STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2023.02.05


Denna höstdag samlades ett femtiotal ungdomar från Stensele kommun vid scoutstugan som låg och fortfarande ligger alldeles intill Rackosjön strax nordost om Storuman. Året bör ha varit någon gång mellan åren 1962 och 1964.


(Fotot är i original svartvitt!)

Det var inte bara scoutungdomar som deltog denna dag. En del nya yngre deltagarne var med och troligen gick en del av dem med i scouterna efter att ha fått uppleva en dag som denna med härlig gemenskap och många lekar.


(Fotot är i original svartvitt!)

(Fotot är i original svartvitt!)

(Fotot är i original svartvitt!)

Matlagning i det fria var kanske ett av momenten som skulle testas. Det kan omöjligen vara en pizza som legat i kartongen som grabbarna håller på att elda upp. Känner du igen killarna?

1. Okänd!   2. Okänd!   3. Okänd!   4. Peter Sandin   5. Ulf "Bagarn" Nilsson


Här är man igång med en av tävlingarna som gick ut på att ta sig runt en hinderbana. Peter "Putte" Sandin (1), Nils-Erik Edström (2), Ulf "Bagarn" Nilsson (3) och Ronny Norman (4)är de som är på gång att ta sig över första hindret I bakgrunden kan vi se Sören Hellqvist (5), Jan-Åke Axelsson (6), Lars Norberg (7), scoutledaren Christer Lundberg (8), Bengt "Sr" Andersson (9) och Tomas Norberg (10).


Här ser vi scoutledaren Christer Lundberg på väg mot nytt mål med några yngre scouter i släptåg.


Det var deltagare i alla åldrar. De som inte redan var med i scouterna fick en bra inblick i hur verksamheten kunde te sig ute i det fria. Känns några igen?


Till vänster med scoutmössan i handen ser vi Anton Eriksson (*1922 †2005). Han var lokförare vid SJ, stationerad i Storuman sedan 1948. På fritiden var han scoutledare.


(Fotot är i original svartvitt!)

(Fotot är i original svartvitt!)

Lars Ivebo (13) berättar att han var "Mowgli" denna dag. Han var med i den gula kullen som kallades för VARGUNGAR. De yngre flickorna kallades för BLÅVINGAR.


Scoutstugan står kvar på samma plats idag men verkar inte användas i någon större utsträckning.

<<< HÄR >>> kan du se ett fotoreportage från 2006 hur det såg ut runt scoutstugan dryga 40 år senare!STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN