STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2023.01.26BILDER FRÅN 2006

Stigen som börjar vid Sorselevägen mellan Rackosjön och Rackosjö-kalven kallas för kyrkstigen. Tidigare arrangerades det varje år en gemensam promenad efter stigen hela vägen till Stensele Kyrka. Därav namnet.


Spången som alltid funnits genom skogen är fortfarande kvar. Viss reparation har vidtagits genom åren. Här cyklade vi till scoutstugan när man var ung och orädd. Utan hjälm givetvis.


Bron har kvar samma s-kurva som alltid. Här var det mört- och abborrmete som gällde för 40 år sedan.


Här ser vi att trädvegitationen har krupit närmare vattnet.


Kallkällan finns kvar med friskt vatten. Fast det var nog bra länge sedan den användes.


Scoutstugan är i prima skick utvändigt. Hur den är invändigt gick inte att ta reda på eftersom allt är igenbommat och låst. Det var ett tag sedan någon förbarmade sig över det långa gräset som omger huset. Det fria ytan runt scoutstugan har blivit betydligt mindre nu när skogen tagit fäste allt närmare huset.


Om det är samma skylt ovanför entrén som tidigare vet vi inte, men att scouterna fortfarande är aktiva här finns det många bevis för.


Och givetvis finns det tillgänglig nödutrustning . . .


. . . i form av ett utedass.


Lek eller allvar? Gissar på det förstnämnda. Detta torde vara scoutattiraljer för gemytlig samkväm med diverse aktiviteter.


Järnspisen har förpassats till naturen. Betyder det att köket i scoutstugan har uppdaterats?


Ett nybyggt vindskydd med grillplats är inte helt fel sköna sommar- och höstkvällar. En fin loggbok ligger framme för den som vill skriva en hälsning. (Bilden är redigerad av hänsyn till tillsyningsmannen).


I vindskyddet hittar du även historien om första nybyggarna och Rackosjö-Augusta, som bodde här. Då kallades stugan för Idatorp.

Red.anm: // Det finns/fanns en dam, boende någonstans i Stockholmstrakten, som var uppväxt i denna stuga. Redaktören träffade henne genom jobbet för snart tjugo år sedan. Hon berättade att hon växte upp i Idatorp med sin familj på 40- och en bit in på 50-talet. När hon skulle till skolan gick hon över spången fram till Sorselevägen där en bil hämtade upp henne. Tyvärr blev mötet med henne kort och inga noteringar gjordes.
// RedaktörenSTARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN