STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:


Tips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.


I STORUMAN

Uppdaterad 2024-03-22

(Fotot är i original svartvitt! Kolorering: Sören Hellqvist)

1958 övertog Stig Pettersson (3) och Emanuel Pettersson (2) bensinmacken Shell i Storuman. De var svågrar och kom från trakten av Burträsk tillsammans med Stigs lillebror Carl-Gunnar Pettersson (1) som då var tonåring och skulle jobba på macken. Mannen till höger heter Arne Johansson.


Bilden är tagen vid en nyöppning av Shellmacken 1967. En nymodighet som lättare och mer exakt underlättar diagnostik har investerats i verkstaden. Stig Pettersson håller i något som förmodligen har med tändningsjustering att göra. I mitten ser vi Stigs svåger Emauel Pettersson, som tillsammans med Stig var delägare i macken. Mannen till vänster vet vi inte vem det är.


Sedelautomaten introducerades på Shellmacken i Storuman 1969. En tia gav bränsle som räckte till Lycksele och kanske lite till. Bensin 100 oktan kostade cirka 1 krona. Det var inte alltid som sedelautomaten fungerade och ibland ringlade bilkön lång när pumpen fortsatte att leverera bränsle trots att det inbetalda penningbeloppet hade passerats med råge.


Snabbtvätten lanserades också i mitten av 1960-talet och Stig Pettersson var inte sen att se till att även hans mack kunde leverera den servicen.


MIDNATTSSOLSRALLYT 1963

Midnattssolsrallyt grundades 1950 av bildirektören Ernst S. Nilsson (1885-1973). Första loppet gick av stapeln 1950 och det kördes varje år fram till 1964 som också blev det sista. 1963 gick rallyt genom Lapplands inland och tävlingen gjorde ett stopp i Storuman. På bilden ser vi mackföreståndare Stig Pettersson tanka en Volvo PV Sport med B18 motor. Nyfikna åskådare kollar in den häftiga rallybilen.


Alltmedan bilar tankades upp var en check av olja, kylarvatten, spolarvätska och torkarblad obligatorisk service. Självklart så gjordes bilrutorna rena.
I bakgrunden ser vi det lilla röda trähuset där Sven-Ola Sandberg och Per Forsberg (Bil-Safo) startade försäljning av Volvo. Sedermera tog bilförsäljaren Fred Pettersson över fastigheten. Området kallades förr i folkmun för "Svältåsen". Fastigheten längst bak i bild ligger på den relativt nyanlagda Bergsvägen.


Detta fotografi har kolorerats av SVENSKA VOLVO PV-KLUBBEN och finns med i deras almanacka för 2023. Fakta om bilden:

Rättelse av uppgift i text: Det är Stigs svåger Emanuel Pettersson som tvättar rutan på PV 544 Sport.Vinnare av midnattssolsrallyt detta år 1963 blev rallyföraren Bernt Jansson och kartläsaren Erik Pettersson i en Porsche 356 Carrera.


1965 började tävlingen köras vintertid och fick då namnet "Svenska Rallyt".
I byggnaden som vi ser i bakgrunden höll företaget "Olssons Värme" till. Sedan länge är det en fiskeredskapsbutik den fastigheten.


År 2006 återupptogs denna tradition och de bilar som deltar får inte vara nyare än 1985 (enligt inbjudan 2013).
Har du mer kunskap i ämnet "midnattssolsrally och Storuman" är du välkommen att höra av dig och berätta!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN