STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2019-11-17


CALTEXMACKEN

Caltexmacken byggdes 1954 och invigdes samma år. Föreståndaren och mackägaren hette Sven Sandberg (infälld bild). Fotot är från november 1961.

FLER BILDER FRÅN CALTEXMACKEN!


SHELLMACKEN

Shellmacken i Storuman på 1970-talet. Den har bytt skepnad några gånger genom åren. På senare tid har den drivits som "Bilisten" och numera (2017) är det "Q-Star" som levererar drivmedel i pumparna. Det finns dock en Shell "City-Diesel" pump kvar som servar åkare.
Bogge och Helén Bolstad heter paret som äger och driver stationen idag (2019) under namnet E12/E45 KRYSSET X som är en FRENDO butik.

SE FLER BILDER FRÅN SHELL-MACKEN!


ESSOMACKEN

- Det fixar "Essomacken"

Alla som varit med ett tag vet att Lennart och Viola Ludvigssons mack vid Tärnavägen på Vallnäs mer eller mindre har varit och är fortfarande en institution för problemlösning. "Allt är möjligt och inget är omöjligt" är en paroll som många bilägare kan vittna om att det stämmer.
Lennart Ludvigsson startade macken 1956 och drev den som Esso bensinstation i 40 år. Sonen Stig-Ola tog företaget 1994 och 1987 tog statoil över drivmedelsförsäljningen. I september 2009 övergick den till automatstation Statoil 1-2-3. Under 2015 blev det ånyo ett byte av namn på pumparna. Det blev "Ingo", som tidigare tagit över alla JET drivmedelsstationer.

Stig-Ola har fyndigt nog sedan länge döpt macken till SO-macken med anspegling på hans förnamn. Idag driver Stig-Ola och hans fru Anna butiken som en "Frendo" och en bilverkstad som funnits med lika länge som macken har funnits.

SE FLER BILDER FRÅN ESSO-MACKEN!BP MACKEN

Detta ansikte känner vi som var med i Storuman på 1960-talet igen. Det är Ingemar Eriksson som var med redan när Bilsafohuset byggdes 1964.
Klicka på länken nedan så får du se bilder när byggföretaget Rönnholm & Söner håller på att färdigställa det som vi idag kallar "Röbrofortet".

Se bilder från bygget av Bil-Safo!

SE FLER BILDER FRÅN BP-MACKEN!OK

1969 öppnade OK sin nya station i Storuman vid korsningen Blå Vägen/Timotejvägen. På fotot ser vi en av mackens anställda Alf Brännström med kollegor bakom honom. Det hölls ett tal av någon som vi ännu inte vet namnet på men som troligen var från OK´s operativa ledning. Ivar Alm, med solglasögon, väntar på att få klippa bandet och förklara macken invigd.

Oljekonsumenternas förbund, OK, konsumentkooperativ rörelse, uppbyggd som ett förbund av konsumentföreningar. OK Ekonomisk förening är Oljekonsumenternas förbunds största konsumentförening 1,3 miljoner medlemmar och driver sedan 1999 sina bensinstationer tillsammans med Kuwait Petroleum International (Q8) i ett hälftenägt bensinbolag OKQ8.(Källa: Wikipedia)

SE FLER BILDER FRÅN INVIGNINGEN 1969!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN