STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄNDu är här:


Tips till dig som använder dator med muspekare: Sätt pekaren på respektive ansikte så ser du kompletterande information.


"PITCH STOP" FÖR SERVICE PÅ SHELL I STORUMAN

Midnattssolsrallyt grundades 1950 av bildirektören Ernst S. Nilsson (1885-1973). Första loppet gick av stapeln 1950 och det kördes varje år fram till 1964 som också blev det sista. 1963 gick rallyt genom Lapplands inland och tävlingen gjorde ett stopp i Storuman. På bilden ser vi mackföreståndare Stig Pettersson tanka en Volvo PV Sport med B18 motor. Nyfikna åskådare kollar in den häftiga rallybilen.


Alltmedan bilar tankades upp var en check av olja, kylarvatten, spolarvätska och torkarblad obligatorisk service. Självklart så gjordes bilrutorna rena.
I bakgrunden ser vi det lilla röda trähuset där Sven-Ola Sandberg och Per Forsberg (Bil-Safo) startade försäljning av Volvo. Sedermera tog bilförsäljaren Fred Pettersson över fastigheten. Området kallades förr i folkmun för "Svältåsen". Fastigheten längst bak i bild ligger på den relativt nyanlagda Bergsvägen.


Detta fotografi har kolorerats av SVENSKA VOLVO PV-KLUBBEN och finns med i deras almanacka för 2023. Fakta om bilden:

Rättelse av uppgift i text: Det är Stigs svåger Emanuel Pettersson som tvättar rutan på PV 544 Sport.Vinnare av midnattssolsrallyt detta år 1963 blev rallyföraren Bernt Jansson och kartläsaren Erik Pettersson i en Porsche 356 Carrera.


1965 började tävlingen köras vintertid och fick då namnet "Svenska Rallyt".
I byggnaden som vi ser i bakgrunden höll företaget "Olssons Värme" till. Sedan länge är det en fiskeredskapsbutik den fastigheten.


År 2006 återupptogs denna tradition och de bilar som deltar får inte vara nyare än 1985 (enligt inbjudan 2013).
Har du mer kunskap i ämnet "midnattssolsrally och Storuman" är du välkommen att höra av dig och berätta!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN