STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

SKARVSJÖBY

Uppdaterad 2020-08-18


Red. anm.; Texten nedan skall ses som ett kåseri som förklarar hur i hela friden det kom sig att ett fotografi från 1971 blev startskottet för denna webbsida om STENVALLS LÄSKEDRYCKSFABRIK I SKARVSJÖBY. /Redaktören

Den 30 maj 1971, efter det att jag gick ut gymnasiet i Vilhelmina, flyttade jag ner till Nynäshamn som ligger kustnära och dryga 50 km söder om Stockholm. Jag hade aldrig varit söder om Sundsvall tidigare så när jag kollade in min skolatlas och hittade Nynäshamn långt söderut fick jag en vision av palmer och söderhav, något jag bara drömt om tidigare. Nu såg jag visserligen inga palmer när jag en tidig söndagsmorgon bilade in genom en grön prunkande allé bestående av kolossalt stora ekar och in i min nya hemstad. I jämförelse med de centimeterstora björklöv som grönskade Storuman var detta scenario något alldeles i hästväg. Jag befann mig långt ner på jordklotet, det var jag helt säker på. Nu till kopplingen mellan läskedrycker i Skarvsjöby och Nynäshamn!
På pressbyråkiosken nere vid hamnen i Nynäshamn upptäckte jag ganska omgående att jag kunde jag köpa Västerbottens Kuriren. Visserligen dagen efter utgivningen, men den var lika värdefull ändå. Det fanns ju trots allt en skaplig drös norrlänningar som hade flyttat neröver för att jobba på antingen på Nynäs Petroleum eller på Teli (Teleindustrier AB), före detta Televerkstaden i Nynäshamn. I en av de tidningar jag köpte hösten 1971 såg jag en notis om att det svenska bryggeriföretaget Pripps hade lagt ett bud på ett lokalt bryggeri i Skarvsjöby som tillverkade läskedrycker. Det var som sagt bara en liten notis. Men drygt ett halvår senare fick jag veta att detta lokala bryggeri i Skarvsjöby hade lagts ner. Anledningen till detta fick jag aldrig reda på. Jag fick heller inte reda på om Pripps verkligen köpte upp företaget, men . . . . . . patriotisk som jag var och fortfarande är, bestämde jag mig för att bojkotta alla flaskor det stod Pripps på. Och faktum är att det löftet håller jag fortfarande trots att danskägda Carlsberg sedan länge är ägare till allt som tidigare hade med Pripps att göra. Men hur i hela friden kommer det sig att jag kåserar om läskedrycker i Skarven, flytt till Nynäshamn och bojkott av Pripps? Jo, jag publicerade ett fotografi på Storumansajten.se och även på Storumansajtens facebooksida föreställande några ungdomar som dricker läskedrycker vid en ungdomsträff i Skarvsjöby 1971. När jag höll på att restaurera ett av fotografierna som Brynolf Hedström hade tagit som reportagebild i VF såg jag, när jag förstorade upp fotot, att det förutom Trocadero fanns en läskedryck med etiketten VALENCIA. Den hade jag inte sett eller hört talas om tidigare och kom då att tänka på den läskedrycksfabrik i Skarvsjöby som jag såg en notis om i VK 1971. Via en fråga från mig på fb-sidan fick jag bekräftat att mina funderingar om läskedryckstillverkningen i Skarven hade substans i verkligheten.// Sören HellqvistGustav Stenvall i sin källare där tillverkningen av läskedrycker pågick för fullt.

Det började på 50-talet i en källare på Näset i Skarvsjöby. Gustav Stenvall hade skaffat sig en hobby, nämligen att tillverka egna läskedrycker. Det var en passion som mer än väl räckte för att hålla familjen och vänner med dricka. Han använde till att börja med 1-liters flaskor och hade skaffat en licens för sin tillverkning. Han köpte in en kolsyretub av större modell. Sen skaffade han sig maskiner för buteljering i 33-centiliters flaskor. Dricksbackar, recept, essenser, etiketter och korkar köpte han från ett större bryggeri. Han kokade sockerlag och blandade i essens för tillverkning. Så småningom blev Gustavs företag " huvudleverantör" till ortens fotbollslag.


Det blev en ansenlig mängd dricka som gick åt. När ryktet om hans tillverkning av goda läskedrycker spridit sig fick han beställningar av andra föreningar och privatpersoner i kommunen. Försäljningen av läskedrycker ökade hela tiden. Folk åkte långväga med tomma dricksbackar till Skarvsjöby för att fylla på lagret av Trocadero, Portello, Champis, Cuba Cola, Vichyvatten och andra populära sorter.


Gustav Stenvall höll på med sin tillverkning hela 1960-talet. Man kan gissa att det gick åt en hel del tid att inspektera och göra rent alla de flaskor som återanvändes. Någon diskmaskin för det ändamålet hade han troligen inte investerat i. En son till Gustav bekräftar att tempot i tillverkningen saktade in i början av 70-talet när åldern började göra sig påmind och hälsan fick sig en och annan törn. Allt har ett slut utom universum och cirkeln, säger de lärde. STENVALLS LÄSKEDRYCKSFABRIK I SKARVSJÖBY lades ned, troligen 1972.


Här ser du några av de läskedrycksetiketter som Gustav Stenvall klistrade på sina fyllda 33-cl flaskor.


Tack facebookare för info! Och ett speciellt tack till Maj-Britt Ygdén och Daniel Stenvall för bilder och info! /Redaktören


STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN