STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

ICA-BUTIK PÅ VALLNÄS

Uppdaterad 2023-05-26

(Fotot är i original svartvitt!)

MALTES LIVS 1968

Vallnäsvägen 13 är den adress där detta fotografi är taget. Birger Jansson (9) tog över denna butik 1967. Tidigare ägare var Malte Johansson. Hösten 1968 såg Birger till att fräscha upp affärslokalen och fotografiet ovan togs i samband med nyinvigningen av densamma. Som synes var det en diger personalskara som arbetade i butiken. Birger jobbade mestadels i charken.

1. Tyra Dahl   2. Okänd!   3. Ebba Jansson   4. Edith Boman   5. Signhild Gannbäck   6. Ingrid Nilsson   7. Ingrid Johansson   8. Ulla Jansson   9. Birger Jansson   10. Okänd!


(Fotot är i original svartvitt!)

1971 överlät Birger Jansson sin livsmedelsaffär till Rolf Skarin, till höger i bild. Butiken "Skarins" var igång fram till 1982 då den avvecklades för gott. Under en period drevs den som en Vivo-butik.


LITE HISTORIA OM BUTIKEN PÅ VALLNÄSVÄGEN 13

(Fotografen är okänd!)

Fastigheten som ligger på Vallnäsvägen 13 byggdes av Georg Lindqvist på 1920-talet och fungerade som lanthandel. Axel Jakobsson övertog affären 1931 och utökade sortimentet med järnvaror och andra på den tiden behövliga varor samt bensinpumpar för bensin och diesel.


(Fotografen är okänd!   Fotot är i original svartvitt!)

En expedit håller på att förpacka en vara till en kund. Mannen bakom disken är troligen Ivar Jakobsson, bror till affärsinnehavaraen Axel Jakobsson. Pappersrullar för inslagning av varor samt en rejäl butiksvåg var något som fanns i de flesta butiker där det mesta såldes i lösvikt. Ytterligare två ägare, Knut Norman och Harald Eriksson, hade butiken innan Malte Johansson tog över rörelsen 1946.


(Fotografen är okänd!   Fotot är i original svartvitt!)

Det blev allt vanligare med bilar på vägarna och då behövdes det bensin och oljor. Axel Jakobsson hade själv skaffat sig en firmabil och var tidigt ute med att förse butiken med drivmedelspumpar och sälja bensin och diesel till hugade bil- och lastbilsägare. Vid denna tid fanns det några bensinbolag representerade i Sverige, det var Shell, Pratts, BP och Texaco. På fotot ser vi till vänster en pump med Standard Motor Oil. Det var ett amerikanskt bolag som i Sverige år 1939 skyltades om till Esso.


(Fotografen är okänd!   Fotot är i original svartvitt!)

Avslutningsvis ett fotografi taget vid butiken på Vallnäs en sommardag på slutet av 1930-talet. Tre flickor står vid en vägg av höga blommor. Luspviken och Sågnäset syns i bakgrunden.


Fakta har vi delvis hämtat ur boken STORUMAN FRÅN FÖRR: En sammanställning av vår bygds historia mellan åren 1895 och 1980. ISBN 978-91-86249-60-1STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN