STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.


Uppdaterad 2022.11.09

SAMTLIGA FOTON I DENNA SERIE ÄR TAGNA I TÄRNABYOMRÅDET ÅREN 1937 - 1939.

ALLA FOTOGRAFIER ÄR I ORIGINAL SVARTVITA - ETT FLERTAL AV DEM HAR FÅTT FÄRG I EFTERHAND.

Om du har kommentarer och/eller känner igen personer, platser eller annat på något av fotografierna är vi tacksam om du hör av dig till redaktionen och berättar. Referera gärna till det bildnummer som finns på resp. foto vid konversation. Eftersom det är ett knappt sekel sedan dessa foton togs kan vi med fog fastslå att de allra flesta som förekommer i bildserien inte finns kvar i jordelivet. /RedaktörenUNDER EN BRO

Har du någon susning om var och vilka?


VILOPAUS PÅ FJÄLLET SOMMAREN 1938

Två herrar tar igen sig uppe på en fjällhed någonstans i trakten av Tärnaby. Känner du igen dem?


MED HACKA OCH SPADE SOMMAREN 1938

Vi tror att mannen till höger är den som ägde kameran, d.v.s. Oskar Lönnberg. Om så är fallet torde det finnas en fjärde person bakom kameran om densamma inte var tidsinställd på självutlösning. Det är svårt att se vad det är de gräver och hackar men en gissning kan vara att de gräver i ett dike för att leda bort vatten och förhindra översvämmning vid vårflod eller kraftigt regnande. Troligen jobbar de intill en väg. Hör gärna av dig och kommentera fotot.


HÄST DRAR ETT TIMMERLASS VINTERN 1937

Ett hästekipage drar fram ett timmerlass från skogen. Detta var en vanlig syn förr innan skördare och skotare fanns tillgängliga inom skogsbruket. Inte heller motorsågen fanns att tillgå utan det var handsåg och yxa som gällde vid trädfällning. Hör gärna av dig och kommentera fotot.


TVÅ DAMER I FJÄLLMILJÖ

Det är högsommar när Oskar Lönnberg förevigade dessa två okända damer omgiven av grönska. Känner du igen dem?


UNG POJKE BLIR FÖREVIGAD

En ung pojke sitter någonstans uppe i Tärnabys fjällvärld och låter sig bli fotograferad av Oskar Lönnberg. Vem är denne pojke?


PÅ SKIDOR I FJÄLLVÄRLDEN

Året är 1939 och två herrer har skidat upp till ett ställe där det har bra utsikt över fjällvärlden. Vilka är de?


HÖHÄSSJNING PÅGÅR

Höet på hässjorna som stått på ängarna under några varma sommarveckor har nu torkat och lastats på skrindan för att bärgas till lador och ladugårdar för vinterförvaring. Man kan anta att personerna på fotot är med och hjälper till att få in höskörden. Har du någon idé om var och vilka?


TRE UNGDOMAR VID EN SJÖ

Här torde fjällkonturen i bakgrunden kanske hjälpa till att platsbestämma detta fotografi. Du kanske rent av känner igen någon av personerna på fotot som är taget någon gång mellan åren 1937 och 1939. Har du en idé är du välkommen att höra av dig till redaktionen.

●  (21/2 2021) Vi har fått in förslag om att fotot är taget vid gamla vägen intill Jokksbäckens utlopp. Gun Persson berättar i ett inlägg på vår facebooksida att damen på fotot är hennes mor Ellen Nilsson Berg (g Möller) från Mellansjö. Vi har också fått tips om att killen till höger har drag av släktet Gyllmo och att killen i mitten kan vara någon av bröderna Gustavsson från Boksjö.


EN SMÖRGÅSÄTANDE SPELEMAN

Negativet till detta fotografi var i uselt skick. Efter några timmars pillande har bilden fått så pass mycket energi att den fungerar som nostalgiskt objekt. Det finns ingen notering vem killen med dragspelet är, men visst finns det likheter med den person som är upphov till denna fotoserie, nämligen Oskar Lönnberg. Har han i så fall använt kamerans självutlösare eller låtit någon annan trycka på knappen . . . vad tror du?


GLADA UNGDOMAR

Någon som har ett förslag villka dessa ungdomar är och kanske också var detta fotot är taget? Hör av dig och berätta!


VILKA ÄR DETTA OCH VAR ÄR DOM?

Ett sällskap med fem personer står vid en bil på en grusväg någonstan där man kan se en träbro, en bäck och en liten stuga. Någon som har ett förslag villka det är och kanske också var detta fotot är taget? Hör av dig och berätta!

●  (29/1 2021) Via vår fb-sida har vi fått flera förslag om att fotot kan vara taget vid Jokksbäckens gamla kraftstation. Det finns också förslag om att platsen kan vara Yttervik. Vad tror du?

●  (3/2 2021) Barbro Persson har gett oss ett tips om att damen nr. 2 kan vara Anna från Ängesdal som var gift med Oskar Lönnberg. Vi gjorde en sökning på släktforskningsidor och fann en Anna Linnéa Johansson född 1920 i Fräkenvik. Hon gifte sig med Oskar 20 juni 1945 i Tärnaby kyrka. Oskar bodde då i Yttervik och de bosatte sig där. Så småningom flyttade paret Lönnberg till Storuman där de bodde resten av sina liv.


ETT UNGT PAR I YTTERVIK

Sven Mikaelsson har noterat att detta fotografi är taget nära Blattnicken cirka tre km öster om Yttervik. Sven Möller skriver att flickan är hans mor, Ellen Nilsson Berg från Mellansjö. Dan Lönnberg, som tillhandahållit denna negativsamling, skriver att mannen på fotot mycket väl kan vara Pelle Lönnberg som sedermera flyttade till Mo I Rana. Har du info och/eller kommentarer till detta fotografi är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


UNGDOMAR MED HÄSTAR

En herre plus två damer och två hästar på en gård någonstans i trakten av Tärnaby.


FLICKOR MED HÄSTAR

Två damer och två hästar på en gård någonstans i trakten av Tärnaby.


ETT FIKA VID HUSET

En fikastund hos en okänd familj.


ETT PAR VID EN SJÖ

Detta unga par befinner sig vid en sjö i trakten av Tärnaby. Känner du igen paret och/eller platsen?


UNGDOMAR UTE EN VINTERDAG

Fyra ungdomar poserar framför fotografen vårvintern 1939.


FAMILJEN LÖNNBERG OCH VÄNNER VID ETT TIMMRAT HUS

Det ser ut att vara en familj och några vänner som poserar framför ett timrat hus.

●  (8/2 2021) Lars-Åke Lönnberg från Avesta har hört av sig telefonledes och berättar att den lilla killen med knäbyxor till vänster (3) är hans far Walter Lönnberg. Lars-Åkes farmor och farfar är också med på fotot. Det är Erik Olov Lönnberg (2), född 1906, med fru Nanny Lönnberg (1), född Fjällström 1906. Lars-Åke berättar att hans pappa som var född 1932 växte upp i Västansjö, flyttade sedan till Oltokholmen för att sedan hamna i Tärnafors. Walter och hans båda föräldrar flyttade sedermera till Skogsbo Avesta i Dalarna där Nanny gick bort 1972 och Erik Olof 1973. Walter avled 2017.

Red anm; Fotografen Oskar Lönnberg var en farbror till Walter. /Tack Lars-Åke för ett trevligt samtal! 👍MUSIK PÅ EN LEJDA - VALLENTIN MIKAELSSON MED SÄLLSKAP

Två damer och en herre på en slåtteräng någonstans i trakten av Tärnaby. En gitarr och ett dragspel förkunnar en känsla av sommar och glädje. Det kan vara svårt att se vilka dessa personer är, men om du har ett tips är vi tacksam om du mejlar in och berättar.

●  (19/1 2021) Kerstin Rundqvist från Vännäs har hört av sig och berättar att mannen som spelar dragspel är Vallentin Mikaelsson från Yttervik i dåvarande Tärnaby socken. Kerstin, som hette Vinka som flicka och är uppväxt i Gardvik, berättar att Vallentin ofta hälsade på hos hennes mor Lily Maria och far Nils Mikael Vinka som hade telefonväxeln i Gardvik. Kerstin har ett minne av att Vallentin Mikaelsson flyttade till Östergötland senare i livet.
/Tack Kerstin för dina minnen! 👍


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN