STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


THE BONNETS OCH EHRLING AXELSSON

(Fotografiet är i original svartvitt!)

I slutet av 1965 spelade The Bonnets till dans i Storuman. Platsen är Hotell Toppen eller Vattenfallsmässen som den hette när Statens Vattenfallsverk ägde fastigheten. Ehrling Axelsson, en av bröderna i orkestern "Långsjöbypojkarna", gjorde The Bonnets sällskap i några låtar denna kväll.


(Fotografiet är i original svartvitt!)

Från början hade vi ingen aning om vem denne dragspelare kunde tänka vara. En efterlysning i Storumansajten.se gav omgående resultat och valet stod mellan tvillingbröderna Ehrling och Elvin Axelsson från Långsjöby. Lite om detta kan du läsa i texten nedan!


●  (27/10) Ett förslag som vi fått in av Per Göran Johansson är att dragspelaren kan tänkas vara Erling Axelsson, en av medlemmarna i den forna orkestern "Långsjöbypojkarna".
●  2009 skrev Sten-Erik Eneröd från Vilhelmina ett kåseri i ett Vilhelminablad där han bland annat berättade att han vikarierade i orkestern Långsjöbypojkarna när dragspelaren Elvin var sjuk.
●  (28/10) Sune Salenrud har hört av sig och berättar att gitarristen i Långsjöbypojkarna hette Erling Axelsson och att killen som gästade The Bonnets på dragspel kan vara Erling Axelsson som då tydligen också spelade dragspel.
●  (29/10) Torbjörn Lindberg från Långsjöby har mejlat in och berättar att killen som spelar dragspel med The Bonnets är Elvin Axelsson. Han var den som spelade dragspel i Långsjöbypojkarna. Han berättar att Elvin fortfarande är aktiv dragspelare och bor i Arvidsjaur. Torbjörn berättar vidare att Valter Lunder, som spelade kontrabas i gänget, är vid god hälsa och är en härlig historieberättare. Han bor sedan länge i Dikanäs.
●  (2/11) Ann-Mari Holmberg från Långsjöby har bekräftat att den dragspelare vi söker är Elvin Axelsson. Därmed kan vi slå fast att Elvin faktiskt lirade med The Bonnets vintern 1965, i alla fall en gång.
●  (8/11) Det blev tydligen lite rörigt med vem som är vem av Erling och Elvin ... och nu har Torbjörn Lindberg och Håkan Rombe konfererat med sig själva och även med Elvin Axelsson som bor i Arvidsjaur och det slutgiltiga budet är att Ehrling är den som spelade dragspel med The Bonnets 1965 och att han även spelar gitarr på bilden med Långsjöbypojkarna.

Tack alla ni som hört av er med information. Den är värdefull och ger Storumansajtens besökare en ny dimension när man vill vara nostalgisk. Dessutom är det av vikt för kommande generationer som söker i det förflutna att vi tillsammans gräver fram information och fakta som är tillgänglig idag, för i morgon är den kanske inte tillgänglig.


Bonnets i en stilstudie från 1965. En klassisk Vox AC30 Top Boost med rutigt fronttyg och Hagström 310 var klassiska gitarrförstärkare första halvan av 1960-talet. Rune Einarsson spelar på en Framus kopplad till en basförstärkare av märket Hagström modell 210. Sven-Åke Andersson och Sören Hellqvist spelar på varsin Burns London elgitarr medan Sölve Hedin kompar på en Fender Stratocaster tillverkad 1963 eller 1964. Det vita trumsetet som Anders Jacobsson lirar på byttes några månader senare ut mot ett nytt blåskimmrande trumset av märket Sonor som på den tiden tillverkades i Västtyskland. Sångförstärkaren var en Dynacord Eminent och till det använde The Bonnets ett Dynacord bandeko. Som sånghögtalare hade killarna köpt in två st. "Maxpelare" med fyra 10" högtalare i varje. Det var ett danskt företag som tillverkade dessa högtalarlådor som egentligen var  kopior av engelska Vox. Dessa blev omåttligt populära eftersom priset var avsevärt lägre än originalen från England. Sångmikrofonerna var inte världens bästa och de byttes under våren 1966 ut mot två klassiska Sennheiser MD-421 dynamiska kardioidmikrofoner. Så småningom blev det klassiska Shure 545-S (pistolmodellen) och den mera vanliga 545-SD som användes som sångmikrofoner.


LÅNGSJÖBYPOJKARNA

(Fotografen är okänd! Fotot är hämtat från Vilhelmina Kommuns Fotoarkiv.)

Med hjälp av informationen ovan kan vi slå fast att killarna i gänget på bilden är från vänster Erling Axelsson på gitarr, Runar Axelsson på trummor, Elvin Axelsson på dragspel samt Valter Lunder på kontrabas. Alla bodde i trakten av Långsjöby när det begav sig. Elvins båda bröder Erling och Runar finns inte längre kvar i jordelivet. Dragspel var det instrument som Erling och Elvin trakterade inledningsvis. Erling började så småningom att spela gitarr i orkestern som under en period gick under namnet "Bröderna Axelssons kvartett".
Vid fototillfället spelade Långsjöbypojkarna, av flaggan i bakgrunden att döma, på en tillställning arrangerad av någon facklig avdelning inom "Byggnads". Lokalen är utan tvivel danslokalen i Folkets Hus i Storuman. Jämför med denna länk!

Här är en bild på några av de gäster som var med när The Bonnets och Erling Axelsson spelade på Hotell Toppen i Storuman. Det ser ut att vara långbord och skulle då kunna innebära att det är folk från något företag eller från den kommunala sektorn som har dansfest. Hör av dig om du känner du igen någon av gästerna.STARTSIDAN          FOTOARKIVET          TILL TOPPEN