STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.

VID BADSJÖN I STORUMAN 1966

Uppdaterad 2019-05-20

Det är en solig sommardag 1966 vid badsjön i Storuman. Ett gäng pojkar har slagit sig ner på gräsmattan intill trampolinen och blir fångade på bild av Brynolf Hedström, VF´s lokalreporter i Storuman.

1. Lars Önell   2. Kurt-Ove Karlsson   3. Gustav Önell   4. Tommy Jeppsson   5. Göran Moberg   6. Dan Stenvall


Det fanns pangbrudar av hög rang i Storuman på 1960-talet. Här är ett bevis på detta. Ulla Widén agerar modell framför fotografen. Givetvis har hon med sig 60-talets innepryl, en transistorradio av märket AGA. Varje lördag klockan 15.00 slog man på radions P3 för att höra The Hully Gully Twist med Bill Doggett som introducerade radioprogrammet TIO I TOPP, alla ungdomars favoritprogram.
Den observante ser att det inte står (H)errar resp (D)amer på omklädningshytten utan (F)lickor och (P)ojkar. Det tyder på att man hade ungdomen i fokus när man planerade badsjön eller Storumans Friluftsbad som var det namn projektet döptes till.


Fotot är i original svartvitt!

Det små kryptallar som planterades 1962 har idag vuxit och bildar en tät skog på badsjövallens södra del. Det var kanske planerat så att växligheten så småningom skulle skapa lä för soldyrkande badgäster. Här har Ulla Widén bytt plats och lagt sig på det mjuka gräset. Kanske lyssnar hon på Fredrik Burgman som sommarpratade i Sveriges Radio P3 den 7 juli 1966.


Här har fotografen fångat en vacker dam som ser ut att trivas i solskenet. Någon som känner igen henne?


En fin dag med goda vänner och picknickkorgar är inte fel. Lillemor Wiklund berättar att det är hennes mamma Elin Söderman (8) som njuter av sol och värme vid badsjön tillsammans med syrran Ingalill Wiklund (10) och svägerskan Anne-Britt Karlsson (9). Ulla Widén (11) sitter bakom barnvagnen. Lillemor berättar också att även om barnet inte syns så ligger det en liten kille i barnvagnen. Killen heter Peder Wiklund och är idag (2019) ägare av Hotell Toppen.


Ulla Widén funderar nog på att ta ett dopp. För det mesta var det ganska kallt vatten i badsjön. I alla fall om man vill ha varmare än 18°C. Men för den som gillade friskt och ännu kallare vattentemperatur fanns Umeälvens fjällvatten alldeles bakom badsjövallen.
Trampolinen tillverkades och sattes på plats av Sandgrens Cementgjuteri i Storuman. Den står pall än idag. Sviktarna är 1,5 och 3 meter. Högsta hoppet är från 5 meters höjd.


Ett gott skratt förlänger livet, sägs det. Men vi vet inte vad hon skrattar åt.


Här har Lars Önell hoppat i och ser ut att må gott i vattnet.


Slutligen ett foto med två badande flickor. Det är Helena From som får snålskjuts närmast kameran. Vem den andra flickan är vet vi ännu inte. Du kanske vet!

Varefter åren har gått har antalet badare i badsjön blivit färre. Varför, kan man fråga sig? En trolig orsak kan vara konkurrensen från äventyrsbad och badbassänger som finns att tillgå på många orter i Sverige. Även små campingplatser på mindre orter har som regel en mindre badbassäng i anslutning till campingen där de yngsta kan bada och roa sig. Det är ju de facto så att turister med barn gärna åker till platser där barnen trivs att vara och bad är alltid publikdragande.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN