STORUMAN - EN STOR INLANDSKOMMUN I LANDSKAPET LAPPLAND - VÄSTERBOTTENS LÄN


Du är här:Här byggs Bilsafohuset som låg och fortfarande ligger mitt emot Folkets Hus och f.d. Röbrokiosken, nuvarande Röbrogrillen (2021). På 1960-talet inrymde fastigheten ett flertal företag, bl.a. AB Svensk Bilprovning, Bilbolaget och BP bensinstation. SE MER!   På 1980-talet övertogs hela komplexet av Östen Yngvesson och hans företag YNGVESSONS MASKINTJÄNST AB. Företaget har kvar sin verksamhet i lokalerna än idag (2021).


BIL-SAFO och BP-macken som det såg ut i mitten av 1960-talet. Bil-Safo blev så småningom BILBOLAGET. BP-macken lades ned 1982 och gav plats åt ett redovisningsföretag. YNGVESSONS MASKINTJÄNST AB tog sedermera över hela komplexet som i samma veva döptes om till RÖBROFORTET.


HSB-husen, eller "Punkthusen" som en del säger, på Lyckselevägen (nuvarande Blå Vägen) byggdes på tidigt 1960-tal och drivs fortfarande (2021) i HSB's regi.


I det anrika Järnvägshotellet hade Västerbottens Folkblad sin lokal på tidigt 1960-tal. Numera (2021) hittar du Storumans Kommunala Bibliotek i fastigheten.


Kommunalhuset i Storuman ser i stort sett likadan ut nu som då. Den utsmyckning ni ser framför huvudentrén är den som användes vid sammanslagningen mellan Stensele kommun och Tärnaby kommun på nyårsafton den 31 december 1970.


En klassisk vy från tidigt 1970-tal med Sparbanken, Järnvägshotellet, Västerbottens Folkblad och Konsum i samma byggnad. Erik Norbergs konstverk "Tranorna" hade ännu inte kommit på plats i fontänen. Idag finns Konsum på Torggatan i backen på den tomt där Folkskolan (Centralskolan) tidigare låg. Fastigheten som vi ser på fotot drivs idag i kommunal regi under namnet Aktiviteten (kallas i folkmun för Akkan) och inrymmer en fritidsgård med en fin bowlinghall, konferenslokaler och en stor yta med en scén för diverse arrangemang. Det har också funnits caféverksamhet i lokalen. Det officiella namnet på torget är Fredens Torg. Det finns en uppgift som säger att man initialt döpte torget till Rådhustorget när Storuman blev ett municipalsamhälle med tänkta stadsprivilegier 1937. Municipet avskaffades 1963.


Det är inte ofta nuförtiden som man ser vattnet forsa ner i "Lillån" som torrlades vid uppdämningen av Umeälven. Här har Harry Elebrink fångat ett ögonblick när vattenfall öppnat dammluckan intill Luspens Kraftstation och vattnet får flöda fritt ner till utloppet Stensele.


Lekskolan byggdes i Statens Vattenkraftverks regi 1959. En klassisk vy som sedermera inhyst både caféverksamhet och hårsalong.


Röbrokiosken... här i samband med utbyggnaden. Idag är Röbrokiosken ett minne blott. 2007 tog en hamburgerkedja över byggnaden och döpte om den till Vallnäsgrillen. Idag heter den Röbrogrillen och ligger kvar på samma ställe men inget av den gamla byggnaden finns kvar.


Sandins Snabbköp som blev Sandins ICA när Sune Sandin byggde nytt tvärs över Skolgatan. Polisen finns kvar än idag i de bortre lokalerna och i Sandins lokaler hittar vi idag (2021) butiken Utrustad.


Taxikiosken där man inte snålade på tillbehören när det beställdes en parisare eller grillad korv. Förmodligen var den allmänna toaletten på baksidan första tjuvrökarstället för många av de som började bli hormonstinna i mitten av 1960-talet. Glassen hette GB även på den tiden och Eskil Blomqvist sålde bilar av märket Ford i företaget Carstedts Bil AB. I den röda fastigheten fanns tidigare Smedmans Bilverkstad. Folkvagnsbussen som står vid kiosken kan var den som taxiåkaren Birger Johansson använde när han otaliga gånger under åren 1964-1967 skjutsade grabbarna i popgruppen The Bonnets på deras många spelningar runt om i länet.


Torget i begynnelsen. Fotot är taget 1961 då varken Mannbergs Konditori eller VK´s lokalredaktion hade flyttat in i sina nya lokaler. Man kan även se några av de bilar som Axel Lindström hade parkerat på taket på sin bilverkstad. Husmodersföreningen i Storuman skänkte vid flera tillfällen pengar till kommunen för utsmyckning av detta torg.


Torgmarknad. Ett julgransstånd är tydligen hela kommersen. I bakgrunden ser vi Centralskolan och även gymnastiksalen där Axel Holmner såg till att alla elever fick röra på sig.


Här är en bild tagen strax efter det att Tärnavägen fick sin nya sträckning.Man kan skymta Sandbergs Bil- och Maskinverkstad till höger i bild. Storumans Yrkesskola hade precis byggts.


Här ser vi ytterligare en del av Yrkesskolan. I lokalen mitt i bild lärde man sig bokföring, ekonomi och stenografi. Något år senare så byggdes Röbroskolan bakom yrkesskolan. På 50-talet bodde här ganska många familjer i s.k. Vattenfallsbaracker. Redaktören var en av dem som bodde här och vann rätt många stenkulorpå den våriga grusvägen 1958. Här lärde sig redaktören stenografi av magister Nils Brännström 1968. Den utbildningen gav inget jobb och torde inte ge något jobb nu heller.


STARTSIDAN       FOTOARKIVET       TILL TOPPEN