STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN
Du är här:
Uppdaterad 2021.07.23
En sommardag 1989 befann sig Bo-Arne Torger från Luspholmen i trakterna av Kaskeluokt för att med kameran inventera gamla boställen och byggnader. Foto föreställer STORHOLMSKVARN som Bo-Arne hittade i en bäck som enligt dåvarande kartor hette Rödingträskbäcken.
I den bäckinventering som AQUA NORD gjorde sommaren 2008 och vars resultat lades ut på webben i mars 2009 har vi kunna fastslå att Storholmskvarnen är belägen i en bäck som mynnar ut i Umeälven vid Storholmsavan. I rapporten finns också ett fotografi (se nästa bild!) av kvarnen som blivit obrukbar av tidens tand.
Nu har vi via en karta från 2009 fått veta att kvarnen finns i Rödingträskbäcken som rinner ut från Rödingträsket och mynnar ut i Umeälven vid Storholmsavan. Enligt en modernare karta (se ovan!) ser man att Rödingträskbäcken numera heter Kvarnbäcken. Det är mycket troligt att den i folkmun alltid kallats så med syftning på att kvarnen, som i första hand användes av de som bodde på ön Storholmen, byggdes upp just i den bäcken.
/Tack Dan Ståhl för ditt tips!