STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här:

Uppdaterad 2021-03-09

Det var många som samlats på Fredens Torg i Storumans centrum för att vara med om kröning av årets kommunbo och 2016 års vildman. Kanske ett inofficiellt publikrekord.
Vildmannahövding Sören Hellqvist inledde programmet med några ord om nostalgi och den glädje man kan uppleva genom att blicka tillbaka på det som en gång varit. Under många år var det läraren, journalisten, berättaren och tidnings- och TV-reportern Carl-Axel Nordenberg som i egenskap av vildmannahövding höll i trådarna från olika scener i vår kommun. 2012 lovade Carl-Axel inför publik att det var sista gången han skulle uppträda i den vildmannadräkt som med åren blivit en symbol för vildmannen.


Det löftet höll han fram till i år då Sören Hellqvist lät nostalgin åter flöda genom att locka ut Carl-Axel på vildmannascenen iklädd sin härliga vildmannadräkt.


Ett musikaliskt inslag, med Sören Hellqvist på gitarr och Östen Norén på dragspel, inledde programmet.


Carl-Axel tog över mikrofonen och kallade in sportjournalisten och TV-profilen Ida Björnstad på scen. Ida, som har sitt ursprung och familj i Stensele, hade blivit övertalad att axla rollen som dagens moderator/programledare.


Den första gäst som Ida tog upp på scen för en intervju var ishockeyklubben MODO´s nya vd Johan Widebro. Han är bördig från Storuman men har under de senaste fem åren jobbad som vd för Örnfrakt i Örnsköldsvik. Modo hockeys styrelseordförande Tomas Byberg sade så här i samband med att han presenterade Johan som ny vd för MODO hockey:

- Johan Widebro är rätt person att axla VD-rollen i den här avgörande tiden för klubben där han är en kompetent och beprövad företagsledare som är stadigt förankrad i bygden. Han har även ett brett kontaktnät i det lokala näringslivet där vi behöver goda samarbetspartners än mer någonsin. Det är kanske inte alldeles lätt att få uppskattning när man som modoit står framför en publik som till 90 % består av Skelleftefans. Men med Idas hjälp ordnade det sig för stunden.


Johanna Olofsson, hockeyspelare i MODO´s lag i riksserien sedan säsongen 2007/2008, var Idas nästa gäst. Johanna har deltagit i över 100 landskamper som back i damkronorna och har, förutom ett SM-guld med MODO, en bronsmedalj från JVM 2009. Hon deltog även i OS i Sotji 2014 där det svenska hockeylaget kom på 4:e plats.


En "hemlig gäst" i form av hockeyproffset och Tre Kronors backklippa Mattias Eklund intog på scenen. Mattias, född 1990, har sitt ursprung i Borlänge men bor och spelar nu för Nashville Predators i amerikanska NHL-ligan. Mattias spelade för Mora och Brynäs innan han 2012 åkte över till staterna för sitt nya liv som hockeyproffs. Han kommer att ingå i Tre Kronors lag i World Cup som inleds 17 september 2016 i Toronto. Det blev en del autografskrivande för honom efteråt.


En artist som vid ett flertal gånger uppträtt på vildmannascenen är Marielle Karlsson från Stensele. Trots sin unga ålder har hon redan slagit sig in i dansbandsbranschen och kommer med all säkerhet att så småningom fronta ett eget band.


Denna gång framförde Marielle Don Henleys och Glenn Freys härliga komposition "Desperado" från 1973. Hon ackompanjerades på piano av Per-Daniel Liljegren.


Nästa inslag på scen var skidskytten Björn Ferry som fick frågor om sin medverkan i Mästarnas Mästare i SVT. Björns största merit är ett OS-guld i Vancouver jaktstart 12,5 km. Han har även ett VM-guld i stafett när tävlingarna gick i Antholz 2007.


Precis som sin man Björn medverkade "Armbryterskan från Ensamheten", Heidi Andersson, i 2016 års upplaga av Mästarnas Mästare. Med 11 världsmästerskap och en massa andra medaljer är hon ohotad som världens bästa armbrytare genom tiderna oavsett kön och viktklass. När Heide fick frågan vilket som var nästa mål i livet berättade hon att nästa projekt tillsammans med sin man Björn Ferry är att bli helt fossilfri fram till år 2025. En vågad men kanske inte alltför omöjlig målsättning. Vi som följt Heidi genom åren vet att hon har kapacitet att göra det omöjliga möjligt.


Årets kommunbo blir som vanligt framröstad av oss som är mantalsskrivna i Storumans kommun. Det var en oerhört jämn omröstning som slutade med att Joakim Tallbom från Tärnaby fick kliva upp på scen och ta emot vildmannagubben, blommor och en motivering som lyder:

För att på ett föredömligt sätt varit en god kamrat för våra gäster på Fjällbyn, tagit hand om dem och sett till att de haft trevlig sysselsättning som bland annat isfiske. Han har civilkurage och motverkar främlingsfientlighet och tar öppet ståndpunkt för våra gäster.


Vädrets makter var på publikens sida under kröningen. Alla väntade nu med spänning på att året Vildman skulle krönas.


Det normala förfarandet vid kröning av årets Vildman är att Vildmannahövdingen annonserar ut vem som får kliva upp på scen och sätta sig i vildmannastolen. När det förseglade kuvertet kom upp på scen var det självklart för Sören och Carl-Axel att Ida Björnstad skulle sprätta detsamma och läsa upp juryns val. Vid det här laget var det många som trodde att en idrottsman, förmodligen en hockeylirare, skulle få äran att äntra scenen som året Vildman. Men icke, sa Nicke!


Bilderna ovan talar sitt tydliga språk. Överraskningen var total när Ida sprättade kuvertet och såg sitt eget namn under rubriken "Årets Vildman 2016".


Det tog ett tag innan hon samlat ihop sig så pass att hon kunde fatta mikrofonen och prata ut sin känsla över det som hänt.


Hon hade verkligen ingen som helst aning om att hon skulle "åka på en blåsning" av Sören och Carl-Axel.


Carl-Axel berättade att han varit med om detta en gång tidigare. Och det var 1997 när han själv var konferencier och inte fick veta vem som skulle krönas. Carl-Axel fick veta av vildmannakommitén att han kände personen i fråga så väl att det inte var nödvändigt att han fick veta vem det var innan kröningen. Vildmannen det året hette Carl-Axel Nordenberg. Det var första blåsningen.  Idag kom den andra.


Motiveringen lyder:

Ida Björnstad som är uppväxt i Stensele är en sportpersonlighet i flera bemärkelser som sprider glädje och energi omkring sig. Med sin Västerbottniska dialekt sticker hon ut i mängden och det uppskattas att hon lyckats behålla språket. Hon är impulsiv och framåt men har samtidigt båda fötterna på jorden. Ida Björnstad från Stensele är en av TV4:s största profiler, ett uppdrag som hon sköter mycket professionellt och seriöst. Hon är en förebild för många ungdomar och visar att det går att nå framgång med god vilja och genom idogt och målinriktat arbete. Trots framgångar i huvudstaden finns uppväxten i Lappland kvar i hennes hjärta. Ida har gått från radio till TV. Hennes "Ge bort till sport" har bidragit till att fler ungdomar fått chansen att bli nya idrottsstjärnor. Allt detta sammantaget gör att en enig vildmannajury nu utser IDA BJÖRNSTAD till ÅRETS VILDMAN i LAPPLAND 2016.


Carl-Axel, Ida och Sören, glada efter den lyckade eftermiddagen vid Fredens Torg i Storuman.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN