilla dammen ut 2017 efter det att den muddrats och blivit ren från vass och sjögräs som gjorde att den höll på att växa igen.

Det vore kanske inte alls så dumt att ta en funderare på om badsjön och kanske även den lilla dammen ur turistisk synpunkt skulle kunna vara mer än bara en outnyttjad vattenpöl som för länge sedan passerat bäst-före-datum.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN