STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN



Du är här:

Tips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du de kompletterande information.


Några bilder från Skolgatan


"Vårspänst 1961" är rubriken till dessa bilder tagna av VK´s lokalreporter i Storuman. Det handlade säkert om att få folk att gå ut och röra på sig, d.v.s. promenera, som flickorna gör på bilden ovan. Fotot är taget på Skolgatan nedanför realskolan. Byggnaden närmast till vänster är den anrika Folkskolan som gick under namnet Centralskolan. I bortre ända av Skolgatan ser vi Lindströms Sportaffär ooch Brédenska huset, som så småningom revs när Skolgatan skulle "rätas ut". Bakom dessa fastigheter ser vi det då relativt nybyggda Cityhuset. Tegelbyggnaden till höger är på gång att färdigställas. Denna nya fastighet skulle komma att husera ett annex till Järnvägshotellet, Sparbanken, Folkbladet  och Konsumhallen som invigdes i oktober 1961.

Här kan du se bilder från invigningen av Konsumhallen i oktober 1961!


Så här såg det ut på samma ställe på Skolgatan i maj 2012.


Vid denna kontrollstation blev man förmodligen avprickad i en lista. Det gällde att göra noteringar för att statistiken skulle bli rätt vid en eventuell utvärdering. Ingen är identifierad på detta fotografi. Känner du igen damerna?


Ett grabbansikte smyger fram bakom stenpelaren . . .
. . . är han bekant?

(Delförstoring ur bilden ovan!)

En liten finklädd grabb vid namn Stig Mikaelsson traskar med sin mamma Hedvig Mikaelsson på Skolgatan i Storuman vid korsningen Rallargränd. John Svingfors, som bor i Stensele och är systerson till Hedvig, berättar i ett telefonsamtal att Hedvig är 83 år (2012) och bor i Hässleholm. Och det gör även hennes son Stig som då följaktligen är Johns kusin.
Centralskolan, där årskurs 4 - 7 höll till, bildade tillsammans med kommunala realskolan ett relativt stort skolkomplex i municipalsamhället Storuman, som vid denna tid hade betydligt fler invånare än idag. Utbyggnaden av vattenkraften i Umeälv var den mest bidragande orsaken till att så många barnfamiljer flyttade till Storuman och byarna omkring under andra halvan av 1950-talet.

Har du något att berätta angående dessa bilder, hör av dig till redaktionen!




STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN