STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Tips: Om du använder dator - sätt muspekaren på resp. ansikte för kompletterande information!

Uppdaterad 2023.09.21Under några år i slutet av 1970-talet och en bit in på 1980-talet arrangerades det en spektakulär skidtävling i Storuman. Det var Storumans IK som tillsammans med Stensele SK, Svenska Skidförbundet och några andra föreningar som arrangerade 24-timmarsloppet med start på skidstadion och målgång vid torget i centrum. Det var åtskilliga hundratals skidåkare som ställde upp för sina lag som skulle vara igång längs skidspåret i 24 timmar. Som bilder visar handlar det mer om utstyrsel, klädmode och symbolik än om hög fart och bra vallat. I spåret fanns såväl ung som gammal. Det är Leif Semrén från Storuman som tagit bilderna och sett till att vi får återuppleva ett av dessa fantastiska skidarrangemang.


Det ser ut att vara en bit in på vårkanten som 24-timmarsloppet gick av stapeln. Ganska milt och något blött om man får tro bilden. Vi ser Magda Holmlund till vänster på väg att kliva in i bilen och Maria Semrén som betraktar fotografen som i detta fall är hennes far Leif.


Klicka här och se fler foton från 1981 års upplaga!Skidskola avslutning 1970

(Fotot är i original svartvitt!)

Det är avslutning på skidskolan i Storuman den 21 mars 1970. Känner du igen barnen och damen som förmodligen är skidinstruktör. Hör gärna av dig och berätta vad du vet om fotot!

• 22/5 2016 Via Facebook har vi fått veta att damen som lär barnen åka skidor är Berit Nordenberg. Hon bor sedan länge med sin man Carl-Axel i Ankarsund. Flickan i mitten är Åsa Yderstedt som idag bor i Malmö.

• 24/5 2016 Ytterligare info har inkommit via Facebook och via mejl. Pojken till vänster om Åsa Yderstedt heter Mikael Fredriksson och flickan till höger heter Sunna Cigén.Kommunmästare 1971

(Fotot är i original svartvitt!)

Här ser vi ett gäng segrare i kommunmästerskapen på Skidor i Grundfors 1971. Från vänster ser vi Karl-Erik Davidsson från Pauträsk. Damen till höger om honom heter Letty Sjöberg som är uppväxt i byn Finnäs. I mitten ser vi Ulla-Britt Berglund från Grundfors. Hon bodde sista tiden i Avasund innan hon gick bort. Flickan till höger om henne är Kristina Stenvall, gift Kärrman. Längst till höger har vi Esbjörn Jonsson. Han var en mycket duktig skidåkare som vann det mesta han ställde upp i. Ingen av dessa finns kvar i livet.Skidsegrare i Ankarsund 1966

(Fotot är i original svartvitt!)

Det arrangerades många skidtävlingar i olika klasser under 1960-talet. Här ser vi ett gäng segrande skidåkare från en skidtävling i Ankarsund år 1966. Vilka som är på fotot vet vi inte ännu men klicka på länken under och kolla in några segrare i närbild!

FLER SEGRARE I ANKARSUND 1966!


Skolmästare 1963

Vintern 1963 tävlades det i skolmästerskapen på skidor i Stensele kommun. Harald Eriksson tog en serie foton av de skolungdomar som segrade i respektive årsklasser.


KOLLA IN BILDERNA PÅ ALLA SEGRARE!


TAGE LUNDIN - SKIDSKYTT

Tage Lundin, skogsarbetare från Storuman, var med i den svenska OS-truppen i Squaw Valley 1960 där han blev 12:a. Här bjuder vi på ett reportage från 2010 som berättar om en stor idrottsman som många gånger har bevisat att hård träning ger resultat.


LÄS REPORTAGET HÄR!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN