STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN

Du är här:

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Uppdaterad 2019-11-06


1973 samlades ett gäng herrar uppströms Kirjesån (Stavas också Girjesån) för att bygga en hängbro över älven. Krijesån, som är ca 5 mil lång, rinner ut från Nedre Boksjön (Vuöllie Girjá) och mynnar ut i Umeälven vid Slussfors. Exakt var i älven hängbron byggdes framgår inte av Brynolf Hedströms bilder men någon av er kan säkert precisera platsen och även berätta mer om detta projekt.


Ända sedan början av 1970-talet har det satts ut olika typer av lax i älven. Vid provfiske med el har man fram till 2009 inte kunnat påvisa någon naturlig reproduktion av laxar i älven. Viss restaurering av forssträckor har gjorts efter det att flottningen upphörde på 1970-talet.

Att splejsa (el. splitsa) en vajer är inte något som alla har kunskap att göra. Huruvida denna splejsning är enligt instruktionsboken låter vi vara osagt. Men det viktiga var nog att få låsningen av vajrarna att hålla även för kommande generationer som passerar över hängbron. Man får förmoda att just denna hängbro finns kvar på samma plats än idag, eller . . . ?Fotot är i original svartvitt!

Har du kommentarer till denna bildserie av Brynolf Hedström är du välkommen att höra av dig till redaktionen.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN