STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2023.06.13

KOMMUNCUPEN 1962

Här ser vi en bild från en torsdagsmatch där Gunnarn mötte Grundfors och Vattenfall mötte Storuman i kommuncupen i februari 1962. Pingis var en relativt stor sport i Stensele Kommun under 1960-talet och de flesta byar och företag som deltog hade mer än ett lag i cupen. Matcherna spelades i olika grupper där segrarna sedan gjorde upp om slutsegern.


HÄR SER DU FLER BILDER FRÅN KOMMUNCUPEN 1962!


GUNNARN VINNARE I KOMMUNCUPEN 1962

Det lirades pingis i Gunnarn 1962. Här ser vi från vänster Jarl Holmner (Gunnarn), Stig Norman (Juktån), Kurt Norman (Juktån) och Joel Gällhagen (Gunnarn) som håller i en prispokal. Förmodligen vann dessa herrar turneringen.

3/10 2015 Via telefon, mejl och Facebook fick vi in identifieringar och andra uppgifter av Håkan Gällhagen (via Joakim Wallin), Lillemor Wiklund, Roxy Renkel, Jan Isaksson, Claes-Göran Edström, Helena Wikström och Bertil Jungehall. Tack ska ni ha!

Claes-Göran Edström skriver att han hade Jarl Holmner som lärare på folkskolan i Gunnarn. Han nämner också att Jarl Holmner är bror till samtida gymnastikläraren på realskolan Axel Holmner.
Jan Isaksson berättar i ett mejl att Stig och Kurt Norman är från Juktån och att de också spelade fotboll med Gunnarns IK. De är bröder.

Joel Gällhagen var en frontfigur i Gunnarn som deltog i det mesta som hände i bygden. Han drev en ICA-butik i Gunnarn samtidigt som han var engagerad i Gunnarns IK och i stort sett alla de idrotter som förekom i och runt byn. Dessutom så han till att bingoverksamheten i Gunnarn blev framgångsrik.


Jarl Holmner håller i pokalen flankerad av Kurt Norman (till vänster på bild) och Stig Norman.BORDTENNIS I STENSELE 1962

På fotot i artikeln ovan ser vi från vänster: Klas Wallin, kyrkoherde Fredrik Svennerskog, Anders Jansson, Bengt Johansson, Ulf Rydberg, Rune Eriksson och Stefan Hällqvist.BORDTENNIS I STENSELE 1964

Här har vi Stenseles bordtennislag anno 1964. Vi känner igen Klas Wallin (1) och Anders Jansson (3) från artikeln ovan. Ett flertal har mejlat in och berättat att det är Karl-Erik Mattsdal (2) som står närmast pingisbordet till vänster. Fredrik Svennerskog (4), kyrkoherde i Stensele församling, var lagledare för pingisgänget.BORDTENNIS I ÅSKILJE

I Åskilje fanns det en väl fungerande bordtennisklubb som fångade in många ungdomar. Här är ett foto från mitten av 1966 taget i en gymnastiksal, förmodligen i Åskilje vid skolan. Känner du igen någon eller några på fotot?

●  (20/5 2014) Stefan Säreland och Malin Stenvall har var för sig namngett några på fotot. Tomas Kärrman (1), Göran Kärrman (7) och Christer Olsson (2). Tack för det!
●  (25/5 2014) Hans Hellgren har funderingar om (5) resp (9) möjligen är Barselepojkarna Egon Jonsson och Jörgen Granberg. Någon kan kanske verifiera det så småningom.
●  (20/10 2015) Stefan Holmberg från Skellefteå har hört av sig och berättar att Erling Forsman (5) och Artur Norman (8) finns med på bilderna. Han nämner också att Artur Norman faktiskt var den förste lagledaren för BSK:s hockeylag när man drog i gång på den så berömda Kanada-rinken 1964.


Här är ytterligare ett foto taget vid samma tillfälle som bilden ovan!


LÄNSFINAL I ÅSKILJE 1966

1966 spelades det länsfinal i bordtennis i Åskilje. Vi har ännu inget tidningsklipp att referera till och då kan vi inte göra mycket mer än ställa frågan: - Hur gick det?


Gissningsvis har Harald Eriksson samlat några av vinnarna på detta foto. Känner du igen dem?


Här har vi förmodligen det segrande laget. Känns de igen?

●  (21/5 2014) Ing-Mari Boström har namngivit dessa fyra pingislirare: Christer Olsson står uppe till vänster och Astrid Andersson nedanför honom. Ove Nylén, som också var lärare vid skolan i Åskilje har Urban Bjuhr sittade på sin Axel. Tack Ing-Marie!ÅSKILJE - VILHELMINA KOMMUNLAG TURNERING 1967

Här har vi en bild från 1967. Urban Bjuhr (4) och Christer Olsson (6) är de enda vi har namn på i nuläget. Har du fler på gång?


●  (11/10 2015) Bengt-Ove Åström har synat fotot och kommit fram till att bilden är tagen året efter bilderna ovan, dvs. 1967. Pingislirarna är från vänster Lotten Stenman (2), Urban Bjuhr (4), Christer Olsson (6) och Ove Nylén (8).
Bengt-Ove berättar vidare: – Platsen är inte Åskilje utan troligen i Barsele Folkets Hus. Vet ej vilken kommun laget i bakre raden tillhörde.
●  (12/10 2015) Lennart Sandström från Storuman har hört av sig och berättar att Stensele kommunlag i bordtennis mötte Vilhelmina kommunlag 1967. Han namnger de som står i bakre raden: Ann-Kristin Larsson, Lövliden (1), Roger Renlund, Vilhelmina (3), Anders Eriksson, Latikberg (5) och Valter Mörtzell, Vilhelmina (7).


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN