Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Storumandagarna Index / Vildmannen 25 år 2012BILDREPORTAGE
Foto: Sören Hellqvist, Agneta Lundmark Hellqvist

Traditionsenligt klockan 15.00, i år söndagen den 1 juli, äntrade Carl-Axel Nordenberg scenen för bland annat utse årets vildman. I år tog han hjälp av sin forne realskoleelev Sören Hellqvist, som sedan maj 2007 bor i Storuman efter 36 år i Nynäshamn. Om det var betyget i fysik som fick Carl-Axel att plocka upp Sören på scen lämnar vi därhän. Gissningsvis kan en röd fendergitarr kan däremot haft en viss betydelse. Denna gång startade Sören emellertid upp med att sjunga en låt som blev populär redan 1961.
<<< LYSSNA! >>>
 

Sedan hängde Sören på sig sin röda fender inkopplad till en Vox AC-30 top boost från 1964 och spelade ett gammalt örhänge från The Shadows repertoar. Ljudtekniker Gösta Forsman såg till att förmedla detta härliga gitarrsound till alla de som samlats vid Akkan. Se och lyssna till YouTube-klippet här nedanför!
 

YouTube
"Theme for young lovers" spelas av Sören Hellqvist
Mobilklipp av Gerth-Åge Frisk, Sollentuna.
 
 

Pontus Forsberg och Joar Caldeborg framförde några finstämda låtar till akustiskt gitarrkomp. I YouTube-klippen nedan kan du se och lyssna till grabbarna i ett av deras framföranden.

YouTube
"House of the rising sun" spelas och sjungs av Pontus Forsberg och Joar Caldeborg.
Mobilklipp av Gerth-Åge Frisk, Sollentuna.

 

 
 

Omröstningen till ÅRETS KOMMUNBO vanns av den kände mackägaren Ola Ludvigsson. Få är de som inte redan tidigare känner till denne kille, som med ett genuint aktivt företagande utvecklat "essomacken" till det som idag kallas "SO-MACKEN". Carl-Axel poängterade i detta sammanhang att det finns ett ordspråk som säger att "bakom varje man finns en kvinna". Och den kvinna man då tänker på är givetvis Olas fru Anna, som också varit med och utvecklat verksamheten på SO-macken vid Blå Vägen.
 

För er som inte känner till vilka bensinstationer som överlevt från förr kan vi berätta att namnet SO-macken är en ordlek där SO står för Stig Ola som är Ola Ludvigssons alla förnamn i kyrkoboken. Att macken tidigare var just en ESSO-mack gör ordleken komplett.
 

Foto: C-O Nilsson

Här ser vi ett klassiskt fotografi från 1963 med Viola och Lennart Ludvigsson (paret till vänster i bild) och anställd personal framför den bensinstation som idag drivs av sonen Ola och hans fru Anna.
 

Storumans IK uppmärksammade tre tjejer som gjort mycket bra ifrån sig under den gångna hockeysäsongen. Josefin Jonsson (t.v.), Ida Sannsell (mitten) och Johanna Olofsson är tre hockeytjejer som alla fostrats i SIK och har meriter i riksserien med MODO och även landslagsspel för Johanna.
 

Förutom diplom och blommor fick flickorna varsitt presentkort.
 

Det var många som i detta läge funderade på vem som skulle bli 2012 år vildman 25 år efter det att föreningen Vildmannen för första gången drog igång detta evenemang. Nu blev det ingen vildman detta år. Istället delades för första gången "Vildmannastipendiet" ut. Det är tänkt att gå till en förening i Lappland som i första hand tar hand om ungdomar och värnar för ideell verksamhet. Årets vildmannastipendium på tio tusen kronor gick glädjande till STORUMANS IK som bildades samma år som simmaren Arne Borgs tog tre guld vid EM-simningarna i Bologna. Året var 1927. Ulrik Dahlgren fick representera Storuman IK och ta emot prischecken.
 

Det blev lite av en sordinstämning bland publik och på scen när Carl-Axel "Cax" Nordenberg med tydlig röst berättade att detta var sista gången han stod på scen iklädd vildmannadressen. <<< LYSSNA! >>> Självklart så har föreningen Vildmannen inte kunnat ha någon som är mer lämpad att med hela sin personlighet personifiera just det som vildmannen står för. Carl-Axel blev själv vald till Årets Vildman 1997 och torde ha varit den lämpligaste kandidaten till 2012 års utmärkelse. Kan man bli Årets Vildman två gånger? Javisst, Heidi Andersson är beviset för detta. Ingen är i dagsläget mer lämpad att för all framtid få möjlighet sitta i vildmannastolen och njuta av tillvaron än Carl-Axel. Vem blir nästa års Vildman?
 

Foto: Sören Hellqvist, Agneta Lundmark Hellqvist

© Storumansajten.se
 

Tillbaka!