Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Vildmannanappet 2013


Årets Vildmannanapp gick av stapeln den 23 mars på samma ställe som tidigare år, nämligen vid Boxanavan i Stensele. Vid första  anblick såg det glest ut strax innan startskottet gick men det vara bara en synvilla. Likt tidigare år blev det en rejäl uppslutning både med och utan pimpelspö.
 

Vissa hade ingen aning om vad som hände runt omkring medan andra var mer observanta. Men det hjälpte inte, de flesta blev utan fisk oavsett stil och engagemang.
 

Det som på håll såg ut som en säl visade sig vara en inbiten kikmetare.
 

Det var inte mer än någon dryg meter till botten från den undre iskanten vilket gjorde att ett tiotal pimplare valde att kikmeta. Om man lyckades se en firre runt den agnade kroken så har man i alla fall sett en fisk. Men något pris för detta fanns inte.
 

En som lyckades bra i tävlingen var storfiskaren Eilif Sörensen som lyckades kroka en sik på 865 gram. Det blev dagens största fisk.
 
Isen var cirka åttio centimeter tjock och den avgränsade delen där fisketävlingen hölls såg ut som ett durkslag.
 
Kaffe i det fria gör en jätteglad!
 

 
Man kan inte sticka under stol med att pimpelstilarna är av de mest skiftande slag!
 

André Israelsson från Stensele hade missuppfattat vilka regler som gällde för att vara med och vinna prispengar. Han hade betat på med en Nikon digitalkamera för att om möjligt kunna fota storgäddan när den passerade på väg mot Storbäcken. Men den bilden hade tyvärr inte gett något pris denna dag. Om André däremot hade agnat med en mobiltelefon hade han kunnat ringa in fisken och därefter laddat hem en "napp-app" för att sedan ro hem alla priser på en gång. Det får bli ett tips till nästa år.
 


 
Här blir den till . . .
 
. . . och här försvinner den!
 
Ett inhyrt elverk - en förutsättning för att en inhyrd ljudanläggning skall fungera.
 
Woops, vad händer!
 

Jo, en ny chokladfigur håller på att lanseras i vår kommun. Formen påminner om något som brukar stå . . . på Cape Canaveral innan den skjuts upp i rymden! Flickorna!!! från Åland gick i alla fall inte lottlösa från fisketävlingen.
 

Hon hade säkerligen något annat i tankarna när polarna drog iväg med henne i morse!
 

 

 
Precis som tidigare år fanns Hans Stenvall och Daniel Björkås på plats. De såg ut som två småländska fiskarbröder . . .
 
. . . om man plockar bort ölen förståss. Men dialekten hade de fått till, kanske tack vare ölen!
 

En hastigt hopsatt badtunna fick bli deras bidrag till årets fiskestol/dress. De piprökande grabbarna satt i det varma vattnet under hela tävlingstiden. En egen hopsvetsad vedpanna såg till att vattnet inte kallnade. Fyndigt värre med andra ord. Det var egentligen inget snack om vem som skulle få första pris i denna kategori . . .
 

. . . och då blir man glad!
 

När ett gevärsskott avkunnade att fisketävlingen var slut var det dags för Pia Christiansson (t.v.) och Solveig Holmner att ta fram protokoll för de 300 ståndkrokar som var sålda.
 

Vildmannagänget radade upp sig inför vittjing. Några som varit med förut stoppade händerna i byxfickorna för att hålla värmen.
 
När kroken fastade i iskanten fanns det inget annat att göra än att stoppa ner armen i hålet och försöka få loss linan.
 
Som sagt, 300 ståndkrokar skulle vittjas. Fisk och/eller blänke var det som gällde.
 
Det fanns en och annan som köpt på sig ett stort antal lotter för att öka möjligheten att vinna på ståndkrokarna.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

En liten abborre kunde för någon lycklig lottinnehavare betyda en rejäl vinst i form av ett presentkort på 5.000 kr, en pelletspall eller något annat nyttigt. Huruvida man fick använda vunnen fisk i pimpeltävlingen verkade inte vara en fråga av vikt. Eller var det så att målskottet redan hade avfyrats och tävlingen var avslutad!
 

Eilif Sörensen och Sture Molander i dubbel bemärkelse!
 

 

 

En kvartett från Åland knep andra pris i bästa fiskestol/utstyrsel. Deras kostymeringar som soldyrkare, brottsling, megastjärna/diva och transvestit gav dem en tusenlapp.
 

Likt förra året kammade Daniel Björkås och Hans Stenvall hem första pris för bästa fiskestol/utstyrsel. Deras tema detta år var "Vinterbadarna". Och de var ena baddare på att bada. Två timmar efter startskottet och något skrynkligare tog de emot de 3.000 riksdaler som de så väl förtjänade. Det gick mestadels åt pipan med piprökningen eftersom piporna oftast hamnade i vattnet i badtunnan. Men vattenpipa duger lika bra.
 

Här ser vi pristagarna för största fisk i respektive fiskart. Största harr (265 gram) fick Sibel Ruonala från Stensele. Största abborre (243 gram) fick Bengt Persson och priset för största sik (865 gram) gick till Eilif Sörensen. De fick 500 kr var.
 

Här ser vi en glad 5-årig flicka, Sibel Ruonala, som tagit emot priset för största harr. Hon vann dessutom barntävlingen och fick ytterligare 1000 kr.
 

PRO hade som brukligt en egen tävling i tävlingen. Pristagarna från vänster heter Martin Adolfsson (2:a pris) från Bjurholm, Eilif Sörensen (1:a pris) och Lage Hallin (3:e pris) från Storuman.
 

Jonas Eriksson från Fatsjöluspen vann första pris på sitt blänke. Det blev ett presentkort på hela 5.000 kr som gäller på XL-Bygg. Inte nog med det. Han knep även andra pris som var en pelletspall.
 

Här ser vi pristagarna som vann på de blänken de fick på ståndkrokarna. Från vänster: Patrik Järkstig, Dorotea - Sigurd Jonsson, Slussfors - Mats Jonasson, Dorotea - Eilif Sörensen, Storuman, Jonas Eriksson, Fatsjöluspen - Martin Adolfsson, Bjurholm - Bengt Markusson, Dorotea.
 

Här ser vi pristagarna för de fiskar de fick på ståndkrokarna. Första pris 5.000 kr gick till Emil Persson. Andra pris på 3.000 kr gick till Jonas Karlsson som för stunden var hemma och tog hand om sin dotter. Pappa Tommy fick rycka in istället och ta emot priset. Tredje priset på 2.000 kr gick till Patrik Järkstig, Dorotea.
 

När de tyngsta priserna skulle dras ur Leif Semréns låda med lotter var det Solveig Holmner från Gunnarn som fick äran att dra vinsterna. En nöjd Karl-Gustav Viklund väntar med spänning på resultatet.
 

Alla pristagare var inte på plats eftersom lotterna har sålts under en längre tid oberoende av själva fisketävlingen. Ulla Olofsson från Storuman vann första pris som var en friggebod på 15 m2 från Sorselestugan. Andra priset var en snöslunga och den vanns av Lars Jonsson, Stensele. Tredje pris vanns av Grethel Glasö från Storuman. Hon var på plats och tog emot priset som var en båt av märket Sandström. Den passar säkert bra då Grethel och hennes man Gunnar nyligen köpt och tagit över driften av Avasunds Fiske & Camping. Tvättmaskinen som var fjärdepris gick till Tomas Härgestam och presentkortet på XL-bygg på 5.000 kr vanns av Johan Jönsson från Dorotea.
 


Text & foto: Sören Hellqvist
 

© Storumansajten.se
 

 

Tillbaka!