STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:Här byggs Bilsafohuset som låg och fortfarande ligger mitt emot Folkets Hus och f.d. Röbrokiosken, nuvarande Sibyllagrillen. Fastigheten inrymmer idag (2017) två företag, Yngvessons Maskin AB och XL-Bygg.


Bil-Safo och BP-macken som det såg ut för drygt 45 år sedan. Bil-Safo blev så småningom Bilbolaget. BP-macken lades ned 1982 och gav plats åt ett redovisningsföretag. Yngvessons Maskintjänst tog sedermera över hela komplexet som i samma veva döptes om till Röbrofortet. Idag (2019) hittar vi även en byggmarknad i fastigheten.


HSB-husen, eller "Punkthusen" som en del säger, på Lyckselevägen (nuvarande Blå Vägen). Byggdes på tidigt 1960-tal och drivs fortfarande (2019) i HSB's regi.

I Järnvägshotellet huserade Västerbottens Folkblad på tidigt 1960-tal. Numera hittar du Storumans kommunala Bibliotek i fastigheten.


Kommunalhuset ser i stort sett ut likadant nu som då. Den utsmyckning som ni ser framför huvudentrén är den som användes vid kommunsammanslagningen mellan Storuman och Tärnaby den 1 jan. 1970.


En klassisk 60-talsvy med Sparbanken, Järnvägshotellet, Västerbottens Folkblad och Konsum i samma byggnad. Erik Norbergs konstverk "Tranorna" hade ännu inte kommit på plats i fontänen.
Idag finns Konsum på Torggatan i backen på den tomt där Centralskolan tidigare låg. Gamla Konsumhuset heter idag "Akiviteten" (kallas för "Akkan") och inrymmer förutom ett café även en fritidsgård med bland annat en fin bowlinghall. Det officiella namnet på torget är Fredens Torg. Det finns en uppgift som säger att när Storuman var ett municipalsamhälle åren 1937-1963 hette torget "Rådhustorget".


Det är inte ofta man ser vattnet forsa ner i "Lillån" som torrlades vid uppdämningen av Storumansjön. Men här har Harry Elebrink fångat ett ögonblick när vattenfall öppnat dammluckan intill Luspens Kraftstation.


Lekskolan byggdes i Statens Vattenkraftverks regi 1959. En klassisk vy som sedermera inhyst både caféverksamhet och hårsalong.


Röbrokiosken... här i samband med utbyggnaden. Idag är Röbrokiosken ett minne blott. 2007 tog en hamburgerkedja över byggnaden och döpte om den till "Vallnäsgrillen", trots attden ligger på Röbro. Idag heter den "Sibyllagrillen", ligger kvar på samma ställe men inget av den gamla byggnaden finns kvar.


Sandins snabbköp som blev Sandins ICA när Sune Sandin byggde nytt tvärs över Skolgatan. Polisen finns kvar än idag i de bortre lokalerna och i Sandins lokaler huserar en butik i kläd- och skobranschen.


Taxikiosken. En klassisk kiosk där man inte snålade på tillbehören när det beställdes en parisare eller grillad korv. Förmodligen var toaletten på baksidan första tjuvrökarstället för många av de som började bli hormonstinnai mitten av 1960-talet. Glassen hette GB även på den tiden och Carstedt sålde bilar i den gamla röda fastigheten där Smedmans bilverkstad låg. Folkvagnsbussen som står vid kiosken kan var den som taxiåkaren Birger Johansson använde när han otaliga gånger skjutsade grabbarna i popgruppen The Bonnets på deras många spelningar runt om i länet.


Torget i begynnelsen. Varken Mannberg Konditori eller VK hade flyttat in i sina nya lokaler. Man kan även se några av de bilar som Axel Lindström hade parkerat på taket på sin bilverkstad. Husmodersföreningen i Storuman skänkte vid flera tillfällen pengar till kommunen för utsmyckning av detta torg.


Torgmarknad. Ett julgransstånd är tydligen hela kommersen. I bakgrunden ser Centralskolan och även gymnastikhallen där Axel Holmner drillade sin elever i gymnastiska övningar.


Här är en bild tagen strax efter det att Tärnavägen fick sin nya sträckning. Man kan skymta Sandbergs Bil- och Maskinverkstad till höger i bild. Yrkesskolan hade precis byggts.


Här ser vi ytterligare en del av Yrkesskolan. I lokalen mitt i bild lärde man sig bokföring, ekonomi ochstenografi. Något år senare så byggdes Röbroskolan bakom yrkesskolan. På 50-talet bodde här ganska många familjer i s.k. Vattenfallsbaracker. Redaktören var en av dem som bodde här och vann rätt många stenkulorpå den våriga grusvägen 1958. Här lärde sig redaktören stenografi av magister Brännström 1968. Den utbildningen gav inget jobb och torde inte ge något jobb nu heller.      


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN