Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Vildmannanappet 2014


2014 års Vildmannanapp bjöd på skapligt väder om än lite snålblåst emellanåt. Och nappet är, precis som ryggtavlan visar, "nalta äljest".
 

I år välsignades nappet av Conny Årlind från Stensele. Han poängterade att han inte välsignade fiskarna under isen, utan snarare de som var ovanpå densamma. Efter två välkända böner var det dags för startskottet.
 

Några PRO-are hade långt innan startskottet gick laddat upp med kaffe och varma mackor över öppen eld. Tyvärr hade de glömt att ta med ett eldgaller så det blev skapligt med vatten runt den brinnande veden. Men kaffe hade de lyckats koka innan smältvattnet gjort sitt.
 

Här förbereds det för vildmannaburgare, kaffe och bullar.
 

 
I år agerade Hans Stenwall utan sin vapenbroder Daniel Björkås som tagit ett sabbatsår.
 

 

 

 
Stor eller liten, koncentrationen är på topp!
 
Två olika sätt att kikmeta!
 
Pelle Lingesten hade turen på sin sida när dagens största harr (455 gram) högg på hans maggotagnade krok.
 

Juryn kunde inte motstå denna kanin. Anna Johansson tog hem årets fiskeutstyrsel. Moroten och mäsken med morotsjuice gav dock ingen fisk men hon fick 3.000 kr för sin stilfulla klädsel.
 

Det var stor fiskeglädje vart än kameran riktades.
 
En skön pimpelstil.
 

 
När pimpeltävlingen blåsts av var det dags för vittjing av de 300 ståndkrokar som agnats och satts ut tidigare.
 
Japp, där satt den!
 

Även de små firrarna fick applåder när de drogs upp. En lite abborre kunde göra skillnad för den som även fått fisk under fisketävlingen plus att den byttes mot en lott som i bästa fall kunde inbringa en av högvinsterna i lotteriet..
 


 
Som vanligt hade Leif Semrén ordnat med godisutdelning till de yngsta.
 
"Abborrstimmet" från Dorotea fick en hundring var för sina prydliga ryggfenor.
 
Claes Johansson hade vävt ihop ett fiskespö som heter duga. Det genererade honom 500 riksdaler.
 
Visserligen några veckor kvar till påsk men Agneta Frohm tänkte sopa banan med sina konkurrenter redan nu.
 
Och så här glad blev Agneta när hon fick en femhundring att spendera på påskgodis!
 

Hans Stenwall, som varit med på nappet många gånger tidigare, hade denna gång tagit fasta på nappets originalfigur Vildmannen. Det grovhuggna pimpelspöet gav dock ingen fisk, men en 500-hundring blev det för utstyrseln.
 

Av de som hade turen att vinna någon av de exklusivare vinsterna var det inte så många som var fysiskt närvarande. Bengt Johansson (till vänster på bild) från Storuman var dock på plats och satt tiden ut vid sitt fiskehål, dock utan att få upp en enda fisk. Men hans lott på ståndkroken hade fått napp som genererade en ny lott som i sin tur gjorde att Bengt blev ägare av en rejäl grillplats från Sorselestugan.
Mannen till höger heter Claes Johansson. Iförd snorkelutrustning satt han och pimplade med en vävstol som pimpelspö och det gav honom en 500-hundring. Nu har han råd att köpa ett riktigt pimpelspö till nästa års tävling.
 

Den som tog hem segern i vuxentävlingen blev killen som står i mitten, Patrik Järkstig från Vilhelmina. På andra plats kom Linn & Sanna Stenvall från Stensele och på tredje plats, till vänster på bild, Lauris Fridrihsons från Lettland.
 

Här ser vi vinnarna i respektive fisk. Från vänster, Christine Jönsson, Lasse Hedman, Pelle Lingesten och Anders Stenvall.
 

 

Text & foto: Sören Hellqvist
 

© Storumansajten.se
 

 

Tillbaka!