STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här:


Uppdaterad 2021-03-09

BILDREPORTAGE

Fotografer: Carl-Gustaf Wiklund, Storuman och Anna-Karin Hallgren, Tumba.


Bra väder och mycket folk gjorde avslutningsdagen på Storumandagarna till en perfekt dag att kora årets kommunbo och vildman.


Vildmannen har hängt med ända sedan 1986 då Kent Löfstedt, dåvarande chef på företaget Byggelit AB, presenterade en idé om att en sådan figur borde passa som symbol för den PR-verksamhet som drogs igång den 27 februari 1987. Styrelsen ville dock inte ha landskapsvapnets vildman som föreningens utan beslöt att utforma en egen version. Leif Andersson från Ensamheten kom samma år med idén om att låta göra en "Vildman" i trä som symbol för verksamheten.Ända sedan starten 1987 har Carl-Axel "Cax" Nordenberg, som själv blev korad till vildman 1997, varit "Vildmannahövding" och konferencier vid kröningarna. I fjol lovade han att det var sista gången han framträdde som vildmannahövding iförd den skinndress (infälld bild!) som vi alla förknippar med Carl-Axel och Vildmannen. Som synes höll han det löftet.


De senaste åren har Sören Hellqvist från Storuman haft nöjet att underhålla musikaliskt från scenen framför Akkan. Så även i år. Men årets framträdande var av något annorlunda slag än tidigare. Eftersom Carl-Axel Nordenberg valt att, efter lång och trogen tjänst som vildmannahövding, lämna sitt uppdrag som konferencier och frontfigur för PR-föreningen Vildmannen, behövdes det någon som tog över och axlade den roll som nu blev vakant. Så sent som för någon dryg vecka sedan fick Sören en förfrågan av föreningens president Pia Kristiansson. Några dagars betänketid senare hade Sören bestämt sig för att acceptera hedersuppdraget att ta över som konferencier och vildmannahövding.


YOUTUBE KLIPP

Sören Hellqvist spelar ATLANTIS


Sörens gode vän och musikerkollega Östen Norén från Nykvarn var på besök i Storuman och hjälpte till att göra Carl-Axel till allsångsledare i Evert Taubes "Calle Schewens vals" . . .


🎼🎤  I Roslagens famn på den blommande ö, där vågorna klucka . . .  Detta var förmodligen första gången som det sjöngs allsång vid kröningen. Vad händer nästa år? Kommer Cax tillbaks som allsångsledare?Här är handslaget som bekräftar att Sören nu tar över rollen som Vildmannahövding för 2013 års kröning och även då som sådan i kommande års vildmannaevenemang.


Innan kröningen tog vid spelade Östen och Sören en dragspelslåt komponerad av Carl och Eberhardt Jularbo - Midnattsol över Pajala. Dragspelet är ett instrument som fått stryka på foten de senaste 50 åren och frågan är om det finns en framtid för detta instrument som glatt det svenska folket i över ett helt sekel.Så blev det dags för Sören att kora årets kommunbo. Med god marginal var det Runa Fransson som tog hem titeln när Storumans kommunbor röstat färdigt. Runa, som 2009 fick en utmärkelse av Riksteatern för sitt engagemang för teaterkulturen i Norrlands inland, är en eldsjäl som ser till att alla i vår kommun får sin beskärda del av det som annars hör storstäder till. Så här lyder motiveringen:
För stort engagemang i Storumans kultur, en eldsjäl som drivit Storumans Musik- och Teaterförening till att bli en av de största i Västerbotten. Under året 2012 fick kommuninnevånare i flera byar ta del av teaterföreställningar.Glädjen stod högt i tak när Runa fick ta emot blommor, vildmannastatyett och ett diplom.Runa och PR-föreningen Vildmannens vice president Leif Semrén poserar framför fotografen.


Slutligen var det dags att kort årets Vildman. Det var i stort sett inte någon i publiken som hade en aning om vem som skulle ropas upp på scen av hövdingen. I gåtform lät Sören publiken få gissa vartefter han gav nya ledtrådar. När Sören berättade att personen i fråga en gång i tiden jobbat på serviceboendet Tranan hördes det ett ivrigt mumlande från publiken. Det var nog ingen som i detta läge kunde räkna ut vilken person som söktes. Men när Sören berättat att det var en han och att det bara fanns 6 personer i vår kommun med dennes efternamn var det några gissade rätt. När Storumans sjukstuga kom på tal var det inget snack längre. Distriktsläkaren Peter Berggren är årets Vildman.


Den månghövdade publiken väntar med spänning på vilken person som kommer att kliva upp på scen och ta emot priset som årets Vildman.


Peter Berggren, som är född 1960 och bor i Stensele, jobbar som distriktsläkare på Storumans Sjukstuga. Hans engagemang för ett glesbygdsmedicinskt centrum har gjort att i stort sett ingen har kunnat undgå att läsa och höra i press, radio och TV om hans projekt.Motiveringen lyder:
Distriktsläkaren Peter Berggren utvecklar glesbygdsmedicin vid Storumans sjukstuga. Peter ser fördelar där andra ser nackdelar. En åldrande befolkning och långa avstånd till sjukvård ger unik kunskap och på så sätt konkurrensfördelar för att kunna exportera glesbygdsmedicin. Peter och hans kollegor arbetar med skapa stolthet och attraktionskraft för sjukvårdens utmaningar till nytta för hela lappland och norra Sverige. Peter utvecklar världens bästa sjukvård i glesbygd och sätter nu Storuman på kartan internationellt.


För de i publiken som inte tidigare känner till Peter Berggren berättade han lite om sig själv och sitt arbete med att skapa ett glesbygdsmedicinskt centrum i Västerbottens inland.

STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN