STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2023.03.26


VÅFFELKAFFE 1972

Här bjuder Sally Hörnelid (2) och Birgit Thulesson (ej i bild!) på kaffe och våfflor på länsväg 1100 vid Nyliden. Hon får hjälp med fatet av Gustav Lindgren (4). Ruben Persson (1) och Sven-Åke Marklund (10) ser ut att njuta av fikastunden. Känner du igen någon av de övriga som syns på fotografiet?
MOSAIK AV JOHN BJUHR

(Fotot är i original svartvitt!)

Uppdaterad 2022.09.24

Brynolf Hedström, VF´s lokalreporter i Storuman, har tagit detta fotografi i samband med att John Bjuhr från Pausele visar upp ett mosaikföremål som han skapat. Huruvida det är någon form av present eller ett utställningsföremål vet vi inte. Men vi tror oss veta nu att damerna är Britta Elfsberg (1), Elsy Lingesten (3), Iréne Lundström (4) och Iréne Thorsson (5).SLINGERVÄG GENOM MORKAN

Detta fotografi har publicerats som ett vykort med rubriken VY MOT RYFJÄLLET. Jovisst är det Ryfjället vi ser i bakgrunden och byn vägen slingrar sig igenom är Morkan strax innan Tärnaby.
BYGGET AV SKYDDAD VERKSTAD I STORUMAN

(Fotot är i original svartvitt!)

Uppdaterad 2022.03.07

Vi efterlyste namnen på dessa herrar och vilket bygge de håller på att putsa upp fasaden på. Via mejl och vår facebooksida vet vi nu att herrarna är Bengt (t.v.) och Kjell Rönnholm i företaget Rönnholm & Söner AB. Företaget som flyttade in i dessa lokaler var Västerbottens Skyddade Verkstäder (VSV), samma fastighet där Bilprovningen och Compia håller till idag (2022). Ann-Elise Jakobsson har gett oss en notis som säger följande:
1980 blev VSV ett Samhällsföretag. Staten tog över från landstinget som tidigare varit arbetsgivare. Det har varit många omorganisationer och namnbyten och Safac var företagsnamnet innan sammanslagningen med Norrbotten med namnet Bottnia. Numera heter det Samhall. Årsskiftet 1984-85 flyttade personalen upp från nuvarande Campia till den ombyggda lokalen som tidigare varit järnaffär på södra industriområdet. Det blev då en avdelning som hette El-Mek med 28 anställda. Tidigare hade syfabriken i Stensele och Turima flyttat in i samma lokaler. Då var det över 80 anställda. Samhall finns fortfarande kvar i Storuman i samma lokaler.


Nu vet vi var flygfotot är taget!

Uppdaterad 2022.01.11

Detta flygfoto har vi hittat i ett fotoalbum tillhörande ESKIL HEDIN som bodde på Saljesnäset i Storuman. Vi trodde inledningsvis att fotot är taget någonstans i Stensele kommun på 1950-talet, men så var icke fallet. Stefan Danielsson från Blattnicksele har nämligen hittat just detta flygfoto bland de bilder som finns på webbplatsen aerofoto.se. Den fastighet vi ser är f.d. SKOLAN I SANDSJÖN som sedermera blev SANDSJÖGÅRDEN. När folkskolan i Sandsjön lades ner i slutet av 1950-talet flyttade en annan typ av skolverksamhet in i lokalerna. Under en period på försommaren och två perioder under tidig höst blev skolan en filial till Vallnäs Skogsbruksskola i Storuman. De elever som gick här hade gått ut 7-årig folkskola och fick i Sandsjön en skogsutbildning under några veckor. Utbildningen kallades för FORTSÄTTNINGSSKOLA och Eskil Hedin var en av lärarna. I Storuman fanns det nå't liknande efter 7:an på Centralskolan. Pojkarna gick en snickarkurs och flickorna var i köket (hemtekniska) några veckor när vårterminen var slut.
/Tack Stefan för din information om detta foto! 👍


IVAN THELMÉ I STENSELE

Uppdaterad 2021-05-19

Detta fotografi hade vi inga initiala uppgifter om men vi har fått in tips om att fotot är taget på det gamla ålderdomshemmet i Stensele och att herren nr. 12 är Henning Nordin. Han var en av de som flyttade till det nya äldreboendet Sibyllagården när det stod färdigt 1966. Dragspelaren som underhåller är Ivan Thelmé, som flera gånger under 1960-talet besökte Storuman med sin orkester när julen skulle dansas ut på Folkets Hus tjugondag Knut. Vid sin sida har han dottern Mona Thelmé som 1966 började sjunga i gruppen FAMILY FOUR.


Ivan Thelmé omkom den 5 januari 1967 i en tragisk bilolycka. Han var bokad senare samma månad att spela vid den traditionella julgransplundringen för barn på Folkets Hus i Storuman.


Pristagare i Umnäs 1961

Uppdaterad 2021-03-22

Detta fotografi tog VK's lokalreporter Harald Eriksson i Umnäs 1961.

●  (3/3 2021) Via vår facebooksida har vi nu fått namn på alla. De är Anneli Karlsson (1), Karl-Erik Arktander (2), Agneta Bygdell (3), Valter Hillörn (4) och Helge Bergfors (5).
●  (17/3 2021) Valter Hillörn har eftersökt och hittat tidningsklippet som berättar vad det var för pristävling det handlade om. Se klippet nedan!
STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN