STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2023.01.30


Denna vårdag gick ett flertal av de elever som inom några veckor skulle ta sin realexamen på realskolan i Storuman ut på samhället uppklädda i egenkomponerad utstyrsel. Slängkappor och färgglada egenartade hattar var på modet denna dag. Liknande maskeradjippo gjordes gjordes även tidigare och senare år inför realexamen. Hör gärna av dig och berätta om dina maskeradupplevelser!
Samtliga fotografier är tagna av VK´s lokalreporter Harald Eriksson. Alla bilder är skannade från negativ, restaurerade till nyskick och dessutom färglagda med modern digitalteknik. Faktum är ju att fotografen såg alla motiv i färg vid fototillfället och det är just den känslan som jag vill förmedla. Tack för att du besöker Storumansajten.se! /Redaktören

STORUMAN VÅREN 1961

Två flickor står på den ännu grusbelagda skolgatan nedanför skolan och läser.


Lite "tantig" utstyrsel . . . men det är kanske en lärare på ingång.


Det var kanske så att idén med hattarna hade att göra med det faktum att avgångseleverna inte fick ta på sig sina realmössor före examensdagen . . .
Killen som går längst till höger har vi fått ett tips om att det kan vara Jan-Erik Bertilsson (6).

En promenad på Järnvägsgatan med glasspinnar och glasstrutar i näven är ett tydligt vårtecken.
Två killar är identifierade: Stig Kolbäck (1) och Gösta Umander (5).
Äter man inte glass så stoppar man händerna i byxfickan. På fotot syns bygget av fastigheten där Konsum flyttade in och invigdes i oktober 1961.
Två av killarna är identifierade: Gösta Umander (3) och Stig Kolbäck (4).

HÄR ÄR ETT FOTO AV KONSUMBYGGET I MARS 1961!


Glasskiosken vid Järnvägsstationen gjorde tydligen bra affärer denna dag. Flickorna promenerar i korsningen Järnvägsgatan/Skolgatan där man också ser var Konsum fanns innan flytten till nya fastigheten i centrum som ses i bilden ovan. Flickan till höger heter Marianne Johansson (3). Vad betyder den lilla skylten som sitter på en stolpe till höger? En triangelskylt med samma innehåll fast ett lodrätt streck betyder "Annan fara". Eftersom det är en pilskylt i riktning mot korsningen avsågs kanske att den som kom bilandes Skolgatan mot korsningen skulle se upp för trafik som kom körandes på Järnvägsgatan i samma riktning. Fanns det något förr som hette Vänsterregeln? Det skulle i så fall vara den som gällde före Sverige gick över till högertrafik den 3 september 1967? Eller betyder skylten något helt annat?


En slipsklädd flicka vid namn Christina Henningsson ger fotografen en lurig blick.

De glassätande killarna ser ut att ha hunnit ifatt gänget som gick före på Järnvägsgatan.

Stationshuset i Storuman var under början av 1960-talet i stort behov av en renovering. Lokalerna hade inte rustats upp i någon större omfattning sedan stationshuset stod färdigt 1923. En omfattande renovering tog fart hösten 1961. Under tiden flyttades verksamheten till en intilliggande byggnad (den man ser till vänster på detta fotografi) i vilken man inredde en tillfällig järnvägsstation under de vintermånader som renoveringen pågick.

Här ser du fler bilder under renoveringen av stationshuset!


Tre flickor på Nygatan. Till vänster ser vi ett par av SJ´s personalbostäder samt en telefonkiosk. På höger sida syns den gula fastigheten Nygatan 1 där familjen Norlin bodde på övervåningen och C-O Nilsson hade sin fotobutik och ateljé i gatuplanet. I den lilla röda byggnaden höll Johan Norman på med sitt skomakeri. Han servade också Storumans hockeykrigare med den skidskoslip han hade införskaffat.

Redaktörens kommentar: – Jag spelade hockey från det jag var liten grabb och gick till skomakaren Johan när jag ville ha skridskorna slipade. Vad jag kommer ihåg behövde jag aldrig betala honom för jobbet. När jag spelade med Storumans IK´s A-lag nyttjade jag hans tjänster flitigt. Inte heller då behövde jag betala. Klubben hade kanske något avtal med honom. Någon som vet hur det förhöll sig med den saken?


Här fortsätter flickorna promenade längs Nygatan. Vi ser en av Parkskolans tre gula paviljonger längst bort till vänster. I det gula huset till vänster med adress Nygatan 5 bodde faktor Axel Andersson 1) med sin familj. Huset revs för länge sedan. På höger sida närmast kameran ser vi Högbergs Konditori som tidigare hette Café De Nord 2). Alla fastigheten vi ser på fotot är rivna.

1) Tennis i Joranträsk - Se bilder!

2) CAFÉ DE NORD startades av familjen Hultin. Rörelsen övertogs en bit in på 1020-talet av Syster och Erik Rådström. 1946 såldes caféet till Robertsson från Åskilje som 1953 överlät företaget till Tildolf Högberg. Caféet kallades då HÖGBERGS KONDITORI. 1966 flyttade Märta Holmlund in med sitt 'MÄRTAS FIK' som hon tidigare haft på Vallnäsvägen i den lokal där Rune Nilsson hade haft 'Umans Bröd & BAGERI'.

HÄR KAN DU SE FOTON FRÅN REALSKOLANS EXAMEN 1961!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN