STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


PROVINSIALLÄKARE I STORUMAN

Uppdaterad 2022.03.06


Den som inte kan se bakåt . . .  kan heller inte se framåt!

   Så inledde doktor Gunnar Hjernestam sin berättelse 2014 när han med 84 års livserfarenhet berättade episoder och tankar ur sitt liv som doktor i Lappland. Året var 1965 när Gunnar kom till Stensele kommun och tillträdde som läkare på distriktsläkarmottagningen i Storuman. Året därefter började han jobba på sjukstugan i Stensele och där blev han kvar fram till 1972 då den nya sjukstugan i Storuman var färdigbyggd och invigdes. Gunnar, som är född och uppvuxen i Lidköping, hade innan han flyttade upp till Lappland hunnit med att arbeta på några vårdcentraler i Västsverige. Som ung student hade han träffat sin blivande hustru Brita i Umeå 1950 och fick då en första koppling till Norrland. Under studietiden fick Gunnar sitt första uppdrag som ung läkare i Arvidsjaur. Där fick han uppleva sitt första möte med samer och renar och det var för honom en fascinerande upplevelse. Ett minne som Gunnar fortfarande har kvar i fysisk skepnad är den lappkniv med hans namn inristat som han blev förärad vid ett av dessa möten. Gunnar Hjernestam blev kvar i Arvidsjaur i två månader. Dessa månader, som inbegrep ett flertal möjliga och omöjliga resor till avlägsna patienter, gjorde att han bestämde sig för att bli doktor i Lappland. Ett bra beslut tycker alla som haft med doktor Gunnar Hjernestam att göra. Efter 50 år som läkare på samma ort är det ingen överdrift att säga att de flesta medelålders som idag bor och verkar och är födda i Stensele, eller Storumans kommun som den heter sedan 1971, har passerat doktor Gunnar Hjernestam på sin väg mot vuxenlivet.Det var personal på sjukstugan som ordnade bygglov och passade på att sätta upp denna skylt när doktor Gunnar Hjernestam var bortrest. Detta var kanske början på det glesbygdsmedicinska centrum som 2014 har lämnat startgroparna och blivit en positiv faktor inom sjukvården i vårt glesbygdsområde. C-G Lindberg, som förärat oss detta fotografi, har identifierat 10 av de 12 ur personalstyrkan på Storumans sjukstuga.

1. Finn Stocklund   2. Ellinor Nilsson-Gustavsson   3. Lena Berggren   4. Vem är detta?   5. Elisabeth Holmner   6. Erik Söderberg   7. Ann-Charlott Reisek   8. "Lill-Britta" Johansson   9. Lilian Walej   10. Vem är detta?   11. Monika Norberg   12. Nils Kaas Claesson


Gunnar Hjernestam blev utnämnd till hedersdoktor vid Umeå Universitetssjukhus 1996. Huruvida sjukstugan i Storuman är en Universitetssjukstuga eller inte låter vi vara osagt.


Att tillsätta lediga läkartjänster i Västerbottens inland har inte alltid var en lätt uppgift. Den 20 september 1966 kunde man läsa följande artikel skriven av Harald Eriksson (signatur Håde) i Västerbottens Kuriren!


Gunnar Hjernestam har ett stort musikintresse och har varit med i olika musikaliska konstellationer. Här ser vi ett av dem, Brasslapparna, som verkade på 1980-talet. Gunnar spelar trumpet och kornett och står med sitt instrument längst till vänster i övre raden. På 1970-talet medverkade han i Brassbandet i Storuman.

HÄR KAN DU SE MER AV DESSA ORKESTRAR!


Stensele sjukstuga på 1960-talet.


Här ser vi Gunnar Hjernestam i aktion på Stensele sjukstuga. Det är en patient som sys ihop efter en vårdinsats.


Storumans nya sjukstuga stod klar och invigdes 1972.


Sjukstuga eller sjukhus, det är frågan! Enligt information på Wikipedia lever begreppet sjukstuga kvar bara i Västerbottens Landsting.


Gunnar Hjernestam gjorde i början av 2000-talet en research om vården i Stensele kommun och sammanställde axplock ur gamla diarieböcker från Stensele provinsialläkaredistrikt. Det mynnade ut i en skrift med rubriken "SÅ VAR DET FÖRR".

Reportage i Läkartidningen 1996

Husdjur har nästan alltid funnits med i familjen Hjernestams liv. Här ser vi 7-åriga schäfertiken Bizza som följde med Gunnar i vått och torrt. Att vara utomhus och röra på sig har alltid varit ett signum för Gunnar och hans fru Brita. Gunnar tar ofta en tur till Stensele för att minnas tillbaks till den tid då han arbetade på Stensele sjukstuga.

Den tiden är den bästa i mitt arbetsliv, säger Gunnar spontant när han berättade varför han och fru Brita ofta åker en sväng till Stensele.


I ett elevprojekt på Luspengymnasiet i Storuman producerade Sofia Berggren, Linnéa Hemfjäll och Lina Wiklund ett YouTube-klipp där de intervjuade doktor Gunnar Hjernestam. Här kan du se denna intervju (3:06 min):

I år 2015 är det 50 år sedan doktor Gunnar Hjernestam kom till Storuman. Han har varit yrkesverksam under alla dessa år och frågan man då kan ställa sig är:
– Finns det någon läkare i Sverige som varit oavbrutet yrkesverksam på samma ort lika länge som Gunnar Hjernestam?

Med anledning av att det är 50 år sedan paret Brita och Gunnar Hjernestam kom till Storuman hedrades paret på torget i Storuman i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni 2015.

Tyvärr var vädret inte det allra bästa denna dag. Ett paraply, som när det köptes in kostade 12000, fick stoppa de regndroppar som ville blöta ner paret Hjernestam. Ett dyrt regnskydd kan tyckas, men eftersom paraplyet köptes in vid en av de 45 somrar som Brita och Gunnar har tillbringat i Italien var förmodligen 12000 lire eller 60 svenska kronor en billig investering.


PR-föreningen Vildmannen hade den äran att på plats vid torget hedra paret Hjernestam för deras fantastiska livsresa som gjorde att de 1965 hamnade i Stensele kommun* och har varit vår bygd trogen sedan dess. Här överräcker Leif Semrén, vice ordförande i PR-föreningen Vildmannen, en vildmannastatyett till Gunnar Hjernestam som ett bevis på allas uppskattning för hans gärning som vildmarksdoktor.

* Stensele kommun gick samman med Tärnaby kommun vid årsskiftet 1970-71 och bytte då namn till Storumans kommun.

Dagen avslutades på Hotell Toppen där paret Hjernestam tillsammans med goda vänner intog en middag med italiensk touch.

Grazie , è stata una giornata molto bella!

Gunnar Hjernestam lämnade jordelivet den 22 juli 2017. R.I.P. käre vän!


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN