Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Vildmannanappet 2011

PR-föreningen VILDMANNEN arrangerade det årliga VILDMANNANAPPET lördagen 9 april vid Boxanavan i Stensele. Nära etthundra bilar stod parkerade längs gamla Vilhelminavägen och tvärvägar däromkring. Tjugo minuter innan startskottet avlossades klockan 12.00 var det lite blåsigt ute på isen och många föredrog att avvakta in i det sista med att ta sig ut på isen.
 

Fiskestolar kan se ut lite hur som helst. Här i form av en vedeldad bastu. Faktum är att den fungerade alldeles utmärkt. Givetvis borrades det hål i isen inne i bastuarken så att pimplingen kunde ta fart i dubbel bemärkelse. Pimpelmetod ett bestod av traditionella pimpelspön med maggot som bete. Pimpelmetod två bestod av Lapin Kulta 5.0% eller liknade dryck. Detta visade sig vara ett lönsamt koncept. Daniel Björkås och Hans Stenvall, som fiskade, drack öl och bastade, samtidigt, vann 3500 kr för bästa fiskestol. Inte nog med det, Hans Stenvall, som lyckades fånga en av tävlingens minsta fiskar, drog hem storkovan i den stora pimpelklassen och vann ytterligare 5000 kr.
 

Pimpelduell mellan standardutrustning i form av Kjell Nilsson (t.h.) och den hypermoderna bastustilen som skördar framgång i Vildmannanappet.
 
Det började trögt men en och annan fisk plockades upp ur pimpelhålen. Här har en av deltagarna, som liknar en Forsbergare, precis fått upp en sik.
 

Det var inte alls konstigt att Lage Hallin tog hem första pris i PRO´s interna pimpeltävling. Ganska omgående efter startskottet klockan 12 kom prästen Ingrid fram till Lage och välsignade både borrhålet och fiskaren. Direkt efteråt drog Lage upp tre fiskar. Så nu vet alla till nästa år att förutom maggots och metmask är det klokt att även ta med sig en tjänstgörande präst.
 

Visst är det något rofyllt över denna bild! Ingen stress och inget uppborrat hål i isen. Nä, skyddet sitter t.o.m. kvar på isborren. Inte ens pimpelspöna är framtagna. Jeanette och Kent väntar kanske ut de andra pimplarna för att se var fiskarna finns och var de ska borra någonstans. Fast det är möjligt att fotografen tog denna bild innan startskottet gick. Och då håller ju inte den tesen. Men rofyllt är det i alla fall.
 

Stilarna är olika. Här ser vi en av de mer avslappnade sätten att vinterfiska på. Ett klassiskt renskinn och varma kläder då klarar Sanna Stenvall lätt två timmar på isen.
 

Här ser vi framtidens vildmannanappare som blir undervisade i pimpelfiskets mysterier. Sven Stenwall lär ut alla tänkbara tricks för att kamma hem storfisken och första priset i Vildmannanappet 2011. Inga-Maj i bakgrunden ser ut att vilja köra sitt egen pimpelrace.
 

Även en liten fisk gör en fiskare glad. Johan Eriksson lyckades med konststycket att rycka fast den vi tror är dagens minsta fisk. Men den räknas lika mycket som en kilos-börting.
 

Kikmete är också en metod som kan fungera när fisken inte är på hugget. Fast här vet vi inte om fiskaren helt enkelt bara tagit sig en tupplur i väntan på det stora hugget.
 

Eilif Sörensen och Sture Molander ser ut att misströsta. Men Eilif vann i alla fall andra pris 1500 kronor i tävlingen om originellaste fiskestol och/eller klädsel.
 

Här är ytterligare ett bidrag i tävlingen om originellaste fiskestol. Det blev inget pris denna gång. Men Storumansajten.se ger ett extra omnämnande eftersom det är första gången redaktören ser en fiskestol som äter varm korv.
 

Dagens största fisk! I det här fallet en sik på hela 1011 gram togs av Lukas Rickardsson från Vilhelmina. Fisken genererade 500 kronor. Han blev dessutom tvåa i barnklassen och fick ytterligare 300 kronor i prispengar. Grattis säger vi!
 

Segrare i barntävlingen: 1:a Ylva Li Andersson, Stensele - 2:a Lukas Rickardsson, Vilhelmina - 3:a Jill Sikström, Dorotea.
 
Segrare i tävlingen om originellaste fiskestol/klädsel: Daniel Björkås och Hans Stenvall med sin bastu.
 
Segrare i tävlingen ståndkrokar:
Guldblänke - Bengt Persson, Storuman (4:a fr. v.)
Pelletspall - Viktoria Persson, Nordmaling (3:a fr. v.)
Fiskenät - Camilla Appelqvist, Dorotea (2:a fr. v.)
Flugspö - Mattias Karlsson, Storuman. (1:a fr. v.)
 
Segrare i tävlingen PRO: 1:a Lage Hallin (mitten) -  2:a Martin Adolfsson (t.h.) -  3:a Eilif Sörensen (t.v.)
 
Här tar Hans Stenvall emot första pris i fisketävlingen 5000 kronor av Leif Semrén, vice ordförande i föreningen Vildmannen.
 
Segrare i fisketävlingen:
1:a Hans Stenvall (5000 kr)
2:a Jerry Lundberg (3000 kr)
3:a Lage Hallin (2000 kr)
4:a Emil Lindström (Firebox)
5:a Helene Abrahamsson  (Flugspö teleskop).
 
Största fisken: Abborre, Kent Andersson, Ensamheten - Sik, Lucas Rickardsson, Vilhelmina -  Harr, Klas Uno Haraldsson, Harrsjö.
 

© Storumansajten.se
 

Tillbaka!