STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:


Uppdaterad 2019-11-29Fotografen är okänd!

Man kan med befog konstatera att Bredénska huset låg "på" Skolgatan mellan "Cityhuset" (Skolgatan 14) och Axel Lindströms sportaffär som revs i samband med en brand i fastigheten. Som framgår av fotot blev det trångt för trafiken när Skolgatan breddades och skulle rätas ut för att bli en "centrumgata" i Storuman. Fastigheten tog mer än halva körbanan. Detta var en av anledningarna till att huset revs i slutet av 1950-talet.


Britta Sandin expedierar en kund i den gamla butiken i Bredénska huset. Året är 1954 och betjäningen är rakt igenom manuell. Det var vanligt att folk handlade på "krita" och betalade av när löningen kom.


Sune Sandin i butikens charkavdelning 1954.


Sista dagen i den gamla butiken 1954. Vid kassan Britta Sandin och i bakgrunden ser vi Siv Hamre. Pojken som speglar sig i kassavågen är inte identifierad. På disken syns de klassiska behållarna för lösviktskarameller som såldes i pappersstrutar.

En klassisk kommentar, angående godis i pappersstrut, fälldes av en expedit i en lanthandel på fyrtiotalet när en liten grabb kom in i affären och bad att få köpa två stycken blandade karameller. Expediten svarade:

– Här har du två karameller, men blanda dom får du ta me fan göra själv!


Personalen som jobbade på Sandins matvaruaffär vid detta tillfälle var från vänster Karin Hamre Thorsson, Viola Olovsson, Ada Granholm och Siv Hamre. I lokalen fanns även ett rejält kassaskåp.


Britta Sandin i mitten och maken Sune till höger i bild. Mannen till vänster är en okänd konsulent från ICA.


I december 1954 flyttade Sune Sandin sin butik till nya lokaler i nybyggda Cityhuset (där Handelsbanken är idag) på Skolgatan. På bilden ser vi Ada Granholm och Britta Sandin plocka upp varor i de nya kyldiskarna som skulle prägla Storumans första snabbköp.


Här ser vi fru Ebba Mattsson ta emot blommor som första kund när det nya snabbköpet invigdes. Vem som lämnar över blommorna vet vi inte.


Ett paket Surf för 2 kr och 80 öre har kassörskan Karin Hamre Thorsson slagit in i kassamaskinen. Ebba Mattsson plockar fram sina mynt ur börsen och Karin räknar ihop dem.1967 invigde Sune Sandin sin nya butik ICA SANDINS på Skolgatan 19

Sune och Britta Sandin i den nya affärslokalen på Skolgatan 19.


Sandins nya butik i fastigheten som även inrymmer polisens nya lokaler.


På bilden ser vi Sune Sandin och Ivar Alm under invigningen.


KAN DU SE FLER BILDER FRÅN NYÖPPNINGEN 1967!


Här ser man hela byggnaden efter det att butiken invigts. Den bortre halvan av fastigheten hyrdes ut till Polismyndigheten som nu fick nya fräscha lokaler i Storuman. Polisen är fortfarande kvar i samma fastighet (2019).
När ICA Sandins i början av 1980-talet byggde nytt och flyttade sin verksamhet till nya lokaler på tomten där "Gula paviljongen" tidigare stått vid korsningen Skolgatan - Stationsgatan flyttade Postverket, som fram till dess legat på Järnvägsgatan, in i Sandins gamla lokaler. Där fanns posten kvar ända fram till 2011 då man flyttade verksamheten till industriområdet vid Storhälla.


Fotografen är okänd!

Gun Andersson i kassan expedierar Edvard och Dagmar Varodell från Bäckmark som handlat för 12 kronor och 86 öre vilket motsvarar ca. 106 kronor i 2010 års penningvärde.


Fotografen är okänd!

Bakom porslinet ser man den gamla butiken genom fönstret. Året är 1967 och det var inne med Volvo Amazon.


Fotografen är okänd!

Full fart i kassan för kassörskorna Britta Sandin, Gun Andersson och Ingegerd Lindberg. Kundens namn är okänt men den som står bredvid och ser intresserad ut heter Nick Sollén.

Ulla Viklund, Storuman, berättar i ett mejl att killen som står bakom Britta och Gun i kassan är Göran Sundström, som bodde i Stensele. Vilka de andra är vet vi inte ännu.


Butiken fanns kvar i denna lokal fram till 1982 då man byggde nya ICA Renen på den tomt där SJ:s hus "Gula kliniken" stod. Idag heter butiken ICA Supermarket och efter Sune Sandin ägts av Lars-Arne Högberg och sedan 2014 av paret Toni och Alexandra Gullfors.

Fotograf: C-O Nilsson, Storuman

Klockan är sju på morgonen och fotograf Carl-Oskar Nilsson, Nilssons Foto Storuman, har tagit med sig sin hasselbladare för att ta några bilder på handlaren Sune Sandin innan dörrarna slås upp i den nya butiken. Det är säkerligen ingen tillfällighet att man valde frukt och grönt som bakgrund men den svartvita 120-filmen som satt i kameran gör inte de fräscha färgerna rättvisa. En handkolorering vore kanske inte helt fel om tid för det fanns tillgänglig.Många livsmedelsbutiker har passerat revy i Storuman. Här räknar vi upp några av dem:

Nils Johanssons Mataffär, etablerades 1919 på Nygatan.
Viktor Vesters Lanthandel, etablerades före 1920 på Nygatan.
E. P. Bredéns Eftr. Speceri- Matvaru & Diversehandel, Skolgatan, Bredénska huset 1930-talet.
Vallnäs Diversehandel, Vallnäsvägen.
Maltes Livs, öppnar 1938 på Vallnäsvägen 13.
Vallnäs Livs, Vallnäsvägen 13.
Georges Livs öppnar 1943 på Järnvägsgatan 34. Flyttar senare till Järnvägsgatan 2.
Axel Jakobssons Livs, Järnvägsgatan 34.
Sandins Livsmedelsaffär, Skolgatan Bredénska huset 1949 - 1954.
Georges Snabbköp, Järnvägsgatan 2.
Sandins Snabbköp, Cityhuset på Skolgatan 1954 - 1967.
Vivo, Vallnäsvägen 13.
Sandins ICA, Skolgatan 19, 1967 - 1982.
ICA Renen, Skolgatan 21 öppnade 1982 och är 2019 en av två matvarubutiker i Storuman.
Konsum Vallnäs, Bondevägen 4. Blev ungdomsgård "Safarigården" 1966. Har blivit utbyggt och är idag ett företagshus.
Koperativa Konsum, Järnvägsgatan 34.
Konsumhallen, Skolgatan 23. Här finns Storumans Aktivitetshus "Akkan" och Café Akkan inrymd idag.
Coop Konsum, Torggatan 18. Är idag 2019 en av två matvarubutiker i Storuman.

De senaste 40 åren har det endast funnits en Konsum- och en ICA-butik i Storumans centralort. I Stensele har det, precis som i Storuman, funnits ett flertal livsmedelsbutiker genom åren. Lars-Arne Högberg, som drev ICA Supermarket i Storuman, har på 2000-talet haft en ICA-Nära butik i Stensele. Butiken stängdes 2014 men en privatperson öppnade livsmedelsbutiken på nytt i november samma år. Den drevs som "Handlarn Butik", men upphörde i september 2016. Sen har vi givetvis alla de byabutiker och lanthandlare som funnits runt om i vår kommun sedan vårt område började befolkas i mitten av 1800-talet. De vore kul att även få kännedom om dessa handelsmän som var pionjärer inom handelsgebitet.
Har du kännedom om byabutiker och lanthandlare från förr är du välkommen att höra av dig till redaktionen!


1967 byggde Sune Sandin en ny fastighet på Skolgatan 19 i Storuman. I den fastigheten inrymdes även Polisen. Klicka på bilden och se bilder från invigningen av den nya ICA-butiken.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN