Du är här: Startsida / Fotoarkiv / Carl-Oskar Nilsson negativsamling / Televerkets Lucia 1970

Tips: Sätt muspekaren på respektive ansikte så ser du de namn vi lagt ut.


Uppdaterad 2018-08-24

Telegraftjejerna i Storuman hade, har vi fått erfara,  som tradition att "lussa" för de äldre. Här ser vi 1970 års "Tele-Lucia" Yvonne Rönngren med tärnor och tomte framför ett bord dukat med bland annat lussebullar. Alla är identifierade.
 

Här ser vi några av de som fick ta del av både luciasånger och luciafika. Längst till höger ser vi Petter Hedman lyfta sin kaffekopp. Till vänster sitter Gunnar Lindmark i blå tröja. Närmast kameran med ryggen mot fotografen ser vi Signe Reisek. Det vänstra paret vid bordets långsida vet vi fortfarande inte vilka de är. Det högra paret däremot vet vi att det är Bror och Agnes Högberg. Platsen de befinner sig på är det s.k. "pensionärshuset" med adress Lyckselevägen 43 (nuvarande Blå Vägen 245) intill den gamla brandstationen på Rallargränd i Storuman.
 

Här sitter Bror Högberg till vänster med sin fru Agnes samt Petter Hedman. De ser ut att må gott i varandras sällskap.
 

Gunnar Lindmark ser glad och nöjd ut tillsammans med ett ännu inte identifierat par.
 

Här har vi ett annat bord med nya ansikten. Signe Eliasson i mitten och Betty Nyberg till höger om henne. Betty är mamma till Märta Hedin, Storuman. Damen längst till höger heter Kristina Karlsson.

●  (10/12 2017) Rose-Marie Wennstig har identifierat Gunnar Lindmark och Emil Carstedt på fotona. /Tack Rose-Marie!

●  (23/4 2014) Agneta Sjöberg har bidragit med identifieringar och berättar följande:
- Längst till vänster sitter min morfar Elon Johansson och bredvid honom sitter min mormor Hildur Johansson, berättar Agneta Sjöberg från Strömsund (V-botten).
- De bodde i Danasjö innan de flyttade till Pensionärshuset i Storuman,
berättar Agneta vidare.
-
Morfar hade en skrubb i källaren där han täljde knivar och skedar av envirke. Han gjorde även prydnadssaker som klockor och kåsor av "vrilar" som han hämtade från Danasjö. Elon och Hildur flyttade efter några år i Storuman till Sibyllagården i Stensele. / Tack Agneta!

 

Här ser vi Gunnar Lindmark (blå tröja) tillsammans med Signe Reisek (ljusblå dress). Mannen bakom Gunnar heter Emil Carstedt.
 

Hur många år höll "tele-tjejerna" på med sin luciatradition? När lades telegrafstationen ned i Storuman?

Nu vet vi!

Telegrafstationen lades ned 1971 enligt ett tidningsklipp vi fått av Helén Larsson i Perstorp. Detta var när man lade ned Sorsele telegrafstation, som var den sista man servade. Två år tidigare, 1969, automatiserades Storumans telegrafstation och då fick 43 stycken personal gå. På bilden ser vi den sista arbetsdagen för de tolv telefonister som jobbade längst, under överinseende av föreståndaren Majken Björk. Nedan kan du se den artikel som publicerades i VF 1981.
 

Sista arbetsdagen!

För tio år sedan avskedades de sista telefonisterna vid dåvarande telestationen i Storuman, när Sorseleområdet som de servade automatiserades. Två år tidigare fick 43 telefonister gå när Storumans teleområde automatiserades.
  Idag, lördag, träffas ett 35-tal av telefonisterna i Storuman för att fira 10-års jubileum.
VF har kontaktat de tre som jobbade sista skiftet innan telestationen stängde, för att se vad som hänt dem sedan dess.

Vivi Viklund och Siri Vedbring jobbade tillsammans sista dagskiftet och Kerstin Holmgren satt ensam sista natten fram till klockan 05.00 då hon stängde växeln för alltid.
  Vivi hade då jobbat 20 år i växeln, Kerstin 13 år och Siri 11 år. Hur har det nu gått för dem och de andra telefonisterna? Vad fanns för arbeten att få i Storuman för dessa kvinnor?
- Det är klart att de blev problem när så många kvinnor sökte arbete på en gång, och de flesta av oss gick utan arbete minst ett halvår, en del ännu längre, berättar trion som VF träffade.
Några flyttade också, bl a Brith Bloom, född Norman, numera bosatt i Västerås, som är en av de få som fortfarande arbetar som växeltelefonist och nu har gjort det i 33 år.

25 bor kvar

- I dag har nog alla ett arbete, eller går i skolan och ett 25-tal av oss bor fortfarande kvar inom kommunen, berättar Vivi Viklund, som redan samma vecka hon slutade fick jobb som prenumerationsförsäljare för VF.
- Dessutom jobbade jag på en kiosk samt cyklade ut tidningar på morgonen, till dess jag så småningom fick jobb hos Konsum där jag fortfarande arbetar.
  Kerstin Holmgren gick arbetslös ett halvår, men sedan tog hon saken i egna händer och gick från affär till affär i Storuman och fick till sista napp hos Maltes Livs där hon fick börja arbeta.

Bestämde

Sedan blev det syfabriken i tre år och nu arbetar hon på Byggelit som formsågare.
  Siri Vedbring flyttade från Storuman ett år, men kom sedan tillbaka och fick jobb hos Sparbanken en tid, sedan på Turima och nu är hon åter anställd hos Sparbanken.
- Vi bestämde redan när vi slutade att vi skulle träffas efter 10 år. Men vi som bor här inom kommunen har träffats vid ett par tillfällen tidigare, bland annat brukar vi uppvakta varandra vid födelsedagar, berättar Siri.
- Till jubileet i kväll har ett 35-tal telefonister anmält sig och vi tror även att några av televerkets reparatörer som jobbade då kommer på festen, säger Vivi Viklund.

MAUD KARLSSON

Återträff 1981

Storumans f d telefonister: Rigmor Ahlemius, Norsjö, Barbro Mörtzell, Wivi Wiklund, Karin Hedin, Margareta Rönnholm, Lena Carstedt, Mary Sahlman, Evy Fransson, Kerstin Holmgren, Birgitta Dahlgren, Yvonne Rönngren, Margith Westman, Mary Strandman, Gun Andersson, Ziri Holmström, Gunhild Renkel, Gunvor Åhman, Margith Edström, Maud Lindgren, Eva Larsson, Gudrun Stenberg, Gun Härgestam, samtliga Storuman, Hagar Johansson, Umeå, Berit Lidman, Sundsvall, Gerd Holmgren, Anna-Lisa Larsson, Gun-Inger Arktander, samtliga Umeå, Majken Björk, Sundsvall, Kerstin Lindberg, Blaiken, Siri Vedbring, Skarvsjöby, Majvor Sandberg, Forsvik, Anita Stenvall, Frösön och Margareta Bergström, Umeå.

Tio år sedan sist

STORUMAN: För tio år sedan automatiserades nätet i och omkring Storuman vilket innebar att telestationen lades ner. Redan då bestämde sig telefonisterna för att man skulle träffas igen om tio år. Och på lördagen var det dags. Trettiotre av de gamla arbetskamraterna mötte då upp till en festlig kväll på Hotell Toppen i Storuman.
- En underbar fest! Det var Lena Carstedts kommentar - en uppfattning som säkerligen av alla denna "minnenas afton". Tillsammans med Karin Hedin och Margareta Rönnholm har hon också svarat för "grovjobbet" att återsamla så många som möjligt av det gamla gänget. De flesta deltagarna bor fortfarande kvar i Storuman. Men det kom också långväga gäster från exempelvis Sundsvall och Östersund.

Artikel ur VF 1981

Harald Eriksson, lokalreporter för Västerbottens Kuriren, tog en bildserie i samband med det sista skiftet på telegrafstationen på Zackrisvägen i Storuman. <<< HÄR >>> kan du se den bildserien och läsa mer om nedläggningen.

 
© Storumansajten.se