STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:

Uppdaterad 2024.02.12SCOUTLÄGER VID RACKOSJÖN

(Fotot är i original svartvitt!)

Detta fotografi tog av scoutledaren Christer Kolbäck vid ett scoutläger vid "Idas Torp" eller scoutstugan som den kom att kallas när scoutkåren i Storuman fick nyttja den. Den står fortfarande kvar på samma plats men det förekommer ingen verksamhet där sedan länge. Vi gissar att fotot är taget någon gång under andra halvan av 60-talet. Känner du igen någon av barnen på fotot? Hör gärna av dig och berätta!NYA BLÅVINGAR 1967

Den 26 april 1967 togs detta fotografi i Frälsningsarméns lokaler på Fiskargränd i Storuman. Åtta flickor i tioårsåldern blev antagna vid Scoutkåren i Storuman som "blåvingar" i flickscoutrörelsen. Känner du igen flickorna och de tre ledarna? En flicka (4) är inte identifierad.

●  (23/8 2013) Eivor Segersten-Olofsson i Backe känner igen sin lillasyster Marita (3) på fotot.
●  (30/8 2013) Helén Larsson i Perstorp tycker sig känna igen fru Barruk (9) längst till vänster på fotografiet. Hon var scoutledare och bodde på Gustaf Roséns väg i Storuman.
●  (16/9 2013) Karin Solberg hittar igen sig själv som nr. 7 på fotot. Karin hette Ödman tidigare. Hon känner också igen Inger Olsson som nr. 8 och Ingers syster, vars förnamn hon inte vet, som nr. 6. /Tack!
●  (16/8 2013) Nu vet vi att Inger Kristina Olssons (8) storasyster heter Ann-Louise Olsson (6). Vi har även fått fru Barruks (9) förnamn. Hon heter Sigrid Maria. Vilket av dem som är tilltalsnamn vet vi inte.
●  (16/8 2013) Stina Olsson har namngivit alla övriga utom flickan nr (4) och damen längst till höger (11). /Tack!
●  (23/9 2013) Marianne Johansson känner igen "skånskan" (11) som står längst till höger i frälsisuniform som Edit Löfqvist. Hon bor i Lövliden, Vilhelmina. /Tack!

HÄR KAN DU SE FLER BILDER FRÅN 1967!


BLÅVINGAR I STENSELE 1962

Uppdaterad 2017-11-19

Kårledare Sigrid Barruk delar ut någon form av kårsmycke till flickscouter i Stensele kommun. På fotot är det Ingrid Sjödin som får sitt smycke.

HÄR KAN DU SE FLER BILDER FRÅN 1962!


SCOUTTÄVLING VID RACKOSJÖN

Här har vi en härlig bild tagen under en scouttävling vid scoutstugan intill Rackosjön. Det är Ronny Norman som låter oss minnas tillbaks till 1960-talet när scoutrörelsen var relativt stor i Stensele kommun. Statliga Vattenfallsverket såg ju till att det fanns många barnfamiljer i byar och samhällen längs Umeälven. Storuman var inget undantag. Det bodde 4000 fler personer i kommunen 1963 än vad gjorde 2012 och då var inte Tärnaby med i räkningen.
Fotnot; Scoutstugan sattes upp som ett nybygge 1912 av Ida och August Jacobsson som fostrade 8 barn här. Stugan kom att kallas IDAS TORP.

Läs mer på tavlan nedan!


Uppdaterad 2023.03.07

Nog känns de unga scouterna igen alltid! Grillpinnar och rök i bakgrunden avslöjar att det är korvgrillning på gång. En tidstypisk transistorradio hänger fint i överliggaren. Bilden är tagen 1963 av scoutledaren Rune Engman. Detta fotografi har vi fått in från tre olika håll, nämligen från f.d. storumanbon Solweig Engman (f. Dahlberg), Tommy Norlin, Storuman och Peter Sandin som bor i New Jersey, U.S.A.

SE FLER BILDER FRÅN "EN DAG VID RACKOSJÖN"!


Detta kort tog Rune Engman vid ett scoutläger i början av 1960-talet, troligen sommaren 1961. Ungdomarna befinner sig vid en flottarkoja mellan Lilla och Stora Svärtträsket.  3 ungdomar är fortfarande inte identifierade. Fotot har vi fått låna av Solweig Engman.


Här har vi ett till kort från ett läger vid flottarkojan i Svärtträsk. Om bilden är tagen vid samma tillfälle som ovan vet vi inte men det är inte uteslutet. Nils-Erik Edström har samma tröja på båda bilderna (om det kan betyda något). Här fattas det namn på nr 6. Fotot har vi fått låna av Solweig Engman.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN